Burhan Gürkan

Burhan Gürkan

Yabancısızlık, transfer ve gençler

A+A-

Son günlerde Bostancı Bağcıl’ın yaşadıkları malumunuz. Yabancı oyuncularından yoksun, A2 takım takviyeli olarak ikinci devrenin ilk maçında Yeniboğaziçi’ni yendiler.

Ara transferde kadrodan ayrılan isimlerin ardından 1’i kaleci olmak üzere toplamda 3 futbolcu takıma dahil edildi. Yabancıların olmayışı diğer takımlarla “Eşit değiliz” dedirtti, “12 kişiyiz, 13 değil” açıklaması yapıldı.
Yaşanan “Yabancısızlık” durumu için KTFF’ye başvurdular ve transfer döneminin uzatılmasını, filiz lisans çıkarılarak yabancı oyuncu alma düşüncelerini ilettiler. KTFF tranferin bitmesini ve liglerde 1 hafta oynanmasını gerekçe göstererek talebi reddetti.

Dünyada transfer dönemleri ile ülkemiz transfer dönemleri birbirini tuttmadığından, ülkede biten transfer dünyada devam etmekte. Bu hem sezon öncesi hem de ara transfer için geçerli. Tabi bunda takım sayısının ve sezon planlamasının da rolü var.

Ülkeye gelen kaliteli (!) yabancı futbolcular, bir fırsat kapısı bulduklarında ellerine geçen şansı değerlendirmek için adadan ayrılabiliyor. Sezon öncesi Avrupa ve en yakın ülke Türkiye’ye bakıldığında transfer Eylül başında biterken, ülkemizde eylül sonunda biten transferden dolayı yabancı futbolcunun kulüp bulamadığı yarım veya bir sezonluk dönemi burada değerlendirdiğini görüyoruz. Aynı şekilde bir basamak gibi kullanıp sezon ortası veya sonunda gittiğini de. Bu sezonun örnekleri Chibuzor ve Kingsley.

Ülkemizde sadece antrenörler ve yabancı futbolcularla sözleşme yapılıyor. Kulüplerden yabancılar için sözleşmenin yükümlülüklerinin getirilmesi isteniyor, kısaca yabancı hakları korunuyor. Ancak yabancı ülkeyi terk ettiğinde kulübün mağdur olması malesef engellenemiyor.

Bağcıl’ın yabancı futbolcularının gitmesinden dolayı mağdur olduğu malum. Yabancıların gelmeyeceğini hesaba katsalar ara transferi daha farklı değerlendirebilirlerdi. Ancak KTFF’nin de verdiği karar doğru. Bağcıl’ın amacı avantaj sağlamak veya diğer kulüpleri mağdur etmemek olsa da ara transferin bitmesi ve üzerinden 1 haftalık maç periyodunun geçmesi sonrası transferin uzatılması mümkün olamazdı. Ellerinde ne varsa onlarla yola devam etmek zorundalar. Ne diyor KTFF? Yabancının gidişi sonrası mağduriyet yaşanması halinde bir sonraki transfer döneminde transfer yapılır. Bu da kapıların Bağcıl için kapandığının göstergesi. Çünkü aktif sezon içinde talimat değişiminin söz konusu olamaz.

Şunu da eklemek gerek. 12 kişiyiz açıklamaları sonrası A2 takımdan A takıma tavkiye yapılan genç futbolcular, her ne kadar da Süper Lig kalitesinde olmasalar dahi, takımı iyi veya kötü tamamlayan isimlerdir bu da unutulmamalı. Sezon başındaki hedefin rotası beklenmedik şekilde değişebilir, yapılacak bir şey yok.

Yabancılar gelse dahi o 12 kişi 14 olur, ancak alttan kazanacağınız isimlerin uzun süre kulübünüze hizmet etme olasılığı vardır. Onları 13’üncü, 14’üncü, 15’inci kişi olarak hissettirir ve kulübe kazandırırsanız en güzel transfer onlardır. En güzel örnek ortada, Doğan Türk Birliği...

Bu yazı toplam 1881 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.