Yeşilova’ya ‘şampiyonluğun gizli favorisi’ diyebilir miyiz?

Yeşilova’ya ‘şampiyonluğun gizli favorisi’ diyebilir miyiz?

Aksa Süper Lig’de geride kalan hafta GEÇİŞ OYUNU’nda Burhan Gürkan, Haldun Oktay ve Coşkun Ulusoy ile değerlendiriliyor

A+A-

Aksa Süper Lig’de geride kalan hafta bundan böyle her hafta GEÇİŞ OYUNU’nda Burhan Gürkan, Haldun Oktay ve Coşkun Ulusoy ile değerlendiriliyor. Konu başlıklarına üç farklı yorum, üç farklı gözlemle beraber yazarlar kendilerine göre haftanın panoramasını GEÇİŞ OYUNU'nda açıklıyor. GEÇİŞ OYUNU'nun üçüncü hafta değerlendirmesi sizlerle...

 

1. Binatlı’nın ardından bu hafta da Cihangir’de teknik adam değişimi yaşandı. Teknik direktör Hasan Burgaç görevinden istifa etti. Başarılı giden bir takımda teknik adam neden istifa eder? Yerine gelen Emre Perçinci, Cihangir’de nasıl bir etki yaratabilir?

cihangir-001.jpg

Cihangir kurulmuş bir takım. İlk haftalarda başarılı sonuçlarla iyi bir başlangıç yaptılar. Bundan sonraki süreçte şu var; futbolcuların kendini geliştirmesine Emre hoca ve ekibi ne derece katkı yapacağı önemli. Üzerine koyarak götürebilirse sorun yaşamayacaktır. Hasan Burgaç yıllardır bu takımı biliyor, tanıyor. Ayrılışının bir takım olumsuz yansımaları olacaktır. İstifa ederek görevinden ayrılması için de çok ciddi bir neden olması gerekiyor.

 

Mutlaka böyle bir durumda sıkıntı yaşandı ki değişime gidildi. Belli ki yönetimle antrenör arasında anlaşmazlıklar oldu. Bu tür şeyler olabilir, anlaşmazlıklar yaşanabilir. Emre hoca kendini kanıtlamış bir hoca. Birlikte çalıştık. Teknolojiyi kullanan, şampiyonlukları olan bir teknik adam. Mutlaka Cihangir’e artıları olacaktır.

 

Başarılı giden bir süreçte yol ayrımının sebebi anlaşmazlıklar olabilir. Futbolda bu var ve beraberinde bu tarz ayrılıkları da getirebiliyor. Burada ayrılığın, performans nedenli olmadığı görülüyor. Emre Perçinci, ülkemizde yeni neslin başarılı teknik adamlarından. Yaptıkları ortada, kendini geliştiren bir isim. Bu gelişimi Cihangir’e yansıtacağını düşünüyorum. Cihangir doğru bir tercih yaptı.

 

2. Son 10 yıla baktığımızda Yenicami her sezon ligin favorisidir. Ancak bu yıl istenilen başlangıcı yapamadı. Kulüpte genel bir değişim söz konusu. Kısa ve uzun vadede bu takımı nasıl etkiler?

yenicami.jpg

Bu değişimlerin takıma olumsuz yansımaları ortada. Yenicami daha önce her ne kadar da kötü olsa da, başlangıç dönemlerinde sahaya yansıttığı performans bu derece zayıf ve etkisiz değildi. Oynanan oyun ve futbolcuların bireysel performansları pek ümit vermiyor. Devre arasına kadar bu kadro olacak ve hoca en iyi şekilde bu kadroyu kullanacaktır ama mevcut kadro yapısıyla sıkıntı yaşayacaklardır. Devre arasına kadar toplayabildikleri kadar puan toplayıp, bütçe çerçevesinde hamle yapmaları şarttır. Bana göre bu kadro şu an için yetersiz.

 

Yenicami büyük bir camiadır. Bu sorunları daha önce de yaşamıştır. Yeni başkan, yeni yönetim, yeni teknik direktör ve ekibi var. Oyuncu bazında da küçülmeye gittiler. O yüzden böyle sonuçlar almaları normaldir. Camia güçlü bir camia olduğu için toparlanacaklarına inanıyorum.

 

Yenicami’de hareketli bir yaz dönemi yaşandı. Teknik adam, yönetim hatta oyuncu grubunda değişiklikler oldu. Bunu ‘kabuk değişimi’ olarak nitelendirebiliriz. Bu tarz kabuk değişimlerinin eksileri tabi ki var, ama artıları da var. Oyun anlamında istediklerini sahaya yansıtmakta sıkıntı yaşadılar ilk haftalarda. Yoksa potansiyeli olan bir takım. Bu gibi kadrolarla uzun vadeli başarı hedefleri koymak, şu anda takım üzerindeki baskıyı azaltacaklardır. Kısa vade içinse devre arasında yapılacak hamleler çok önemli olacaktır.

 

3. Bir yıl futbol oynanmamasına rağmen statlardaki eksiklikler ilk üç haftada ciddi şekilde göze çarptı. Bu sıkıntılar basında yer almasına rağmen neden gereken yapılmıyor olabilir?

tesis.jpg

Son iki dönemde tarihte görülmemiş şekilde Spor Dairesi iki başlı olarak yönetiliyor. Cari bütçeyi daire müdürü, fon bütçesini ise yönetim kurulu başkanı yönetiyor. Bu hem büyük plan ve projelerin yapılmasını etkiliyor, hem de daire içerisindeki ciddi koordinasyon eksikliğini doğuruyor. Bir de şöyle bir şey var; bir buçuk yıldır futbol oynanmıyor. 2019 yılında tüm merkezi sahaların sulama sistemleri yenilendi, havalandırma ve vertikat makineleri alındı. Dairede bugüne kadar olmayan iki traktör alındı. 2020 ve 21 bütçelerinde de bu kalemde para vardı. Bunlar buraya kullanılmadı büyük ihtimalle. İki başlılık bütçenin bölünmesine ve koordinasyon eksikliğine neden olur.  Son iki dönem tamamen beceriksizlik ve çalışana güvenmeme de vardır. Şu anda yağmur yok, ilk yağmurlardan sonra sahaların hali perişan olacak. Çünkü sahaların gerekli temel ağır bakımları yapılmadı. Daha çok sorunlar baş gösterecek.

 

Bu eksiklerin giderilmemesine maddi sıkıntılar ve kaynakların yetersiz oluşu neden oldu diye düşünüyorum. Maalesef bazı bakanlıkların kaynakları başka bakanlıklara aktarılıyor dengeyi sağlamak için. Bu da sanırım tesislerin toparlanmasını engelliyor. Mutlaka eksiklerden haberleri vardır ama düzeltecek maddi imkanları yoktur.

 

Ülkemizde sporun yönetimi, Spor Dairesi tarafından yapılıyor. Son yıllarda da dairede iki farklı karar verme mekanizması oluştu. Bir yanda daire müdürü, diğer yanda genel yönetim kurulu başkanı. Bu iki başlı yönetimin faydasını uygulamaya başlandığı zamandan itibaren maalesef göremedik. Sporun yönetildiği merkezin seçimlerde pazarlık konusu olması da bunda etken. Bir yıllık futbolsuz dönemde eksikler tespit edilip, yavaş yavaş giderilebilirdi. Her yıl onlarca liranın maliyeye geri döndüğünü de var sayarsak, bu yapıyla kaybeden maalesef ülke gençliği oluyor.

 

4. İlk üç haftada aldığı sonuçlarla mağlup olmayan ve üst sıraları zorlayan bir Yeşilova görüyoruz. Onlar için ‘şampiyonluğun gizli favorisi’ diyebilir miyiz?

yesilova.jpg

Şampiyon olabilmek için bir takım değerler olması gerekir. Bu sadece sportif başarı ile ölçülmez. Ciddi bir sponsor, taraftar desteği, iyi bir yönetim, takımın kadro kalitesi. Bunları saydığımız zaman Yeşilova’da öne çıkanlar ciddi sponsor desteğidir. Bu birçok kulüpten onları ayıran bir özellik. Üç haftalık performansı değerlendirecek olursak takım üzerine koyarak gelişmeye devam ediyor. Özellikle son maçtaki performansları kayda değerdi. Attıkları her gol tam derslikti. Futbolcular arasındaki iletişim, uyum mükemmeldi. Sahada herkes aynı dili konuşuyor. Bu yüzden belki de bu yıl gizli favori olabilirler.

 

Yeşilova için tabi ki ‘gizli favori’ diyebiliriz. Yeşilova son sezonlarda yavaş yavaş büyüdü. Bu takım bir anda oluşturulmadı. Bir geçmişi var ve oyuncular beraber oynadıkça bunun semeresini almaya başladı. Daha sezonun başı, neler yaşayacaklar bilemeyiz ama ciddi sorunlar yaşamadıkları sürece aday olurlar.

 

Yeşilova uzun yıllardır beraber oynayan bir oyuncu grubuna sahip. Birbirlerini iyi biliyorlar, tanıyorlar. Son oynanan GHE maçında da geriye düşmelerine rağmen verdikleri reaksiyon, atılan gollerin organize oluşu bunun en büyük göstergesi. İlk iki haftada Yenicami maçında son dakika golüyle bir puana razı oldular. MTG gibi bir takım karşısında kazanamadılar ama maçı bırakmadılar. GHE karşısında geriye düşüp reaksiyon vererek maçı kazandılar. Ciddi sorun yaşamazlarsa maratonda üst sıraları zorlayacaklar. Gizli favori diyebiliriz.

 


 

Haftanın Takımı:

Mesarya 

mesarya.jpg

Haftanın Oyuncusu:

Mustafa Yaşinses (Mesarya)

gabira.jpg

Haftanın Antrenörü:

Sedat Devecioğlu (Y.Dumlupınar) 

sedat.jpg

Haftanın Hakemi:

Utku Hamamcıoğlu

(K.Kaymaklı-Mesarya)

utku.jpg

Haftanın Takımı:

Mesarya 

mesarya.jpg

Haftanın Oyuncusu:

Mustafa Yaşinses (Mesarya) 

gabira.jpg

Haftanın Antrenörü:

Serkan Önet (Gönyeli) 

serkan-onet.jpg

Haftanın Hakemi:

Emre Öztaşlı 

(Binatlı – Y.Dumlupınar)

oztasli.jpg

Haftanın Takımı:

Doğan Türk Birliği

dtb-002.jpg

Haftanın Oyuncusu:

Yusuf Altıner (Mesarya) 

yusuf.jpg

Haftanın Antrenörü:

Serkan Önet (Gönyeli) 

serkan-onet.jpg

Haftanın Hakemi:

Utku Hamamcıoğlu 

(K.Kaymaklı-Mesarya)

utku.jpg

Bu haber toplam 960 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.