Sporcular bu dönemde nasıl beslenmeli?

Sporcular bu dönemde nasıl beslenmeli?

Uzman Diyetisyen, Sporcu Beslenmesi Uzmanı Şöhret Ercen, Koronavirüs tedbirleri kapsamında sporun durması sonrası sporcuların beslenmeleri ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

A+A-

Uzman Diyetisyen, Sporcu Beslenmesi Uzmanı Şöhret Ercen, sporun Koronavirüs’e karşı alınan tedbirler çerçevesinde durdurulması sonrasında sporculara bu dönemde beslenmeleri ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Olası bulaşmaların önüne geçilmesi kapsamında sporun da durdurulduğunu hatırlatan Şöhret Ercen, karar sonrası Futbol Federasyonu’nun da aldığı kesin karar sonrası takımların müsabakalarının ve antrenmanlarının da iptal edildiğini, bu durumun sporcular açısında sıkıntılar doğurmasının söz konusu olduğunu ifade etti.

Bu dönemde sporcuların bireysel olarak çalıştığını, toplumdaki birçok bireyin kendilerini evde izole ederken, yaşanan stresli günlerden dolayı besin tüketimini arttırma eğilimi olduğunu belirten Ercen, enerji alımı artarken, enerji harcamasının da azalmasının beklenen bir durum olduğunu kaydetti.

Ercen, sporcuların bu dönemde beslenmelerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak özellikle alkol ve şekerli meşrubat alımının kısıtlı tutması, saat 19.00 sonrasındaki besin tüketimlerinin kısıtlanmasının ağırlık denetimlerinde olumlu olacağını vurguladı.

 

Ercen: “Enerji alımının artması, enerjinin harcanmasının azalması beklenen bir durum”

Koronavirüs’e karşı alınan önlemler nedeniyle sporun durması sonrası Uzman Diyetisyen, Sporcu Beslenmesi Uzmanı Şöhret Ercen’in konu ile ilgili yazısı şu şekilde:

“Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemiz de ne yazık ki korona virüs salgını tehdidi altındadır.  Virüs salgınının önlenmesi amacıyla alınan çeşitli idari kararlar kuşkusuzdur ki hayatımızın seyrini ciddi boyutta değiştirmiştir. Olası bulaşmaların önlenmesi amacıyla alınan önlemlerin içerisinde sosyal birçok aktivite ve etkinliğin yanı sıra sportif müsabakalar da geçici süreliğine askıya alınmıştır. Bu önlemlerin ardından Futbol Federasyonu’nun aldığı kesin karar sonrası takımların antrenmanları da iptal edilmiştir. Bu durumun sporcular açısından bazı sıkıntılar doğurması söz konusudur. Örneğin bu dönemde sporcuların antrenmanları bireysel inisiyatiflerine ve öz disiplinlerine kalmıştır. Diğer taraftan kendilerini evlerinde izole eden birçok bireyin, yaşanan stresli günlerden dolayı besin tüketimlerini arttırma eğilimi vardır. Stres kaynaklı besin tüketimi birçok kişiyi etkisi altına alan bir durumdur ve fiziksel aktivite oranının da azalacağı bu dönemde enerji alımı artarken, enerji harcamasının da azalması beklenen bir durumdur.”

 

Dikkat edilmesi gereken noktalar

“Kişilerin beslenme tarzını değiştirmemesi durumunda dahi kişilerin enerji harcamaları azalacağından, bu dönem gerek sporcuların gerekse toplumun büyük bir bölümünde ağırlık artışına yol açabilir. Bu nedenle benim önerim her şeyden önce her bireyin bireysel spor programları ve günlük egzersizlerini gerek evlerinde gerekse açık havada yapması ciddi önem taşımaktadır. Bu dönemde yaşanacak motivasyon kayıpları ve ağırlık artışlarının hem sağlık hem de performans açısından sporcuları olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır. Bu noktada sporcuların beslenmelerine daha fazla dikkat etmesi, özellikle alkol ve şekerli meşrubat alımlarını kısıtlı tutması, saat 19.00 sonrasındaki besin tüketimlerini kısıtlaması ağırlık denetimlerinde olumlu olacaktır.”

 

Sebze, meyve tüketimi, sıvı alımı

“Bunun yanı sıra immün sistemimizi güçlü tutmanın ekstra önem kazandığı bu süreçte kişilerin meyve ve sebze tüketimine özen göstermesi ve sıvı alımlarını 2.5-3 LT civarında tutması ciddi önem taşımaktadır. Yemeklere salata ve sebze çorbası gibi c vitamini ve lifçe zengin gıdalarla başlanmasının tokluk hissi açısından katkı sağlayacaktır. Bu noktada sebzelerin arıtılmış veya kaynayıp ılıtılmış su, sirke ve karbonatlı sularda bekletilerek iyice yıkanması ayrıca önem taşımaktadır. Bunu yapma imkanımızın olmadığı durumlarda sebzelerin pişirerek tüketilmesi daha güvenli olacaktır.”

 

“Sporcuların sabah yapacağı egzersizler, güne başlama enerjilerinin artıya geçmesini önleyecek”

“Tatlı tüketimi yapılacak ise bu öğünün tercihen gün içerisinde yapılması ve sütlü tatlıların tercih edilmesi uygun olacaktır. Kalori alımının arttığı günlerin telafisi için de mutlaka sporcuların tercihen sabah saatlerinde kardiyovasküler egzersizler ile güne başlamaları enerji dengesinin artıya geçmesini önleyecek ve ağırlık artışlarını önleyecektir.”

 

Protein kaynağı gıdaların tüketilmesi

“Bunun yanı sıra sporcular için önemli olan protein kaynağı gıdalardan kırmızı et tüketimini azaltarak haftada 2 kez balık tüketilmesi büyük önem taşımaktadır. Balık tüketimi tercihen ızgara olmalı ve kızartma gıdalardan bu dönemde mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Bu olumsuz günleri minimum zararla geride bırakabilmemiz için bu süreçte hem beden hem ruh sağlığımızı korumak adına bu dönemde sağlıksız yiyecekler yerine, egzersize ve sağlıklı gıdalara yönelmemizin çok önemli olduğunu vurgulamak isterim.”

Bu haber toplam 2152 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.