Hüseyin ÖZBARIŞCI
Ülkemiz kadın futbolunda daha önce futbol oynayan şimdi de, teknik direktörlük görevini başarıyla yürüten Mine Dayı, kadın futbolunun başladığı günden bu yana çok yol kat ettiğini ancak daha istenilen seviyeye gelemediğini söyledi. Kadın futboluna bakış açısının da arttığını söyleyen Dayı, “Kız futbol akademilerine doğru yaklaşıldığı takdirde ilerlememizin önü çok açık” değerlendirmesini yaptı.
Başarılı antrenör, YENİDÜZEN’de her hafta yayınlanan ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tarafından ödüllendirilen ‘SPORUN İZİNDE’ isimli yazı dizisinin bu haftaki konuğu oldu, hem geçmişte yaşadığı tecrübeleri, hem de önümüzdeki süreçteki hedeflerini anlattı.
Öğrenmeye açık bir insan olduğunu dile getiren China Bazaar Gençlik Gücü kadın futbol takımının teknik direktörü Mine Dayı, “En büyük hedefim kızlarımızı futbolda belli yerlere getirmek” dedi.
Ülke futbolunun sorunlarını da sıralayan başarılı antrenör, bu sorunların günübirlik sorunlar olmadığını dile getirdi, sorunların çözümü için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Öncelikle sizi bir tanıyalım, kendinizden bahsedebilir misiniz?
“1988 doğumluyum asıl mesleğim okul öncesi öğretmenliği. Futbol ile olan ilgim aslında aileden gelmekte. Babam da abim de lisanslı futbolculardır. Onlardan gelen bir kökenin üzerine 2004 yılından beri futbolcu, 2021’den beri de antrenör olarak çalışmaktayım.”
Hem futbolculuk, hem de antrenörlük kariyeri başarılarla dolu
Başarılarınızı sıralayabilir misiniz?
“Başarılarımı oyuncu ve antrenör olarak ikiye ayırmam lazım. Adada ilk kurulan ve benim de kaptanlığını yaptığım kadın futbol takımı Akdeniz Spor Birliği ile 4 yıl üst üste lig şampiyonluğu yaşadım. 2011-2012 sezonunda Nurçelik Akdeniz Spor olarak Türkiye Ligi’nde yer aldık. İmkan yetersizlikleri nedeniyle 2016 yılında adaya dönüş yaptık ve sonraki sezon lig şampiyonu olduk. 2018 senesinde ilk defa kurulan kadın Milli Takım kadrosuna seçildim ve kaptanlık yaptım. 21-22 sezonunda China Bazaar Gençlik Gücü takımında oyuncu-antrenör olarak görev alıp Kadınlar Kıbrıs Kupası’nı kazandık. 22-23 sezonunda 3 kupa (Süper Kupa, Kıbrıs Kupası, lig şampiyonluğu). 23-24 sezonunda yine 3 kupa, 24-25 sezonunda da ise Kıbrıs Kupası’nı almayı başardık.”
“Gençlerimizin başarma hırslarını görmek gerçek ödül”
China Bazaar G.Gücü’nde birçok şampiyonluk ve kupalar kazandınız. Size göre şampiyon olmak nasıl bir duygu?
“Şampiyon olmak çok güzel bir duygu. Verilen emeklerin karşılığını almış olmam çok gurur verici. Başarı asla kazanılan kupalarla ölçülen bir şey değil. Çocuklarımızın, gençlerimizin hayatlarına dokunabilmek onların mutluluklarını ve başarma hırslarını görmek gerçek ödül. Kazanılan kupalar da bunu taçlandırıyor.”
“Henüz istenilen seviyede değiliz”
Kadın futbolu sizce ne noktada, kadın futbolu daha da gelişim gösterir mi?
“2007’den beri duraklamaları, ara vermeleri saymazsak kesintisiz bir şekilde ilerleyerek devam etmeye çalışıyoruz. Kendi içimizde o günlerden bu zamanlara elbette ki ilerleme kaydettik; bazı bakış açılarını değiştirmeyi başardık ama bana göre hala olması gereken yerde değiliz. Kadın futbolu olarak gençlerin ilgisi çok artmış durumda. Yaş grubu olarak 6-8’e yani erkeklerde olduğu gibi doğru akademi yaşlarından itibaren ilgi artmış durumda. Kız futbol akademilerine doğru yaklaşıldığı takdirde ilerlememizin önü çok açık.”
Sizin bireysel olarak gelecekteki hedefleriniz nelerdir?
“Beni aslında en çok mutlu eden alanımızdaki ilerlemeler. Bilgi ve öğrenmeye açık bir insanım ve kazandıklarımı paylaşmaktan çok keyif alıyorum. Erkek takımlarında çalışmayı da bu nedenle isterim. En büyük hedefimse kızlarımızı futbolda belli yerlere getirmek. Bunun için off-season’da bireysel çalışmalara odaklanıyorum. Teknik direktör olarak ise, Türkiye veya yurtdışı liglerde görev almak; ülkemizdeyse de bizzat kaptanlığını yaptığım milli takımda yer almayı sayabilirim.”
“Sorunlar günü kurtarmayla çözülmez, herkes üzerine düşeni yapmalı”
Ülkemiz sporunda sorunlar nelerdir?
“Futbol adına konuşmak gerekirse, ülkemiz adına kanayan yara kesinlikle saha ve profesyonel tesislerdir. Buna yeterli ve donanımlı hakemlerin azlığını da ekleyebiliriz. Akademi ve altyapılara genel olarak önem verilmemesi de öncelikli sorunlardan. Bunların hiçbirisi kısa süreli çözümlerle, günü kurtarmayla çözülebilecek konular değil. Kulübünden antrenörüne, oyunculardan velilere kadar KTFF dahil tüm paydaşlarının işbirliği içerisinde ilerlemesi gerekiyor. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.”
Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
“Kadın futboluna yıllarımızı veren insanlar olduk. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama günümüz futbolunda bunlar tek başına elde edilebilen şeyler değil. Adamızda kadın futbolunun çift devreli lig usulüyle ilerlemesi, U15 ve U17 gibi yaş gruplarına bölünmesi gerekmektedir. Çok yetenekli kız çocuklarımız var. Onların elinden tutup ambargolara takılmadan başarıya ulaşmalarını sağlamak bizim elimizde. Küçücük bir ülke olarak bunu başarmak için hep birlikte çalışmamız gerekmektedir.”