Serkan Soyalan

Serkan Soyalan

Bireysel çalışmanın ve entelektüel birikimin önemi

A+A-

Hamitköy Akademi çalışmalarını sürdürüyor ve bu çalışmalar kapsamında dikkatimi çeken, basına da yansıyan, “Bireysel çalışmalara önem verilmesi”. Fırat Deniz’in tecrübesiyle miniklerle birebir yapılan çalışmalarda, minik sporcularımız, gelişim döneminde yeteneklerini daha da geliştirirken, eksik yanlarının görülmesi ve çalışmaların oraya yoğunlaşması sağlanıyor. İşte bu akademilerden çıkacak olan sporcularımız, futbolumuzun gelecek 20 yılını şekillendirecek. Başarıya ulaşılacağından hiç şüphem yok.

***

Antrenman bilgisi, antrenman kavramının en geniş manada ele alındığı teori ve metotlar bütünüdür.

Yakup Koç “Profesyonel Futbolcularda Spor Bilgi Düzeyi ve Takım Başarısı” isimli kitabında konuyu şu satırlarla özetliyor:

“Günümüzde antrenman kavramının en geniş anlamdaki amacı, bireyin fiziksel, psikolojik, zihinsel veya mekanik verimini hızla arttırmaya yönelik olan, herhangi bir şekilde organize edilmiş eğitimi ifade etmek için kullanılmaktadır. Geniş anlamda spor antrenmanı sporcuların en yüksek verime ulaşmalarını sağlayan tüm sistematik hazırlanma metodudur. Bu verimin arttırılmasını amaçlayan sporcunun kendisini eğitmesini de içeren bütün öğrenme etkilerini ve yöntemlerini kapsar.”

***

Harre’ye göre ise antrenman, “Spor antrenmanı sporda gelişimi sağlamak için bilimsel özellikle pedagojik ilkelere göre yönlendirilen süreçtir.”

***

Bir de buna entelektüel gelişim de eklenirse, o zaman arzu ettiğimiz noktalara çok daha kolay erişiriz.

Yine Koç, yukarıda bahsettiğimiz kitabında “Antrenman dünyasının dışında eğitimsel değeri sayesinde kişilik gelişimine yardım eden ve bundan dolayı sporsal verimin kendi kendine gelişmesini sağlayan pek çok yaklaşım vardır. Bu yaklaşımlar sporcunun sporsal literatürü kendi kendine takip etmesi, politik ve sosyal konuları içeren konferans ve tartışmalara katılması eğitim ve ailedeki yetiştirme, spor politikası ve beklentilerini içeren forumlara katılması, tiyatro, konser, sinema ve anıtları gezmesi gerekir” diye yazar.

***

Yani işin özü, yapılan her bir işte (sadece spor açısından değil) eğitimin ve gelişimin faydaları, o yapılan işe yansır. Ve inanın sporda da entelektüel birikime sahip bir sporcunun, yaptığı spor dalına yansıtacağı performans, onu ön plana çıkaracaktır.

Bu yazı toplam 1213 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar