“Proje varsa istifa ederim”

“Proje varsa istifa ederim”

KKTC Başbakanlığa bağlı Spor Dairesi’nin Genel Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Deniz Dana basın toplantısı düzenledi.

A+A-

“BÜTÇE DIŞI HARCAMALAR YAPILDI”… Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Deniz Dana, Spor Dairesi Müdürü Mehmet Özbilgehan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Dana göreve geldiklerinden bu yana borç ödediklerini, bütçe dışı harcamalar yapıldığını belirtti

 

“PROJE VARSA KAMU GÖREVİNDEN İSTİFA EDECEĞİM”… Göreve geldiklerinde herhangi bir proje bulmadıklarını aktaran Dana, “Fotoğrafla proje olmaz. Gönyeli ve Göçmenköy tribünleri, Civisil sahası ile ilgili bir tek satır proje varsa ben kamu görevinden istifa edeceğim. Bu kadar net ve açık belirtirim” dedi


KKTC Başbakanlığa bağlı Spor Dairesi’nin Genel Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Deniz Dana basın toplantısı düzenledi. Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Konferans Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısına Spor Dairesi Müdürü Mehmet Özbilgehan ve Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Kemal Deniz Dana, kamuoyunda tartışılan konulara açıklık getirmek istedikleri için basın toplantısı düzenlediklerini, federasyonlara ayrılan paylar, tesislerin bakım onarımının yeterli olup olmadığı, mali yapıları ve yönetim kurulunun uyumlu çalışıp çalışmadığı yönündeki tartışılan konularla ilgili açıklama yapmak istediklerini belirtti.

 

Dana: “Eleştirileri teşekkür ederek algıladık”

“30 Temmuzdan bu yana görevdeyiz. Kamuoyunda tartışılan olaylar, farklı bakış açısından yapılan değerlendirmelere yanıt vermek ve 7 aylık süreçle ilgili sizlere bilgi vermek için bu basın toplantısını düzenledik” diyen Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Deniz Dana, “Belli dönemlerde biraz eleştiri aldık. Bu eleştirileri teşekkür ederek algıladık. Basın bizi ne kadar eleştirirse o kadar iş yapacağız” dedi.

 

“Basın odaları ile ilgili özür dilemek istiyorum”

“Sahalardaki basın odaları ile ilgili özür daha dilemek istiyorum” diyen Dana şunları kaydetti; “30 Ağustos günü bir spor yazarı arkadaşımız Ahmet Ogan ile Mağusa’daki sahaları ziyaret ettik. 5 sahada basın odası olmadığını bana iletti. İki kez girişim yaptık basın odaları ile ilgili. Ancak bu güne kadar başaramadık. Şu anda bir ihale süreci başlatıyoruz. Bunu da duyuracağız. Umarım basın odaları erken bir zamanda yapımı sağlanacak. Bunu yapamadığımız için ben kendi adıma ve arkadaşlarım adına özür dilerim.”

 

“Geçmiş dönemdeki borcu ödüyoruz”

Kemal Deniz Dana, dairenin mali konuları ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Bir önceki dönemde görevde olanların 2019 bütçesini 2019 yılı nisan ayında bitirildiğini, temmuzda göreve başladıklarında yaklaşık 7,5 milyona yakın borç olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Dana, “Bu borcun hiçbir bütçe yasasına uygun olmadığını tespit ettik. Çok süratli bir şekilde yapılanma çalışması yaptık ve Ocak 2020 itibari ile borcun 5,5 milyonuna yakınını ödemiş olduk. Şu anda piyasaya olan borçlarımız 1 milyon 734 bin 412 TL’dir. Bu rakam Temmuz’dan önce kalan borcumuzdur” açıklamasını yaptı.

 

“Suç teşkil edecek harcamalar yapıldı”

Uzun yıllarda devlette görev yaptığını, bütçe yasalarına bakıldığında harcanan rakamların devletin ayırdığı rakamların içerisinde olması gerektiğini aktaran Dana, “2019’daki bütçede en önemli iki kalem, sosyal tesislerin bakımı kaleminde 900 bin TL vardı. Bu rakam nisan ayında bitirildi ve Temmuz ayında 1 milyon 943 bin 156 TL bütçe dışı harcama yapıldı. Kısaca devletin verdiği bütçe bitirildi, fazladan harcama yapıldı. Bahçe malzemeleri kaleminde 950 bin TL vardı, bu para da bitirildi, 1 milyon 240 bin 769 TL harcama yapıldı. Bu iki kalemde 3 buçuk milyona yakın bütçe dışı mali mevzuata aykırı, suç teşkil edecek harcamalar yapılmıştır. Bugün 1 milyon 734 bin TL borcumuz var piyasaya. Bu arkadaşlara ulaşmaya çalışıyoruz. Doğru olan faturaların süreç içerisinde ödeneceğini söylüyoruz. Yeni dönemde bu kalemlerde sosyal tesislerde 1 milyon 250 bin TL para vardır. Ancak bu kalemde 1 milyon 620 bin borcumuz var. Hiçbir şey yapmasak borçları ödesek 2020 yılında tesislerimizde bir şey yapamayız. Alacaklı arkadaşlara bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu süreç devam edecek. Belki de mahkemeye gidilecek” dedi.

 

“Ciddi suç var”

Geçmiş dönemdeki faturaların Spor Dairesi tarafından ciddi şekilde sorgulandığını aktaran Dana, “X sahaya yapılan işlem sorgulanıyor. Bizim boşa atacak paramız yok. Biz iş yapmak istiyoruz. Faturalarla ilgilenecek ve gerekli yerlere gönderilecek. Gönderilen var, konu başsavcılığa götürüldü. Ciddi suç var” dedi.

“Yapılan işlerin yüzde 10’u Planlama ve İnşaat Dairesi kontrolünden geçirildi” diyerek sözlerini sürdüren Dana, “Bu Mali Mevzuata aykırıdır. Ocak ayında yeni bütçeyle beraber sahalardaki eksiklikleri duyurular yapılarak ihaleye çıkıp yapmaya başladık. Çok paraya ihtiyacımız var ve doğru yerlere harcamak durumundayız. Paranın damlasını harcarken elli kere düşüneceğiz. Göreve geldiğimizde tasarruf ederek, elimizdeki kaynakları kullanarak bu borçları minimize ettik” açıklamasını yaptı.

 

“Göreve geldiğimize proje bulmadık”

Proje kalemimizde para olduğunu ancak halen kullanamadıklarını belirten Dana, “Göreve başladığımızda biz dairede proje bulmadık. Elinizde proje yoksa bu parayı kullanamazsınız. Bizden önceki yönetimin proje yapmayla ilgili derdi yoktu. Hiç teklif almadan harcamalarla sporu bir yere getirmeye çalıştılar. Yaptıkları doğrulardan dolayı da onlara çok teşekkür ederim. Eylül geldi, bu parayı kullanamayacağız diye düşünürken ortada proje olmadığını gördük. En hızlı neleri yapabiliriz endişesine kapıldık. Süratli bir şekilde bize Atatürk Spor Kompleksi içerisindeki Antrenman Salonu, Yeşilova Sahası’nın yapımı, İskele’ye sentetik saha yapmı ve G.Gücü’nün olduğu yere bir sentetik saha yapımı ile ilgili projeler hazırlandı, ihaleler sonuçlandı. İmza aşamasında rekabet kuruluna şikayet yapıldı. Alsancak’ın ihalesini yapacak bir müteahhit başvurdu, işlemleri yapılmadı. Başsavcılıktan gelen görüş, ihalelerin iptal kararının mahkeme kararı ile bozulabileceği belirtildi. İhaleye çıkılarak sahaların yapımı tekrardan gündeme gelecek. Mali yönden bir takım sıkıntılarımız var” dedi.

Dörtlü hükümet döneminden herhangi bir borcun olup olmadığı yönündeki soruya Dana, “Dörtlü hükümet dönemi öncesindeki borç miktarını bilmiyorum, ama bir borcun olduğunu biliyorum. Spor Dairesi’nin geliri müşterek bahislerden toplanan paralardan oluşuyor. Bu borçlar gelir fazlası paralarla ödendi. Bizim şu anda 34 milyondur sınırımız. Biriken borçlar gelir fazlasından ödendi. Dörtlü hükümet döneminde gelir fazlası olmadı. 2019 bütçesinde gelir fazlası olmadı” dedi.

 

“Proje varsa ben kamu görevinden istifa edeceğim”

Göreve geldiklerinde herhangi bir proje bulmadıklarını aktaran Dana, “Fotoğrafla proje olmaz. Gönyeli ve Göçmenköy tribünleri, Civisil sahası ile ilgili bir tek satır proje varsa ben kamu görevinden istifa edeceğim. Bu kadar net ve açık belirtirim” dedi. “Tribünlerle ilgili yazılı bir bloke dışında bir şey yok. Civisil ile ilgili hiçbir şey yok. Proje vardı da biz mi uygulamadık? Sıfır proje. Devlet yönetmek ciddiyet ister” dedi.

Bu haber toplam 2110 defa okunmuştur
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler