MOK – Spor Dairesi gerginliği

MOK – Spor Dairesi gerginliği

Spor Dairesi’nin hafta başında KKTC Milli Olimpiyat Komitesi’nin (MOK) yasal durumunu yitirdiğini ve dairede herhangi bir kaydının bulunmadığını belirtmesinin ardından MOK kanadından konu ile ilgili açıklama geldi

A+A-

 

 

Spor Dairesi’nin hafta başında KKTC Milli Olimpiyat Komitesi’nin (MOK) yasal durumunu yitirdiğini ve dairede herhangi bir kaydının bulunmadığını belirtmesinin ardından MOK kanadından konu ile ilgili açıklama geldi.

Dursun Koç imzası taşıyan açıklamada komiteye gerçek dışı, mesnetsiz ve suni olarak üretilmiş eleştiri ve suçlamalar yöneltildiği ileri sürüldü.

Yapılan açıklamada MOK’un Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) Rio Olimpiyat Oyunları’nda ülkesi Nijerya adına da yarışan sporcusu Ese Brume’yi ödüllendirmeyi kararlaştırdığı, bunun için 27 Şubat tarihinde DAÜ’de bir ödül töreni planlandığı belirtildi. Daire müdürü Hüseyin Cahitoğlu’nun üniversite yetkililerini arayarak törenin yapılmamasını istediğini, Spor Dairesi ile MOK arasında sorunların olduğunu belirttiği, üniversite yönetimini sıkıntıda bırakmama adına MOK olarak töreni iptal ettiklerinin ifade edildiği açıklamada, “İdari müdahale ve bu müdahalenin siyasi otorite tarafından engellenememesi ülkemiz sporu ve olimpizm anlayışı adına çok büyük bir talihsizliktir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın son bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: “Açıklamamızın bu bölümünde Spor Dairesi tarafından 28 Şubat 2017 tarihinde yapılan basın açıklamasına da değinmek durumundayız. Söz konusu açıklamada; ödüllendirme töreninin iptal edilmesine yol açan keyfi ve hukuk dışı müdahaleyi haklı gösterme telaşı içerisinde KKTC MOK’a gerçek dışı, mesnetsiz ve suni olarak üretilmiş eleştiri ve suçlamalar yöneltilmiştir;

 

a. KKTC MOK yasal statüsünü yitirmemiştir. Bilakis, KKTC MOK’un ve mevcut yönetiminin yasal statüsü bir YİM, iki adet de Girne Kaza Mahkemesi kararları ile teyit edilmiştir. Bu kararlar Spor Dairesi arşivlerinde mevcuttur.

b. Mevcut durum itibarı ile Dernekler Yasası’na tabi olan bir kuruluş durumundaki KKTC MOK, her türlü yasal prosedürü yerine getirmiş olup, Girne Kaymakamlığınca tescil edilmiştir. Buna dair evraklar da Spor Dairesi’nde mevcuttur.

c. Siyasi otorite KKTC MOK’u Beden Eğitimi ve Spor Yasası altına almaya niyetli ise, Spor Dairesi bu konudaki iddialarını ancak ve ancak yeni yasal düzenleme yürürlüğe girdikten sonra ileri sürebilir. Keyfi tercihlerle henüz yapılmamış bir yasal düzenlemeye istinaden eleştiri ve suçlama yöneltilmesi ancak törene müdahale olayında görüldüğü gibi kaos yaratır.

d. KKTC MOK’u çıkarılacak yeni bir Tüzükle düzenlemeye çalışan Spor Dairesi’nin KKTC MOK’un mevcut Tüzüğünün uluslararası kriterlere uygunluğu hususunda ev ödevini yeniden yapması ve gerçekleri görmesi gereklidir.

e. Sporumuz açısından bu talihsiz müdahaleye Başbakanlık Makamının adını da karıştırmaya kalkışan ve o makamın törenin yapılmasını ön gören aksine talimatına rağmen müdahalesinden vazgeçmeyen Spor Dairesi yönetiminin KKTC MOK konusunu objektif bir şekilde ele alabilmesi için herşeyden önce Branş Federasyonlarını KKTC MOK aleyhine şartlandırmaktan vazgeçmesi gerekir.”

Bu haber toplam 1430 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler