“En az 6 ay hazırlık dönemine ihtiyacımız var”

‘Filenin Bekçileri’ yazı dizisinin bu haftaki konuğu, son olarak Cihangir’de forma giyen tecrübeli eldiven Mehmedemin İlter oldu.

“KİMSE KISA SÜREDE ESKİ PERFORMANSINI YAKALAYAMAZ”… ‘Filenin Bekçileri’ yazı dizisinin bu haftaki konuğu Mehmedemin İlter; “Kısa sürede kimsenin eski performansını yakalayabileceğini düşünmüyorum. En az 6 ay bilinçli bir şekilde hazırlık dönemine ihtiyacımız olduğuna inanıyorum”

 

“KALECİ TAKIMIN TEMELİDİR”… Mehmedemin İlter; “Kaleci bir takımın temelidir. Temeli güçlü olmayan takım her an yıkılma tehlikesindedir. Takımın kazanmasında veya kaybetmesinde önemli bir rol oynar”

 

Kaleci, futbolda, takım savunmasının en arkasında duran ve birincil görevi topun kaleye girmesini önlemek için mücadele eden oyuncudur. Kaleciler bazen önemli kurtarışlara imza atarken, bazen de yaptıkları basit hatalarla skora etki edebiliyor. Ülkemizdeki kaleciler ‘Filenin Bekçileri’ yazı dizisinde düşüncelerini ve anılarını paylaşıyor.

‘Filenin Bekçileri’ yazı dizisinin bu haftaki konuğu, son olarak Cihangir’de forma giyen tecrübeli eldiven Mehmedemin İlter… Deneyimli kaleci, kariyerinden, unutamadığı başarılara kadar birçok soruya yanıt verdi.

 

Neden kaleci olmayı tercih ettiniz?

Babam da bir dönem kalecilik yapmıştı ve birlikte maçlarına giderdik. Ayrıca Galatasaray’ın efsane kalecilerinden Simoviç’i izleyerek büyüdüm. Babam ve Simoviç sayesinde kaleciliğe olan ilgim arttı. Mağusa Türk Gücü alt yapısında içerde oynuyordum. Bir gün kaleci maça gelmedi, arkadaşlar hocaya beni önermişlerdi. O gün maçta kaleye geçtim ve maç sonunda kaleciliğe devam etmeye karar verdim.

 

 

Bir kalecinin takımdaki önemi nedir?

Kaleci bir takımın temelidir. Temeli güçlü olmayan takım her an yıkılma tehlikesindedir. Takımın kazanmasında veya kaybetmesinde önemli bir rol oynar. İyi bir kalecin varsa her zaman maça 1-0 önde başlarsın. Bunun en büyük kanıtı Muslera’dır.

 

 

 

Futbolun 1 yıl süre ile oynanmaması ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

1 yıl futboldan uzak kalmak hem beden, hem de mental olarak biz futbolcuları kötü yönde etkiledi. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda federasyonun ne kadar doğru karar verdiğini açıkça görebiliyoruz. Kısa sürede kimsenin eski performansını yakalayabileceğini düşünmüyorum. En az 6 ay bilinçli bir şekilde hazırlık dönemine ihtiyacımız olduğuna inanıyorum.

 

Kendi performansınızın ön plana çıktığı ve yıldızlaştığınız maç hangisiydi?

Birçok maç var fakat en unutulmazı sanırım 2000-2001 sezonuydu. Mağusa da, MTG-Lefke maçı vardı. Ben gençlerde oynuyor, A takımda yedek oturuyordum. Genç takımın maçı bitmiş, biz galibiyetin sevinci ile soyunma odasına giderken hoca yanıma gelerek, ‘üzerini değiş maçta sen oynayacaksın’ dedi. Maçı 1-0 kazandık ve ben haftanın futbolcusu seçilmiştim.

 

 

Kariyerinizde önemli başarılar yaşadınız. Sizin için en unutulmaz olanı hangisiydi?

Kariyerimin en unutulmazı 2006-2007 sezonunda Çetinkaya’da yaşadığım şampiyonluktu. İlk yarı ‘Çetinkaya kümeye’ diye konuşulurken, 14 puan geriden gelerek şampiyon olmuştuk.

 


 

Kalesinde her zaman güven verdi

Kariyerinde birçok takımın kalesini koruyan 38 yaşındaki tecrübeli eldiven önemli başarılar yaşamasının yanında, her zaman kalesinde güven veren kaleci oldu. Deneyimli kaleci son olarak geçen sezon Cihangir’in kalesini korudu. İlter, Eylül ayında Türk Ocağı'na imza atmıştı.

FİLENİN BEKÇİLERİ YAZI DİZİSİ Haberleri

“Kaleci lider olmalı”
“Kaleciler kalenin ortasında büyür ve dev olurlar”
“Kaleci takımı maçta tutan kişidir”
 “Kalecinin hata yapma lüksü yoktur”
“İyi bir kaleci takımının güven içinde oynamasını sağlar”