Kaptanlar sorunlara işaret etti -1

Kaptanlar sorunlara işaret etti -1

Süper Lig ve Birinci Lig takımlarının kaptanları, Yenidüzen’de her hafta yayınlanan “Kaptanınız Konuşuyor” yazı dizisinde görüşlerini aktardı

A+A-

 ÜLKE FUTBOLUNUN SORUNLARINI DİLE GETİRDİLER… Eylül ayından bu yana YENİDÜZEN’de yayınlanan “Kaptanınız Konuşuyor” yazı dizisinde Süper Lig ve Birinci Lig ekiplerinin kaptanları görüşlerini aktardı. İlk beş röportajda yer alan Hüseyin Adal, Aykut Esmeraslan, Yasin Kurt, Bilal Ceylan ve Aydın Aygın, sözleşmelerden ambargolar altında futbol oynamanın zorluklarına dikkat çekmişti

YENİDÜZEN’de Eylül ayından beridir her hafta yayınlanan ve Halit Dağ’ın hazırladığı ‘Kaptanınız Konuşuyor’ yazı dizisinde sona gelindi. Her hafta bir takım kaptanının görüşlerine yer verildiği yazı dizisinde birçok tecrübeli isimle röportaj yapıldı. 31 haftadan, 31 farklı takım kaptanından oluşan bu yazı dizisinde kaptanlar, ülke futbolunun sorunları hakkında önemli konulara değindi. Kimi takım kaptanı futbolcuların sözleşme konusuna, kimi takım kaptanı da ambargolar konusuna dikkat çekti.

 

Adal: “Ambargolar kalktığı zaman her yönümüzle hazır olmamız gerek”

Yazı dizisinin ilk konuğu olan Küçük Kaymaklı oyuncusu Adal, ülke futbolunun en büyük sorunun ambargolar olduğunu, ancak altyapı, tesisleşme gibi konularda daha iyi konumda olunabileceğinin altını çizmişti. Adal konu hakkında; “Futbolcular olarak yaşadığımız en büyük sorunların başında sözleşmenin olmaması geliyor. Son dönemlere Futbol Federasyonumuzun yapmış olduğu girişimlerle CONIFA adı altında gerçekleşen turnuvalara katılmamız, futbolcuların kendini geliştirmesinde ve ülkedeki futbol kalitesinin artmasında başrolü almıştır. Bunun yanında altyapılarımızın daha iyi olması ve gençlerimize daha iyi hizmet verebilmeleri gerekmektedir. Ambargolar kalktığı zaman her yönümüz ile hazır olmamız gerekmektedir” demişti.

 

Esmerarslan: “Hep bir uğraş var ama sonuç yok”

Yazı dizisinde bir sonraki hafta Lefke’nin kaptanı Aykut Esmerarslan’ın görüşleri alınmıştı. Aykut Esmeraslan konu hakkında; “Kulüpler futbolcuları bir mal gibi kullanıyor. Federasyon da buna hiçbir şey yapmıyor. Futbolcuya verilen değer sıfır. Çok yetenekli futbolcu var ama değeri yok…” demişti.  Ambargolar konusuna da değinen Esmerarslan; “Ambargoların kalkacağını düşünen biri değilim. Dediğim gibi, yetenekli futbolcular. Başka yollar denememiz lazım. Çünkü bir türlü ülke futbolu tanınamıyor. Hep bir uğraş var ama sonuç yok. İlk günkü gibi elde bir şey yok. Ben bizim için zamanın geçtiğine inanıyorum ama umarım bizden sonra gelen çocuklar için bir çözüm bulunur” açıklamasını yapmıştı.

 

Kurt: “En büyük sorun, içinde bulunduğumuz duruma alışmış olmak”

Kaptanınız Konuşuyor yazı dizisinin 3’üncü haftasında düşüncelerine yer verilen Mağusa Türk Gücü kaptanı Yasin Kurt, en büyük sorunun ülkenin içinde bulunduğu siyasi durum olduğunu ve bunun kabullenildiğini belirtmişti. Kurt; “Bizim en büyük sorunumuz ülkenin içinde bulunduğu siyasi durum bunu kabul ediyorum. Ama daha büyük sorunumuz ise buna alışmış olmak, mücadeleyi çabucak bırakmak ve rahatlığa ayak uydurup kaderimize boyun eğmek. Yeteri kadar uğraştığımıza, elimizden gelenin en iyisini bireysel olarak yaptığımıza inanmıyorum. Dünyada birçok örneği var. Çok daha zor şartlarda bir yerlere gelen insanlar var. Coğrafi olarak biraz rahat ve kolay pes edebilen bir yapıya sahibiz. Sonuna kadar savaşma kavramını küçük yaşta edinmemiz gerektiğini düşünüyorum” söylemişti. Ambargolar konusuna da değinen deneyimli oyuncu; “En büyük temennim bir gün bizim de var olduğumuzu tüm dünyanın görebilmesi için fırsat verilmesi. Çünkü biz bunu hak ediyoruz. Eğer tüm dünyanın savunduğu ortak şeylerden birisi sporun din, dil, ırk farketmeksizin insanları ortak bir paydada buluşturduğu ise, bizleri artık görmezden gelmeyi bırakmaları gerekiyor. Spora ve sporcuya uygulanan bu ambargoyu kabul edebilmek mümkün değil” demişti.

 

Ceylan: “En büyük sorun sözleşmelerin olmaması”

Türk Ocağı’nın deneyimli kaptanı Bilal Ceylan ise ülke sporu ve sporcularının yaşadığı sorunları şu şekilde dile getirmişti: “Ülke futbolcularının yaşadığı en büyük sorunlardan birisi antrenör ve yabancı futbolcu sözleşmeleri olmasına rağmen kesinlikle yerli futbolcu sözleşmelerinin olmaması. Verilen emeklerin karşılığında sözlü görüşmelerden ötürü çeşitli mağduriyetlerin yaşanması. Yaşanılan sakatlıklar kimi zaman kulüpler tarafından göz ardı ediliyor veya ilgisizlik oluyor. Tesisleşme anlamında kulüplerin ilerleyememesi. Antrenman sahalarının eksikliği, altyapılara yeterli değerin verilmemesi gibi sorunları sıralayabilirim.”

Ceylan Ambargolar konusuna ise; “Bana göre ambargolar altında oynamak sporcuları etkilediği kadar kulüplerimizi de ekonomik anlamda zora sokmakta ve maalesef ülke futbolunu amatör düzeylere çekmektedir. Böyle bir düzende futbol oynamanın zorluklarını da yaşayarak zaten görmekteyiz. Bu yıl 2 kulübümüz liglerden çekildi, ortada kalan ve mağdur olan futbolcu arkadaşlarımız oldu. Ambargoların kalkmasının önemli olduğu kadar bizler buna hazır mıyız? Bence bunu da kendi içimizde biraz sorgulamalıyız diye düşünüyorum” açıklamasını yapmıştı.

 

Aygın: “Ülke futbolcusunun birçok sorunu var”

Yazı dizisinin 5’inci haftasında Doğan Türk Birliği’nin kaptanı Aydın Aygın, YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlamıştı.

Ülke futbolunda futbolcuların birden fazla sorun yaşadığını belirten deneyimli oyuncu, “Bu sorunların en başında gelenlerden biri sağlık sorunu. Bir futbolcu sakatlandığı zaman sağlık sigortası bulunmamasından dolayı kulüplere muhtaç kalması, sahalarda ambulans bulundurulmaması. Bir diğeri ise saha zeminlerinin, özellikle Girne'deki antrenman sahalarının aşırı derecede kötü durumda olması sakatlığa mal oluyor. Kulüpler ile futbolcular arasında herhangi bir sözleşme olmamasından dolayı futbolcuların kulüp yöneticilerinin iki dudak arasına bakması, bizim ülke futbolunun en büyük sorunlarından biridir. Tüm bunlar tekrardan gözden geçirilip daha iyi durumlara getirilebileceğini düşünüyorum. Kulüplerimizin de maddi anlamda zor dönemler geçirdiğinin farkındayım fakat sözleşmeler konusunda hem sporcuların hem de kulüplerin birbirlerine destek çıkması gerektiğini düşünüyorum” görüşlerini belirtmişti.

 

“Ben hayalimi ambargolardan dolayı gerçekleştiremedim…”

Ambargolar altında futbol oynayan bir sporcu olarak bu konu hakkındaki görüşlerini de aktaran Aydın Aygın, “Yıllardan beridir kendi yağımızda kavrulmaya devam ediyoruz. Bu konu hakkında yapılmış girişimlere rağmen henüz bir somut adım atılamaması beni derinden üzmektedir. 7 yaşında başladığım futbolda hayalim, ülkem adına hep yurt dışındaki tanınmış takımlara karşı forma giymekti fakat bu hayalimi maalesef bulunan ambargolardan dolayı gerçekleştiremedim. Yakın bir zamanda da gerçekleştirebileceğimi düşünmüyorum. Umarım ilerleyen yıllarda şimdiki genç nesil benim gerçekleştiremediğim bu hayali gerçekleştirir. Bu sorun sadece futbolcular için geçerli değil, ülkemizde spor yapan tüm sporcu arkadaşlarımız için de geçerlidir. Tek temennim bir an önce bu ambargoların kalkması ve bu sayede güzel ülkemizi en güzel şekilde temsil etmektir” açıklamasını yapmıştı. 

Bu haber toplam 30725 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.