UFÜ, Spor Kongresi'nde temsil edildi

UFÜ, Spor Kongresi'nde temsil edildi

Uluslararası Final Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi’nde ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası Beden Eğitimi, Spor, Rekreasyon ve Dans Kongresi’nde temsil edildi.

A+A-

Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ), Nişantaşı Üniversitesi’nde ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası Beden Eğitimi, Spor, Rekreasyon ve Dans Kongresi’nde temsil edildi. Uluslararası Final Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Hasırcı, katıldığı kongrede “Avrupa ve Türkiye’de Sporda Şiddet ve Irkçılığa karşı yapılan çalışmalara ve çözüm yolları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

 

SPORDA ŞİDDET KONUSU İŞLENDİ

Uluslararası Final Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Hasırcı, kendi alanlarında uzman ve deneyimli kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen 1. Uluslararası Beden Eğitimi, Spor, Rekreasyon ve Dans Kongresi’nde Uluslararası Final Üniversitesi’ni temsil etti. Avrupa ve Türkiye’de Sporda Şiddet ve şiddete çözüm önerilerine yönelik bir sunum gerçekleştirdi.  Prof. Hasırcı, sunumunda futbolun ekonomik, sosyal ve eğitimsel boyutlarına da değindi ve şiddeti önlemenin yollarının başında spor kültürünün o ülkede daha üst düzeylere taşınması gerektiğini vurguladı. Paneli yöneten Hasırcı futbolda şiddete çözüm olarak düşünülen passolig uygulamasının şiddeti önlemediği gibi taraftarların statlara gelmesini de engellediği dolayısı ile statlara gelen seyirci sayısında oldukça fazla düşüşün olduğunu ifade etti.

 

“TÜRKİYE KULÜPLERİ PASTADAN YETERLİ PAYI ALAMIYOR”

Aynı oturumda Passolig Genel Müdürü Ceyhan Kazancı, Futbol Ekonomisti Tuğrul Akşar ve Spor Sosyoloğu Doç. Dr. Ahmet Talimciler de birer sunum gerçekleştirdi. Futbol Ekonomisti Akşar, futbol sporundaki büyük ekonomiden bahsetti. Özellikle Başta İngiltere Premier Liğ, Almanya Bundes Liga gibi Avrupanın futbolda gelişmiş ülkelerinin bu pastanın büyük bir bölümünü paylaştıklarını belirtti. Türkiye’de kulüplerin yanlış yönetilmesinde dolayı bu pastadan yeteri kadar pay alamadığını belirtti.  Ayrıca her yıl birkaç türk kulübünün UEFA kriterlerini yerine getirmediği için ceza aldıklarını ekledi. 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren futbolun endüstrileşmesiyle birlikte, futbolun gelir kalemlerinde önemli sayılabilecek niteliksel bir değişim yaşandı Futbolun Endüstriyelleşmesi küreselleşmeyi; küreselleşme ise endüstrileşmeyi getirdi. Futbolda digital yayın platformlarının giderek gelişip yaygınlaşması, futbol kulüplerinin gelirlerinin de değişimine yol açtı. Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı; Passolig uygulamasının başlangıçta ülkemizde çok yanlış algılandığıdan söz etti. Passolig aslında futboldaki şiddeti çözme amacı ile yapılan bir uygulama olmadığını aksine statlarda şiddete katılan kişilerin en kısa zamanda bulunarak ortaya çıkarılmasında rol aldığını ve en son oynanan türkiye kupası yarı finalinde (Fenerbahçe-Beşiktaş) maçında olaylara katılan kişilerin 15 dakikada tesbit edilerek üçünün tutuklanmasını sağladığını bildirdi.

 

SPORUN SOSYAL YÖNÜ

Son olarak söz alan Doç. Dr. Ahmet Talimciler futbol sporunun sosyolojisinden söz etti, Talimciler, futbol sporu artık futbolun dışında bazı bir takım işlevlerinden bahsetti sevinç ve hüzünlerimizin bile evrimleşerek değiştiğini, çocuklarımızın kendileri olmaları yerine ya Ronaldo ya Neymar ya da  Messi olmak istediklerini ve sosyolojik bakımdan artık eski bildiğimiz basit ve naif futbolun yerini global bir kazanç haline gelen ve daha büyük kitleleri ardından sürükleyen bir oyun haline geldiğini belirtti. günümüzde şiddeti körükleyen en önemli nedenlerden bir taneside futbol seyircisinin çok farklı sosyo kültürel kesitlerden geldiğini ve takıma bağlılığın çok i olan spor ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Sonuç olarak farklı alanlardan kişilerin bu farklı bakış açıları panelistlere ve paneli dinleyenlere renk kattı.

Bu haber toplam 1321 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.