“Önemli olan art niyet olmaması”

“Önemli olan art niyet olmaması”

MHK Kış Semineri’nde konuşan KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu, hakemliğin ruhunda hatanın olduğunu ancak önemli olanın art niyetin olmaması olduğunu vurguladı

A+A-

SERTOĞLU: “HAKEMLİĞİN RUHUNDA HATA VAR”… Sertoğlu: “İlk yarıda kayda değer hatalar olmadı denildi. Bana göre oldu. Ama kabul edilebilir hatalardır bunlar. Hakemliğin ruhunda hata vardır. Ama önemli olan art niyet olmaması”

 

“KULÜPLERE GÖZÜMÜZ GİBİ BAKMALIYIZ”… Sertoğlu: “Futbol kulüpleri ülke gençliğini ayakta tutanlardır. Her köyde kahve yoktur ama futbol kulübü vardır. Onlara gözümüz gibi bakmamız lazım. Çünkü kulüpler olmazsa futbol da olmaz, gençlik de olmaz”

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) tarafından organize edilen Merkez Hakem Kurulu (MHK) Hakem Kış Semineri’nin resmi açılışı gerçekleştirildi. Girne Grand Pasha Hotel’de gerçekleşen seminerin açılışında saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından konuşmalar yapıldı. MHK Başkanı Sadık Özbilgehan, Kıbrıs Türk Futbol Hakemler ve Gözlemciler Derneği (KTFHGD) Başkanı Niyazi Nizam, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) Başkanı Burhan Gürkan, Kıbrıs Türk Futbol Antrenörleri Derneği (KTFAD) Başkanı Süleyman Göktaş, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) MHK Üyesi Hamza Işın, TFF Temsilciler Kurulu Başkanı, TFFHGD Başkanı Abdurrahman Arıcı, Spor Dairesi Müdürü Mehmet Özbilgehan ve KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu birer konuşma yaptı.

 

Özbilgehan: “Hakemlerimiz ikinci devreye çok iyi hazırlandı”

KTFF MHK Başkanı Sadık Özbilgehan yaptığı konuşmada hakemlerin ilk devrede başarılı olduğunu söyleyebileceklerini, bu başarının hakemlere ait olduğunu belirtti. “Hatalar mutlaka olacak, futbolun doğasında var” açıklaması yapan Özbilgehan, “Biz en az hata ile ilk devreyi tamamladık. Şimdi Türkiye’deki seminerin aynısını yapıyoruz. Fizik ve mental olarak hakemlerimiz, takımlarımız gibi ikinci yarıya çok iyi hazırlandı. İkinci devrenin tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Nizam: “En büyük sıkıntımız hakem soyunma odaları oldu”

KTFHGD Başkanı Niyazi Nizam yaptığı konuşmada hakemlerin ilk yarıda çok iyi performans sergilediğine değinirken, en çok sıkıntının hakem soyunma odaları yönünde yaşandığını ve yetkililerin bu konuda yardımcı olmasını istediğini belitti. Nizam, KTFF’nin hakemlere yönelik darp gibi konularda taviz vermemesinin altını çizerken eğitim seminerinin hayırlı olmasını diledi.

 

Gürkan: “Futbolun paydaşları görevini doğru yapması halinde güzel bir ikinci devre geçecek”

KTSYD Başkanı Burhan Gürkan yaptığı konuşmada eğitimin önemine değindi. Hakemler gibi spor yazarlarının da bir süre önce Antalya’da eğitim semineri ile bilgilerini tazelediğini belirten Gürkan, futbolun paydaşlarının mevcut bilgilerinin üzerine koydukları bu eğitimin yanı sıra görevlerini doğru yapmaları halinde güzel bir ikinci devrenin geçeceğine inancının olduğunu ifade etti.

 

Göktaş: “Adaletli dağıtımda aldığınız eğitimle üstesinden geleceksiniz”

KTFAD Başkanı Süleyman Göktaş konuşmasında hakem camiasının geldiği güzel noktayı yakından takip ettiklerini belirtti. “Yapılan çalışmalar Kıbrıs Türk futbolunun daha iyi yerlere gelmesi içindir” diyen Göktaş, “Futbolda en önemli unsur hakem. İkinci yarı hedefleri olan takımlar var. Karşılaşmaları yönetirken adaletli dağıtım sizlerin elinde olacak. Aldığınız eğitimle bunun üstesinden geleceğinize inancım tamdır” dedi.

 

Arıcı: “Kıbrıs hak ettiği bir hakem topluluğuna sahip”

TFF MHK temsilcisi Hamza Işın yaptığı konuşmada TFF başkan, yönetim ve kurullarının selamını getirdiğini belirtti. Işın, “Biz Kıbrıs’ı ikinci evimiz olarak görüyoruz. Kıbrıslı kardeşlerimizin bakış açısı bize bunu hissettiriyor. Futbolda asıl olan kulüpler ve futbolcular. Temel eğitimimiz oyuncu sağlığı üzerine. Kıbrıs hak ettiği bir hakem topluluğuna sahip. Bizler futbolun paydaşlarıyız, futbolun marka değerini korumalıyız. Eğer bu değer düşerse, bizim de değerimiz düşüyor. Yükseltirsek hepimiz kazançlı çıkarız” ifadelerini kullandı.

 

Arıcı: “Biz Kıbrıs Türk futbol hakemlerini kendi hakemlerimizden ayırmıyoruz”

TFF Temsilciler Kurulu Başkanı, TFFHGD Başkanı Abdurrahman Arıcı yaptığı konuşmada şunları belirtti; “Biz iki üç yıldır kadın hakemler üzerinde, onların ön plana çıkarılması ve hakemliğe dahil edilmesi üzerine duruyoruz. Kadın hakemlerimizin artması ile biz, oyuncular, seyirciler kendimize çeki düzen vereceğimize inanıyoruz. İstanbul’da kadın hakem final maçını başarı ile yönetti. Biz Kıbrıs Türk futbol hakemlerini kendi hakemlerimizden ayırmıyoruz. Görevde olduğumuz sürece her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğiz.”

 

Özbilgehan: “Zor bir görevi en iyi şekilde yapıyorsunuz”

Spor Dairesi Müdürü Mehmet Özbilgehan yaptığı konuşmada şunları belirtti; “Eski bir hakem olarak sizin başarınız benim başarım, sizin hatanız benim hatam gibidir. Zor olan bir görevi en iyi şekilde yapıyorsunuz. Kendinize güvenin. Kendi özeleştirinizi yapın ki kendinizi daha ileriye taşıyabilesiniz. Sonlar her zaman hatırlanır, kendinize güvenirseniz başarı mutlaka gelir. Spor Dairesi olarak aksayan mevcut yapının içerisinde sizler için çok çalışıyoruz.”

 

Sertoğlu: “KTFF şu anda toplumun en güvenilir sivil toplum örgütüdür”

KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu “Sezonlar çok çabuk geçiyor. 10 yıl önce hakemlik yapanlar hakemliği bıraktı, 10 yıl önce hakem olmayanlar hakem oldu. Şimdi üst liglerde çok güzel performanslar sergiliyor. Yıllar gelir geçiyor. Bu döngü devam ediyor” diyerek sözlerine başladı. “Önemli olan bu kurumu hep beraber korumalıyız” diyen Sertoğlu şunları belirtti; “Bu kurum yara aldığı zaman büyük sıkıntılar yaşadı. 2010 yılı öncesini mutlaka hatırlayın. Gazeteci federasyona parasını alamadığı için gazete vermezdi. Çay kahve bu şekilde yapmazdı. Hakemler parasını alamazdı. Toplumun gözüne KTFF birilerinin geldiği, para çaldığı çok kötü bir kurum imajı yerleşti. Çok ciddi radikal kararlar alarak, kısa sürede hep beraber bunları düzelttik. Şu anda KTFF toplumun en büyük, en güvenilir sivil toplum kuruluşudur. Bunu hep beraber yaptık”

 

“Kulüplere gözümüz gibi bakmalıyız”

“Futbol kulüpleri ülke gençliğini ayakta tutanlardır. Her köyde kahve yoktur ama futbol kulübü vardır” diyen Sertoğlu, “Onlara gözümüz gibi bakmamız lazım. Bazen kulüpleri çok koruduğumu söylerler, evet doğrudur. Çünkü kulüpler olmazsa futbol da olmaz, gençlik de olmaz. Bizden önce ne kadar hakem darbı vardı, şimdi ne kadar var biliyorsunuz. Abdurrahman abi kadın hakemlere vurgu yaptı. Bizim hakemimiz Emine Yarkın’a birileri bir şeyler söyledi, maçtan sonra önünü kesmeye çalıştı, ömür boyu men cezası verdik. Bizden önce böyle bir şey var mıydı? Yoktu. Biz sizi gerektiği yerde koruruz. Ama kulüplerin de korunması lazım. Bizim kulüplerimiz dünyadaki kulüpler gibi değil” dedi.

Sertoğlu, “8,5 milyon TL için hükümetimize teşekkür ediyoruz. Biz bunu kulüplere katkı yapıyoruz. 2020 bütçesinde en büyük artışı aldık. O parayı 32 kulübe başarıya göre dağıtıyoruz. Bu küçük paralarla ülkedeki tüm gençliği ayakta tutmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Hakemliğin ruhunda hata var ama önemli olan art niyet olmaması”

“İlk yarıda kayda değer hatalar olmadı denildi. Bana göre oldu. Ama kabul edilebilir hatalardır bunlar” şeklinde konuşan Sertoğlu, “Futbol hakemliğinde o gün kendinde olmayabilirsin, hata yapabilirsin. Hakemliğin ruhunda hata vardır. Ama önemli olan art niyet olmaması” açıklamasını yaptı.

Sertoğlu, “Biz normal sezonumuzun ilk devresini bitirdik. Hiç şikayetim yok. Gayet güzel, centilmence bir ilk yarı geçirdik. İkinci yarı iki çok önemli maçla başlıyor. Cuma akşamına yıllardan sonra ilk kez iki maç koyduk. Çıkalım dört dörtlük tüm maçlarımızı oynatalım. Kim şampiyon olacaksa, kim küme düşecekse kendi hakkıyla olsun. Biz her zaman yanınızdayız. Aramızda hiç başkan – hakem ilişkisi olmadı, ben sizi bir kardeş gibi seviyorum. Bu ilişkileri sonuna kadar devam ettireceğiz. Ama hakemliğimizi de dört dörtlük yapacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Son gün oturumları yapıldı

KTFF MHK Kış Semineri son gün oturumları ile tamamlandı. Son gün oturumlarında Video Test Geri Bildirim, Elle Oynamalar, Ceza Alanı Kararları, Yardımcı Hakem Konuları Grup Çalışması Geri Bildirimi, Takım Çalışması ve Hatırlatmalar konu başlıkları ile seminer tamamlandı.

 

Bu haber toplam 1039 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.