Yılın ilk buluşması (!)

Yılın ilk buluşması (!)

Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin spor çatısı altında karşı karşıya gelmeleri devam ediyor

A+A-

Kıbrıslı Türk sporcular dışa açılım olmadan bir yılı daha geride bırakırken, siyasi anlamda birbirini tanımayan iki ülke olan Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin spor çatısında buluşmalarına 2020 yılında yenileri eklendi. 2021 yılının başında bu buluşmalara bir yenisi daha eklenecek. Basketbolda Şampiyonlar Ligi B Grubu mücadelesinde Türkiye’nin Tofaş takımı, Kıbrıs’tan Keravnos’u 6 Ocak Çarşamba günü Tofaş Spor Salonu’nda ülkemiz saati ile 19.00’da ağırlayacak.

 

Futbol başta olmak üzere birçok branşta rakip oldular

Özellikle son yıllarda iki ülkenin spor çatısı altında buluşmaları artık rutin bir hal almış durumda. En çok futbol branşında gerek kulüp gerekse milli seviyede karşılaşan iki ekip ayrıca basketbol, voleybol, tenis, hentbol ve atıcılık gibi branşlarda son 15 yıl içerisinde defalarca rakip oldu. İki ülke ayrıca kendi topraklarında düzenlenen organizasyonlarda da birbirini ağırladı.

 

2020’de basketbol ve hentbolda karşılaştılar

İki ülke arasında 2020 yılında iki farklı branşta mücadele oldu. Bunlardan ilki basketbolda yaşandı. Çarşamba günü karşılaşacak olan Tofaş ve Keravnos, Şampiyonlar Ligi B Grubu ilk maçında Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall’da 3 Kasım tarihinde karşılaştı. Konuk Tofaş karşılaşmayı 84-74’lük skorla kazandı. Yılın diğer buluşması ise hentbolda oldu. Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF), 3. Tur mücadelesinde Kıbrıs’tan Sabbianco Anorthosis ile Türkiye’den Beykoz Belediyesi rakip oldu. 13 Aralık’ta İstanbul’da Recep Şahin Köktürk Spor Salonu’nda oynanan ilk maçı 32-28 ve Kıbrıs’ta 20 Aralık’ta oynanan rövanş maçını 36-25 kazanan Anorthosis tur atlayan taraf oldu.

 

Avrupa kupalarında karşılaştılar

İki ülke ilk olarak 80’li yıllarda futbolda rakip oldu. 1986-87 sezonu Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Beşiktaş, 2’nci turda APOEL ile eşleşirken, İstanbul’daki ilk maça APOEL katılmayı reddederek 3-0 hükmen mağlup sayıldı ve Avrupa kupalarından 2 yıl men cezası aldı.

Avrupa kupalarında kulüpler bazındaki eşleşmelere 2000’li yıllarda yenileri eklendi. 2005 yılında Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu’nda Trabzonspor, Anorthosis ile eşleşti. GSP Stadı’nda 3-1 galip gelen Anorthosis, Avni Aker Stadı’nda oynanan rövanşı 1-0 kaybetmesine rağmen turu atlayan taraf oldu. Bir yıl sonra 2006 UEFA Kupası’nın 2. Ön eleme turunda Trabzonspor bu kez APOEL ile karşı karşıya geldi. Lefkoşa’da oynanan ilk maç 1-1 tamamlanırken Trabzon’daki maçı ev sahibi ekip 1-0 kazanarak tur atlayan taraf oldu.

2012 yılında ise bu kez Fenerbahçe ile AEL Limasol, UEFA Avrupa Ligi’nde aynı grupta yer aldı. Kasım ayında GSP Stadı’nda oynanan ilk maçı Fenerbahçe 1-0 kazandı. Kadıköy’deki rövanşta da 2-0’lık skorla gülen taraf Fenerbahçe oldu.

 

Slovenya’da dostluk maçı oynadılar

İki ülke resmi organizasyonlar dışında da karşı karşıya geldi. Türkiye’den Karabükspor, Kıbrıs ekibi Aris ile Slovenya’nın Toplice şehrinde Beltinci Stadı’nda karşılaştı. Oynanan maçı 2-1’lik skorla Karabükspor kazandı.

 

Milli seviyedeki karşılaşmalar

İki ülke futbolda milli takımlar seviyesinde, alt yaş gruplarında çeşitli organizasyonlarda rakip oldu.

2012 yılında iki ülke U19 takımı İsveç’in Brondby kentinde UEFA Avrupa Şampiyonası Elit Tur 5’inci grubunda yer aldı. Oynanan maç sonunda 5-0’lık skorla Türkiye sahadan galibiyetle ayrıldı.

Futbolda bir diğer milli buluşma ise 12 Kasım 2016 Perşembe günü Larnaka’da UEFA 2017 U21 Avrupa Şampiyonası Eleme Turu 8’inci Grup mücadelesinde oldu. Ammochostos Stadı’nda iki bine yakın seyircinin izlediği karşılaşmayı izleyenler arasında Kıbrıslı Türkler de vardı. Türkiye maçı 3-0 kazandı. 1 Eylül’de Ankara’da Osmanlı Stadı’nda oynanan rövanşı Kıbrıs 1-0’lık skorla kazandı.

İki ülke 2017 yılında UEFA U21 2019 Avrupa Şampiyonası grup elemelerinde karşılaştı. 5 Ekim 2017’de AEK Arena’da oynanan karşılaşmayı Kıbrıs 2-1 kazanırken, 7 Eylül 2018’de İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nda oynanan karşılaşmayı Türkiye 4-0 kazandı.

U19 kategorisinde de karşılaşan iki ülke, Portekiz’de düzenlenen UEFA U19 Avrupa Şampiyonası elemelerinde 2-2 berabere kaldı.

 

Organizasyonlarda birbirlerini ağırladılar

İki ülke kendi topraklarında düzenlemeye hak kazandıkları organizasyonlarda da birbirlerini konuk etti. 2011 yılında Trabzon’da düzenlenen 11’inci Avrupa Gençlik Oyunları’nda, 2012 yılında İstanbul’un ev sahipliğine yapılan Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda ve 2013 yılında Mersin’de düzenlenen 17’nci Akdeniz Oyunları’nda Kıbrıs yer alarak mücadele etti.

2014 yılında Dünya Voleybol Şampiyonası’na Avrupa’dan katılacak ekiplerin belirleneceği eleme grubu maçlarında aynı grupta yer alan iki ülke arasında Ankara’da oynanan karşılaşmayı Türkiye 3-0 kazandı.

2015 yılının Temmuz ayında Larnaka’nın Finikudes Plajı’nda yer alan 21 yaş Altı Dünya Plaj Voleybolu Şampiyonası’nda Türkiye’de yer aldı. 2016 Temmuz ayında ise Larnaka, voleybolda U19 Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. Bu organizasyonda da Türkiye yer aldı.

2016 yılı Mart ayında Lefkoşa’nın güneyinde Uluslararası Atıcılık Federasyonu tarafından organize edilen Trap-Skeet Dünya Kupası’nda Türkiye milli takımı da yer alarak yarıştı.

 

Teniste de rakip oldular

İki ülkenin rakip olduğu bir diğer branş ise tenis oldu. Milli seviyede oynanan Davis Cup organizasyonunun Avrupa/Afrika Bölgesi 2. Grup 1. Tur eşleşmesinde Kıbrıs ile Türkiye Lefkoşa’nın güneyinde karşılaştı. 2017 yılının şubat ayında beş maç üzerinden oynanan seriyi Türkiye 4-1 kazanarak tur atlayan taraf oldu.

İki ülkenin basketbolda ve voleybolda da kulüpler bazında buluşmaları söz konusu. 2009 yılında FIBA Eurocup 16’lı finallerinde KV Imperial AEL – Galatasaray eşleşmesinde Kıbrıs’ta olaylara sahne olan mücadeleyi 63-61 AEL, İstanbul’daki mücadeleyi 74-68 Galatasaray kazanmış ve tur atlayan taraf sarı kırmızılılar olmuştu. Bundan bir sezon önce de Pınar Karşıyaka erkek takımı ile APOEL Eurochallange mücadelesinde karşılaşmıştı. Aynı sezon voleybolda CEV Kupası 2. Turunda Apollon Limasol ile Galatasaray kadın takımları eşleşmişti.

 

Tofaş 6 Ocak’ta Keravnos’u ağırlayacak

İki ülkenin 2021 yılındaki ilk buluşması ise basketbolda olacak. Mücadele Tofaş Spor Salonu’nda ülkemiz saati ile 19.00’da başlayacak. Tofaş oynadığı 3 maç sonunda 1 galibiyetle grupta üçüncü sırada yer alırken, Keravnos oynadığı 4 maçın tamamını da kaybederek son sırada yer alıyor.

Bu haber toplam 4051 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.