Sorunları irdelediler

Sorunları irdelediler

Süper Lig ve Birinci Lig takımlarının kaptanları, Yenidüzen’de her hafta yayınlanan “Kaptanınız Konuşuyor” yazı dizisinde görüşlerini aktardı

A+A-

KAPTANLAR, ÜLKE FUTBOLUNUN SORUNLARINI AKTARDI… AMBARGOLAR Eylül ayından bu yana YENİDÜZEN’de yayınlanan “Kaptanınız Konuşuyor” yazı dizisinde Süper Lig ve Birinci Lig ekiplerinin kaptanları görüşlerini aktardı. Raif Denktaş Pehlivan, Halil İbrahim Çocuk, Ahmet Hatay, Ayhan Dumancı ve Hamis Çakır, sözleşmelerden ambargolar altında futbol oynamanın zorluklarına dikkat çekmişti.

YENİDÜZEN’de Eylül ayından beridir her hafta yayınlanan ve Halit Dağ’ın hazırladığı ‘Kaptanınız Konuşuyor’ yazı dizisinde sona gelindi. Her hafta bir takım kaptanının görüşlerine yer verildiği yazı dizisinde birçok tecrübeli isimle röportaj yapıldı. 31 haftadan, 31 farklı takım kaptanından oluşan bu yazı dizisinde kaptanlar, ülke futbolunun sorunları hakkında önemli konulara değindi. Kimi takım kaptanı futbolcuların sözleşme konusuna, kimi takım kaptanı da ambargolar konusuna dikkat çekti.

 

Pehlivan:  “Her şey başkanların iki dudağı arasında”

‘Kaptanınız Konuşuyor’ yazı dizisinin 6’ncı haftasının konuğu Gençlik Gücü’nün deneyimli kalecisi ve kaptanı Raif Denktaş Pehlivan’dı. Ülke sporunun en büyük sorunun sözleşme konusu olduğuna dikkat çeken Pehlivan;  “Her şey başkanların iki dudağının arasında. Ben sezon başında bunu fazlasıyla yaşadım. Bana sormadan bonservisimi başka bir kulübe verdiler ve bunun sıkıntısını yaşadım” demişti.

 

“Yaş ilerledikçe öğrenilmiş çaresizlik moduna giriyor insan…”

Raif Denktaş Pehlivan ambargolar konusunda da; “Ambargolar altında yaşamaya bir yaştan sonra alışıyorsunuz. Genç yaşlarda ambargoların verdiği hissiyat çok kötü… Ama yaş ilerledikçe öğrenilmiş çaresizlik moduna giriyor insan… Maalesef acı gerçek bu…” demişti.

 

Çocuk: “En büyük sorun sözleşme”

Yazı dizisinin 7’nci haftasında Süper Lig ekiplerinden Hamitköy’ün tecrübeli kaptanı Halil İİbrahim Çocuk’un görüşlerine yer verilmişti. Ülke futbolcularının yaşadığı en büyük sorunun sözleşmelerin olmaması olduğunu belirten Halil İbrahim Çocuk, sporcu sağlığı konusuna da özen gösterilmesi gerektiğini aktarmıştı.

 

“Yabancı ülkelerin spor branşlarını imrenerek izliyorum”

Ambargolar altında ülkemizde spor yapmanın zor bir durum olduğunu belirten Halil İbrahim Çocuk, yabancı ülkelerin spor branşlarını imrenerek izlediğini söylemişti. Çocuk; “Ambargolardan dolayı sporcu arkadaşlarım gibi ben de yabancı ülkelerin maçlarını sadece futbol olarak değil tüm spor branşları olarak imrenerek izlemekteyim. Keşke bizler de dolu tribünler önünde maç oynayabilseydik, farklı ülkelerde resmi maçlar yapabilseydik... Bizim yaş gruplarımız bu güzelliklere dıştan baka kaldı. Umarım en iyi şekilde yapılandırılıp gelecek nesillerin neler yapabileceğini dış ülkelerde sergileyebilmesi için bir kapı açılır” ifadelerini kullanmıştı.

 

Hatay: “Futbolcuların yaşadığı birçok sorun var”

Bir sonraki hafta o günlerde Baf Ülkü Yurdu forması giyen ve kırmızı yeşilli ekibin kaptanlığını yapan Ahmet Hatay, yazı dizisinin konuğu olmuştu. Ahmet Hatay verdiği demeçte, ülke futbolunun birçok sorunu olduğundan bahsetmişti. Hatay, “Birçok takım antrenman yapacak saha bile bulamıyor. Antrenman ve maç yapılan zeminlerin futbolcular için birçok sakatlık getirdiğine inanıyorum. Sözleşmelerin olmamasından dolayı futbolcular sezon öncesi kulüp ile olan anlaşma şartlarının sezon içinde uygulanmadığı takdirde futbolu bırakma noktasına bile gelebiliyor. Bunların önüne geçmek için profesyonelce düşünülüp futbolumuza bir an önce sözleşmelerin gelmesi gerekmektedir. Böyle devam ederse birçok genç ülkeden ayrılıp kendi şansını Türkiye veya başka bir yerlerde deneyecektir. Profesyonelliğin olmadığı yerde bence bu çok doğal bir durum” demişti.

 “Yıllardır bu ülkede futbol oynuyorum ve yıllardır bu ambargoların kalkacağı söyleniliyor. Bu söylemleri yapan insanların önce buna inanması lazım. Bana göre bu konu hakkında hiçbir girişim ve adım atıldığına inanmıyorum. Bundan sonra da atılmayacaktır. Güney Kıbrıs’ta ve Türkiye’de takımlar UEFA ve Şampiyonlar Ligi gibi en üst düzeyde ülkesini temsil edip ülkesine ve ekonomisine büyük katkılar yapıyor. Biz bunları sadece televizyon ve tribünden izliyoruz. Biz gençler ve bizden sonraki nesil de bu ambargolar altında ezilip kalacaklar. Böyle bir düzen içinde sezona başlayan takımlar sadece kümede kalmak için savaşır. En iyi takım zaten şampiyon olur ama bence bu ambargolar yüzünden şampiyon olan bir takımın UEFA organizasyonlarına gidememesi ülkede ‘Şampiyon olmasam ligde 5’inci de olsam benim için şampiyonluk kadar değerlidir’ zihniyeti yaşatıyor ve bence böyle bir yapı içinde çok da doğru bir düşünce. Ambargoların kalkacağına çok inanmıyorum ama inşallah biz futbolculara gereken değeri verip ülke ve futbolumuz için gerekli adamlar atılır. Aksi takdirde ilerleyen senelerde ülke takımları futbolcu bulup oynamakta bile zorlanacaktır” açıklamasını yapmıştı.

 

Dumancı: “Futbolcuya iş mi yoksa futbol mu diye sorulsa iş der”

‘Kaptanınız Konuşuyor’ yazı dizisinin 9’uncu haftasının konuğu olan Ayhan Dumancı, ülke futbolcularının yaşadığı en büyük sorunun, futbolcuların geleceklerinin olmaması olduğunu belirtmişti. Dumancı; “Ülke futbolcusunun yaşadığı en büyük sorun sanırım bir geleceklerinin olmamasıdır. İyi bir futbolcu iş mi, yoksa futbol mu sorusuna iş diye cevap verir. Futbol yaşantısı başlaman biter. Futbolcuların bir garantisinin olmaması bu yüzden kafalarının rahat olmamasına neden olur. Futbolcuların yaşanacak herhangi bir sakatlık sonrasında ne olacağını bilmemeleri de en önemli etkenlerden biri.”

 

“Yetkililer zemini hazırlasın, futbolcular elinden gelenin fazlasını yapar”

 Ambargolar konusunda da oyuncu; “Tabii ki ambargoların kalkması, ülke dışına çıkıp futbol oynamayı veya diğer arkadaşlarımızın bunu görmesini isterdim. Ama bu iş benim ve futbolcuların istemesi ile olmaz. Burada Spor Dairesi, Futbol Federasyonu ve hükümetimizin çabalarıdır önemli olan. Önce onlar isteyecek, zemini hazırlayacak, ondan sonra biz futbolcular olarak elimizden gelenin fazlasını yaparız ve yapmaya hazırız. Onlar hedefi koysunlar, emin olun bizim gençlerimiz, gelecek nesillerimiz hem o yeteneğe sahiptirler, hem de ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye hazır olacaklardır. Yeter ki yetkililer bir yerlerden başlasınlar, gerisi gelir…” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Çakır: “Tam profesyonellik gelmezse bu sorunlar uzar gider”

Yazı dizisinin 10’uncu röportajında o günlerde Merit Alsancak Yeşilova takımının kaptanlığını yapan Hamis Çakır konuk olmuştu. Deneyimli oyuncu tam profesyonelliğe geçişin şart olduğunu dile getirmişti. Çakır; “Ülke sporcusunun yaşadığı pek çok sorun var. Sözleşmeler bunun başında gelir. Sağlık, antrenman sahası, antrenman izni gibi… En büyük eksikliğimiz tam profesyonellik. Kısaca tam profesyonellik gelmezse bu sorunlar uzar gider” belirtmişti.

 

“Yetenekli gençlerimiz çok çalışıp ve kendilerini geliştirip iyi yerlere gelebilirler”

Hamis Çakır, ülkemize uygulanan ambargolar hakkında da düşüncelerini aktarmıştı. Çakır; “Ülkemizde Ambargolardan etkilenmeyen hiçbir kesim yoktur. Bizim ülkemizde hemen hemen, birçok yetenekli abilerimiz, arkadaşlarımız istenilen yerlere gelemedi. Ama günümüzde benim düşüncem artık ambargolara takılıp kalmamak lazım. Bireysel çıkışlar aramak gerekir. Yetenekli gençlerimiz çok çalışıp ve kendilerini geliştirip iyi yerlere gelebilirler. Şimdiki imkânların geçmiş yıllara nazaran daha iyi olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yapmıştı.

Bu haber toplam 30417 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.