Limasol’dan Bursa’ya bir başarı hikayesi

Serkan Soyalan

“Gurur ve Öfke” başlıklı yazımda bahsetmiştim; spora ve sporcumuza yeterince destek vermediğimizi, onları sahiplenmekte yetersiz kaldığımızı...

   Yurt dışında başarıdan başarıya koşan sporcularımızın özverili çalışmalarını ve imkanlar dahilinde bunları başarabiliyorsak, daha iyi koşullarda bu topraklardan nice başarılı sporcumuzun çıkacağını.

 

***

   Yazımı okuduktan sonra bana telefonla ulaşan bir ağabeyim, ülkemizdeki koşulların ve zihniyetin onlarca yıldır değişmediğinden yakındı. Konuşmamız sırasında Osman Uçaner’in Bursaspor yıllarından ve bizleri nasıl gururla temsil ettiğinden bahsetti.

 

***

 

   Telefonu kapattıktan sonra kütüphanemdeki kitaplara uzandı elim ve kendimi Uçaner’in 1966-1978 yıllarına yayılan Bursa günlerinde buldum.

 

***

 

    1 Ağustos 1944’te Limasol’da dünyaya gelen Osman Uçaner, çok genç yaşlarda Doğan Türk Birliği’nin kalecisi oldu. Buradaki başarılı performansıyla adını duyurdu ve henüz 18 yaşındayken Kıbrıs Türk Karması’nın kalesini devraldı.

   21 Kasım 1962’de, Lefkoşa’da Cirit Hisarı Sahası’nda Türkiye A Milli Takımı karşılaşmasında başarılı bir performans sergiledi.

   8 Kasım 1963’te yine aynı sahada bu kez Türkiye Genç Milli Takımı’yla karşılaşıldı. Kalede yine Osman Uçaner vardı.

 

***

   Ancak Aralık 1963’te patlak veren toplumsal hadiselerle birlikte, Kıbrıs’taki sportif faaliyetler durduruldu. Spordan kopmak genç kaleciye ağır geldi. Milli maçlardaki performansıyla Türkiye’de de dikkat çekmeye başlamıştı.

   Bu dönemde Doğan Türk Birliği başkanı Ziya Rızkı ve yönetim kurulundaki arkadaşları, Uçaner’i yurt dışında oynamaya ikna etmeye çalıştılar.

 

***

   İkna çabaları sonuç verdi. 1964’te Altay’dan gelen teklifle Türkiye’nin yolunu tuttu. Ancak Altay’la görüşmek üzere çıktığı bu yolculuk, Galatasaray’la imza atmasıyla sonuçlandı.

   Galatasaray’da, o dönemin efsane kalecisi Turgay Şeren’in yedeği oldu. İki yıl boyunca bu formayı taşıdı, kısa bir süreliğine İstanbul’un Yeşildirek takımına kiralandı.

 

   1966’da, beş amatör kulübün birleşmesiyle kurulan Bursaspor, Uçaner’i transfer etti ve kaleyi ona emanet etti.

   Uçaner’in Bursaspor’daki ilk sezonunda takım, 2. Lig’i şampiyon tamamlayarak 1. Lig’e yükseldi. Bu yükselişle birlikte, Uçaner’in başarılarla dolu kariyeri de başlamış oldu.

 

***

   1978’e kadar tam 453 maçta Bursaspor forması giydi.

   Futbolu bıraktıktan sonra, ilk göz ağrısı olan Doğan Türk Birliği’nde antrenörlük yapmaya başladı.

 

***

   1979 yılında adına düzenlenen jübile maçıyla eldivenlerini asan Uçaner, 1995 yılına kadar birçok farklı takımda kaleci antrenörlüğü yaptı: Doğan Türk Birliği, Türk Ocağı, Yalova, Girne Halk Evi, Gönyeli ve Dikmen.

 

***

   14 Eylül 2020 tarihinde, 76 yaşında hayatını kaybeden Osman Uçaner’i saygı ve rahmetle anıyoruz.

   O, sadece bir kaleci değildi. Yeşil sahalardan savaş yıllarına, oradan Türkiye’nin vizyon ligine uzanan bir başarı hikâyesi yazdı.

   Ülkemizin ve Bursaspor’un hafızasında yer edinen gerçek bir futbol efsanesiydi.

   Saygıyla.