“Olumlu tarafından bakmalıyız”

“Olumlu tarafından bakmalıyız”

Ülkemiz genç futbol antrenörlerinden Hasan Sarıoğlu, Covid-19 salgını öncesi eğitim aldığı Rotterdam’da Feyenoord altyapısı ile ilgili yaptığı gözlemleri yazdı

A+A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını öncesinde Rotterdam’da eğitim için iki buçuk ay bulunan ülkemiz genç futbol antrenörlerinden Hasan Saroğlu, Feyenoord altyapısı ile ilgili yaptığı gözlemleri arabolge.net internet sayfasında yazdı. Kısa süre önce futbol kariyerine noktayı koyan, akabinde KTFF tarafından açılan kursla C Lisans antrenör olan Sarıoğlu’nun “Olumlu tarafından bakmalıyız” başlıklı yazısı şöyle:

“Tüm dünyada olduğu gibi Covid-19’un etkileri ülkemizde de sürmektedir. Sağlığın yanında ekonomik ve sosyal açıdan da bizi etkileyen bu virüs, futbolumuzu da olumsuz yönde etkilemiştir. Malesef kötü durumda olan futbol ekonomisi daha da kötü bir duruma gelecektir. Bu durumun, önümüzdeki yılları da etkileyeceğini düşünüyorum.

 

“Yabancının kalkmasına karşıyım fakat azalacaksa bütçe altyapıya aktarılmalı”

“Bu gibi olağanüstü durumların olumsuz yönlerine odaklanmak yerine kendimize küçük de olsa olumlu bir pay çıkarmalıyız. Futbolumuzda yıllardır süregelen altyapı sorununu çözebilmek adına bir fırsat doğduğunu düşünüyorum. Yabancı futbolcuların, gençlerin gelişimine katkısı olduğuna inanan bir insanım ve tamamen kaldırılması taraftarı da değilim fakat şimdiki şartlarda yabancı sayısının azalacağını varsayarsak, yabancı futbolcuya ayrılacak olan bütçenin altyapıya aktarılması futbolumuzun geleceği adına fayda sağlayacaktır.”

 

“Feyenoord’da küçük yaş grupları futbolun temelini, 14 yaş sonrası taktiğini öğreniyor”

“Covid-19 öncesi yaklaşık iki buçuk ay eğitimim dolayısıyla Rotterdam’da yaşadım. Burada Feyenoord’un altyapı antrenmanlarını, maçlarını takip etme fırsatı buldum. Oradaki kategoriler u7’den başlayıp u8 – u9 – u10 – u11 – u12 – u13 – u14 – u15 – u16 – u17 ve u19’dur. Her yaş kategorisine ayrı organizasyonları var. 19 üzeri ve henüz A takım seviyesine hazır olmayanlar için de hemen hemen her takımın ikinci bir takımı var. Örneğin; Feyenoord’un ikinci takımı Jong Feyenoord. Sonrası da zaten A takım. A takımdaki sistem ne ise altyapı kategorilerinde de aynı sistem uygulanıyor.  Küçük yaş gruplarına futbolun temelleri öğretilirken özellikle 14 yaş ve sonrası, taktiksel antrenmanlara ağırlık veriliyor. O yaştaki çocukların pozisyon bilgisi ve sadakati çok üst seviyelerde. Verilen taktiği, sistemi kusursuza yakın şekilde uygulayabiliyorlar.”

 

feyenoord.jpg

 

“U19’da oyuncular sadece futbol oynamak için sahaya çıkıyor”

“Antrenmanların yanı sıra u19 takımının iç saha maçlarını da izledim. Sahaya çıkan 22 futbolcu da sadece futbol oynamak için sahaya çıkıyor. Ne hakemle, ne takım arkadaşıyla, ne de rakip futbolcuyla tartışma yaşanıyor. Herkes işin ciddiyetinde fakat bu ciddiyet sadece futbol oynamak için. Bu çalışma ortamı haliyle başarıyı da getiriyor. Zaten Dünya futbolunda Hollanda altyapılı birçok yıldız futbolcu sayabiliriz.”

 

“Ülkemizde yaş aralıklarını yakın tutmamız gerektiğini düşünüyorum”

“Ülkemize gelecek olursak, bu kadar yaş grubu için ne saha imkanı var ne o kadar antrenör ne de futbolcu mevcut fakat bu sıklıkta olmasa bile yaş aralıklarını yakın tutmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle 13 yaştan sonra yaş aralığı açılmadan, u14-15-16-17-18 ve u19 şeklinde adım adım ilerlenmesi gençlerin gelişimine fayda sağlayacaktır. Bu yaştaki çocukların saha içinde yaşadığı olumlu veya olumsuz her duygunun fazlası, ileride gerek futbol gerekse özel yaşantılarını etkileyecektir. Çocukları, bahsettiğim yaş aralığını açmadan adım adım yükseltebilirsek ve kendi yaşıtlarıyla, eşit seviyede mücadele etme şansları olursa, sürekli ortaya çıkan 10-0, 12-1 tarzı sonuçlar da yaşanmayacaktır. Tabi ki bunun olabilmesi için çok ciddi bir organizasyon ve ileriye dönük iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Bu organizasyonlar, en üst kademeden en alt kademeye kadar tüm kulüp çalışanlarının katkısı olacak şekilde düzenlenmelidir. Uzun ve kısa vadeli hedefler belirlenip, buna göre yol haritası çizilmelidir.”

 

“A takımlara çok daha donanımlı futbolcular kazandırılacağına inanıyorum”

“Her takım için geçerli değil fakat genel olarak altyapılarımızdaki  “umursuz” ortam düzeltilirse, A takımlara çok daha donanımlı futbolcular kazandırılacağına inanıyorum. Altyapıdan A takıma çıkacak olan futbolcu, mental ve fiziksel olarak bu seviyeye hazır, ne ile karşılaşacağını bilerek çıkmalıdır. Tüm kulüplerin altyapılarına daha fazla yatırım yapması futbolumuz açısından önemli bir adım olacaktır. Umarım, bu salgın bir an önce son bulur ve önümüzdeki dönemde futbolumuz adına daha doğru adımlar atabiliriz.”

Bu haber toplam 2633 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.