Tesisler borç yükü altında

Spor Dairesi Müdürü Fuat Tek, spor tesislerinin elektrik ve su borçlarının yüksek rakamlarda olduğunu açıkladı

Bir süre önce Spor Dairesi müdürlük görevine getirilen Fuat Tek, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda yayınlanan, Çelen Oben ve Ahmet Ogan’ın sunduğu Spor Gündemi programında önemli açıklamalarda bulundu. Tek, pandemi döneminin spor yapma adına kötü bir süreç olduğunu ancak tesislerin bakım ve onarımı adına önemli bir fırsat olduğunu, bunun değerlendirilemediğini söyledi.

Tek, daireye bağlı tesislerin 5 milyon 12 bin TL geriye dönük elektrik borcu olduğunu, bunun bütçenin yüzde onu olduğunu, geriye dönük borcu kapama ve 2021 yılı için ayrıldığını ama ayrılan paranın sadece borcu kapatacağını belirtti. 2020 yılında 1 milyon 100 bin TL saha sulama bütçesi ayrıldığını söyleyen Tek, yapılan kontrollerde 1 milyon 350 bin TL’nin şu an için harcandığını 200 bin TL borcun daha olduğunu dile getirirken, “Seneye bu sahaları nasıl sulayacağız?” sorusunu sordu

 

Tek: İlk etapta ülkeyi temsil edecek sporcular için açılım yapıldı

Spor Dairesi Müdürü Fuat Tek, hafta başından itibaren spordaki açılımla bilgi vererek konuşmasına başladı. Tek, uluslararası alanda ülkeyi temsil edecek sporcular için bu açılımın yapıldığını belirtirken, “Herkes spor yapmak isteyecek ama özellikle biz bu açılımda uluslararası alanda bizi temsil edecek sporcuların çalışmalara fırsat bulmaları için açılım yaptık. Arkasından ülkemizdeki çocuklarımız da çalışmalara başlayacaktır” dedi.

“Sporcular, federasyonlar, aileleri bizden talepte bulundular ancak spor yapma adına bu insanlarımızın sağlığını risk etme hakkımız yoktur” diyerek sözlerini sürdüren Tek, bazı branşlarda bireysel antrenmanlara başlatmaların izin verdiklerini açıkladı. Tesislerde bu sporcuların kayıtlarının tutulması, dezenfekte ve ateş ölçümüne dikkat edilmesini istediklerini, şu anda bu yapının tesislerde yeteri kadar olmadığını gördüklerini aktaran Tek, bunların giderilmesi ve tedbirlerin alınması için girişim başlattıklarını söyledi. Türkiye’de yarışacak sporcular olduğu için temassız ve kapalı alan sporu olan yüzme ve masa tenisi dallarında da açılım için Sağlık Üst Kurulu’na yazı gönderdiklerini, yanıt beklediklerini, ona göre adım atacaklarını belirten Tek, ülkedeki vaka sayısına göre de açılımın ilerleyen zamanlarda genişleyebileceğini ifade etti.

 

“Tesislerin bakımı için süreç fırsata çevrilemedi”

Spor tesislerinin durumu ile ilgili olarak göreve başladığı 27 Ocak tarihinden itibaren bölge amirleriyle görüşerek öncelikli sorunları aldığını aktaran Spor Dairesi Müdürü Fuat Tek, “Hiçbir şey yapılmamış. Herhangi birini eleştirmek adına demiyorum. Belki pandemi sürecinin olumsuzluğudur ama spor yapma adına kötü bir süreçti ancak tesislerin bakımı ve onarımı adına inanılmaz bir fırsattı. Bu maalesef fırsata çevrilemedi” dedi.

 

“5 milyon 12 bin TL’lik bir elektrik borcu olduğunu öğrendim”

“Lefkoşa Atatürk Spor Kompleksi’nin üzülerek spor tesisinden farklı bir yapıya dönüştüğünü gördüm. Kompleks içerisine kurulan işletmeler, orada makinistlerin çalıştığını gördüm. Orada bir olumsuzluk var” açıklamasını yapan Fuat Tek, kuruma bağlı olan tesislerle ilgili su ve elektrik sorunlarını öğrenme adına bölgelerden bilgiler aldıklarını söyledi. Tek, “Spor Dairesi’nin şu anda 60 tane ödeme yaptığı elektrik sayacının göreve geldiğim andan itibaren 5 milyon 12 bin TL’lik bir borcu olduğunu öğrendim. Bu 2021 bütçesinin yüzde onudur” dedi. Tek, “2020 bütçesi 61 milyon TL iken, 2021 bütçesi 56’ya, Covid-19 tasarruf tedbirleri kapsamında 50 milyona düştü. Bunun sadece 5 milyonu geçmişe yönelik elektrik borcuna gidecek. 5,2’lik bir kısım geçmiş borcu kapatmak ve 2021 yılı için ayrıldı. Ama bu ancak borcu kapatıyor” açıklamasını yaptı.

“Atatürk Spor Kompleksi’nde stada bağlı olan elektriğin şu anda 4 milyon TL borcu var. Bir tesisin bu kadar borç oluşturması mümkün mü? Ve bir dairenin bu kadar borcu bu güne kadar ödememesi ne kadar doğru?” sorularını soran Tek, “Pandemi sürecinde hafta sonu komplekse gittim klimalar çalışıyor, hayat yok ama tüketim devam ediyor. Bu rakamda elbette ki tesislerin büyük etkisi var. Orada sporun dışında bir sürü kurum gördüm” dedi.

 

“Bir salonun aylık elektriği 25 bin TL gelmesi mümkün değildir”

Güzelyurt’ta da buna benzer bir durum olduğunu belirten Tek, “Güzelyurt Kapalı Spor Salonu’nda yaklaşık 250 – 260 bin TL’lik bir elektrik borcu var. Bir salonun aylık elektriğinin üstelik pandemi döneminde 25 bin TL gelmesi mümkün değildir. Diğer salonlarla rakamları karşılaştırdığımda beş katı bir tüketim var. Elektrik Kurumu ile görüştük, bizim bildiğimiz 25 civarında sayaç olması gerekirken 60’a yakın sayaç var. Biz sadece birilerinin masraflarını karşılarsak, gençliğe yönelik hiçbir yatırım yapamayız” açıklamasını yaptı.

“Bizim düşüncelerimiz yeni dönemde bir takım yatırımlar yapmak projeleri hayata koymak. Bu yıkık harabe düzeni ayağa kaldırmak, eğer imkanımız kalırsa bir şeyler yapabilmektir” diyerek sözlerini sürdüren Tek, “Çok umutlu bir tablo yok. Çünkü yılların birikimi vardır. Devletiz ama devlet olarak hesabı sormamız lazım. Güzelyurt’taki salonda elektrik yok. Elektrik kesik. Devlet adına üzülüyorum, ama çözüm üretmek durumundayız”

 

“Seneye sahaları nasıl sulayacağız?”

2020 yılında 1 milyon 100 bin TL saha sulama bütçesi ayrıldığını, yapılan kontrollerde 1 milyon 350 bin TL’nin şu an için harcandığını belirten Tek, “200 bin TL borç var şu anda. 4 belediyeden gelecek olanlar da var. Seneye bu sahaları nasıl sulayacağız?” sorusunu sordu. Sahaların bakımı adına şu anda 180-190 torba gübre atılması gerektiğini, onun çalışmasını başlattıklarını söyleyen Tek, “Ne kadar ihtiyaç var tespit ettik. Alım boyutuna geçiyoruz, bakım isteyen sahalar gübrelenecek ve eski konumuna gelecek” dedi.

 

“Sporcularımız gayrı resmi elçilerimizdir”

Sporcuların desteklenmesi konusu hakkında da görüşlerini aktaran Spor Dairesi Müdür Tek, her geçen gün başarılı sporcuların artmasından gurur duyduklarını belirtti. Tek, sporcuların ödül kaleminin bu yıl düşmesini eleştirerek, “Geçen yıl başarılı sporculara ödül kalemi 300 bin TL’ydi. Bu yıl artması gerekliydi ama 100 bin TL’ye düşürüldü. En azından aynı kalmalıydı” dedi. Tüzüklerle ilgili çalışma yaptıklarını belirten Tek, “Gençlerimizin kaygılarının giderilmesi, sporun bir yaşam kaynağı ve geçim kaynağı olması gerektiğini görmesi gerek. Çocuklarımıza yükseköğrenim ve meslek edinmelerinin yanı sıra askerlikle ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Kafalarının rahat olması gerek. Bu sadece sporda değil sanat, kültürde de olmalı. Sporcularımız gayrı resmi elçilerimizdir. Birçok farklı tanıtımlara milyonlar veriliyor. 100 binler versek bu sporcuların yaptığı tanıtımı kesinlikle sağlayamayız. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Onlar mutlu olmalı ki başarı gelsin. Dünyaya kapalı görülüyoruz ama dünyaya açılmak için pencereler vardır” dedi.

DİĞER Haberleri

“Federasyonların çekleri tefecilere mi düştü?”
CMC'de aylık kulüp turnuvaları devam ediyor
Jiu-Jitsu’da önemli başarılar
KTSYD, AIPS Kongresi’ne katılıyor
Dikmen'den Cahitoğlu'na ziyaret