“Kolayı herkes yapar, önemli olan zoru başarmak”

“Kolayı herkes yapar, önemli olan zoru başarmak”

TRX Master Trainer ve Personal Trainer Eğitmeni Deniz H. Topal, YENİDÜZEN’e konuştu, “Geri kalmayarak sağlıklı beslenmeyi ve sporu da hayatımıza sokarak çok güzel sağlıklı ve de psikolojik olarak daha iyi daha mutlu bir hayatımız olabilir” dedi.

A+A-

SPORUN İZİNDE YAZI DİZİSİ (12) DENİZ H. TOPAL – VÜCUT GELİŞTİRME (TRX)

✔️ “Hiçbir şey için geç ya da erken değil. Her birey kendi yaş, ilgi ve de keyif alabileceği bir spor branşını seçerek hayatını düzene sokabilir. Yaş, ister 7, isterse 70 olsun…”

 

✔️ “Ülkemizde vücut geliştirme sporuna olan ilgi var, her birey kendi bünyesinde profesyonel ve ya acemi olarak kendi çapında bu sporun içinde kendi yolunda ilerliyor”

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Küçüklüğünden yetişkin bir yaşa gelene kadar hep kilolu bir birey olan ve sonrasında hayatına sağlıklı beslenme ile sporu sokarak, hem sağlıklı bir şekilde kilo veren, hem de TRX eğitmeni olan Deniz H. Topal, “TRX, kendi ekipmanı olan halatlar ile yapılan, kişinin kendi ağırlığını kullanarak yer çekimine karşı çalışma metoduna dayanan mucizevi bir sistemdir” dedi.

YENİDÜZEN’in her hafta farklı spor branşlarında kendini kanıtlamış, sporcu veya eğitmenlere yer verdiği SPORUN İZİNDE yazı dizisine konuşan Deniz Topal, 7’den 70’e herkesin TRX yapabileceğini, tek lazım olan şeyin irade olduğunu belirtti.

“Yeme-içmeyi seven bir toplumuz” değerlendirmesini yapan Topal, ülkemizde vücut geliştirme sporuna ilgilin olduğunu ancak bir bölüm kişinin bilinçsizce spor yaptığını ve dolayısıyla istediği sonuca ulaşamadığını söyledi. Kilo vermede sadece spor yapmanın yeterli olamayacağını belirten Topal, sağlıklı beslenmenin de çok önemli olduğunu ifade etti.

 

“Hep kilolu bireydim, 75 kilo vermiştim ama mutlu değildim…”

► Spor hayatınız nasıl başladı, nasıl ilerlettiniz?

“Çocukluktan üniversite yıllarıma kadar hep kilolu bireydim.  Her ne kadar da ailem bana kilo vermem için destek verdiyse de, maalesef başaramadım. Ta ki bir gün bazı şeylerin farkına varıp, irade ve çabamla kilo vermeyi başarana kadar… Bu süreç ilk zamanlar beni zorlasa da, çok kısa sürede adapte oldum. Kilo vermenin verdiği sevinç ve mutluluk bana çok motive oldu, fakat bu süreçte bir hatam oldu. Sporu hayatıma katmamıştım aşırı bir kilom olduğu için beslenme ile hızlı kilo vermiştim ve bundan ötürü vücudumda sarkmalar meydana geldi.

deniz-topal-3.jpgEvet, 75 kilo kadar kilo vermeyi başarmıştım fakat görünüşümden dolayı yine mutlu değildim. Profesyonel destek alarak sporu hayatıma katmaya çalıştım fakat belli bir süre bu konuda da pek başarılı olamadım. Çünkü diyet yaparken ki irade ve sadakati spora devamlılıkta gösteremedim. Dediğim gibi irade her şey, Salon sporunu (GYM) zamanımı yaşam tarzımı etkilemeyecek şekilde vakit ayırarak soktum. Bu zaman çok büyük bir vakit değil haftada 4 günde 1 buçuk saat ayırarak 6 ayın sonucunda istediğim vücuda gözle görülür bir biçimde giriş yaptım.

 

“Toplum olarak yemeyi ve içmeyi seviyoruz”

Sonuç elde edildikten sonra yine bir irade kaybı oldu, peki bu nankörlüğü spor affetti mi? Hayır… Tekrardan kilolarımı geri alıp kaslarımı kaybettim. Emek vererek alın teri ile zamanımı ayırıp elde ettiğim vücudumu kaybettim. Daha sonra yine toparlanmaya çalışsam da, yine başarısız oldum. Çünkü baya zahmet ve emek isteyen meşakkatli bir işti, Spor tek başına yeterli değildi çünkü ideal bir vücut için beslenme de çok önemli… Toplum olarak yemeyi ve içmeyi seven bireyleriz.

Meyhanemiz, içkimiz tatlımız hiçbir zaman eksik değil hayatımızda. Kilolarla olan mücadelem pandemi süreci öncesine kadar devam etti.  2019’un sonlarına doğru şu an eğitmenliğini yaptığım TRX Training ile tanıştım. Dışarıdan izlediğim zaman halatlarla yapılan karmaşık verimsiz bir spor gibi geldi ve pek de ciddiye de almamıştım. Fakat ilk dersin sonunda pek de öyle olmadığını gördüm. Ertesi gün hiç varlığından olmadığım kaslarımdan bile haberdar olmuştum ve de TRX serüvenim o gün başladı.

 

“Kişinin kendi ağırlığını kullanarak yer çekimine karşı mucizevi bir sistem”

► Yaptırdığınız spor dalı hakkında bilgi verebilir misiniz?

TRX, kendi ekipmanı olan halatlar ile yapılan, kişinin kendi ağırlığını kullanarak yer çekimine karşı çalışma metoduna dayanan mucizevi bir sistemdir. En büyük özelliği ise egzersizde mekan sınırlamasını kaldırıyor olmasıdır. Tek ihtiyacınız olan TRX Trainer halatı ve kendi vücut ağırlığınızdır.

 

“7’den 70’e herkes gönül rahatlığı ile yapabilir”

► Neden bu spor dalını seçtiniz?

Hızlı, pratik ve verimli bir total body antrenmanıdır. Her harekette tüm vücuttaki tüm alt ve üst bölge kas gruplarını çalıştırır. Sağlam bir core (karın) yapısının gelişmesine yardımcı olur. Vücut ağırlığı kullanılarak güçlenme ve kuvvetlendirmeye kısa sürede vücut sıkılaşması ve toparlanmasına yardımcı olur. Antrenman süresini kısaltır, tek başına veya çoklu olarak (grup seansları) yapılabilir.deniz-topal-2.jpg

Ve de en önemlisi eğlenceli bir antrenmandır. 7’den 70’e herkes gönül rahatlığı ile yapabilir, kendi vücut ağırlığı ile yapıldığı için antrenman sonrası bile vücut kasları antrenman yapıyor algısı ile çalışmaya devam eder sakatlanma riski yoktur.

 

“Spor için hedeflerime ulaştım”

► Uzun vadede hedefleriniz nelerdir?

Spor için konuşacak olursam eğer şu an hedeflerime ulaştığımı düşünüyorum. O yüzden hedefim sahip olduğum mevcut aile ve iş değerlerini ve de bugüne kadar hayatıma spor alanında giren, girecek kişilere koşullar ve zamanım elverdiğince sağlıklı bir şekilde aşılamak ve korumak olacaktır.

 

“Birçok kişi vücut geliştirme sporuna ilgi duyuyor”

► Ülkemizde vücut geliştirme sporuna yönelik ilgi nasıl?

Ülkemizde vücut geliştirme sporuna olan ilgi var, her birey kendi bünyesinde profesyonel ve ya acemi olarak kendi çapında bu sporun içinde kendi yolunda ilerliyor. Genelde ilk zamanlar merakla başlayıp birçok kişi bu konuda başarılı olup hayatının bir parçası olarak devam ediyorlar. Fakat geriye kalan küçük bir kısım spora olan bilgisizlikten dolayı yolun başından vazgeçiyorlar. Vücut tiplerine göre bu bireyler hayatlarının geri kalanında yeme düzenine ve alışkanlıklarına göre ya kilo alıyorlar, ya da kas gelişimi olmadan sahip olduğu kuvvetle yaşamlarına devam ediyorlar.

egitim.jpg

“Kolayı herkes yapar, önemli olan zoru başarmak”

► İnsanlarımıza sağlıklı yaşam ve spor konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Toplum olarak yeme içmeyi çok seven bireyleriz. Sağlıklı yaşam ve spor denildiğinde çoğu kişinin aklına bunlardan mahrum kalacakları akıllarına geliyor. Rahat olma isteği her zaman daha caziptir. Kolay her zaman caziptir. Bahaneler her zaman vardır. Kışın soğuk, yazın sıcak vs vs… Benim herkese tavsiyem; hiç birimiz olduğumuz yerlere kolay bir şekilde gelmedik, ben de sizler gibiydim, kolay her zaman cazip geldi ama unutmayın kolayı herkes yapar, önemli olan zoru başarmak.

Hayatımızdan geri kalmayarak sağlıklı beslenmeyi ve sporu da hayatımıza sokarak çok güzel sağlıklı ve de psikolojik olarak daha iyi daha mutlu bir hayatımız olabilir. Eğer spor konusunda deneyimi olamayan biriyseniz ve maddi durumunuz müsaitse profesyonel olarak personel training desteği alabilir veya bütçeye daha uygun olan grup seanslarına katılarak sevebileceğiniz branşı seçerek sporu hayatınıza katabilirsiniz. Ama unutmayın; Sadece spor yeterli değildir. Bu yolda dikkat etmemiz gereken şey yüzdelik olarak belirteceksek  %70 beslenme %30 spor olarak yapılmaktadır. Yine keyiflerimizden zevklerimizden de uzak kalmayarak bu düzeni hayatımıza katabiliriz. Yeter ki isteyelim…


Deniz Topal kimdir?

Deniz Topal, 1988 yılında Lefkoşa’da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını Kıbrıs’ta geçirdi. 4 yıldır KKTC Halter Vücut Geliştirme Federasyonu’nun ve dünyanın her yerinde geçerli olan TRX Türkiye’nin açtığı kursları alarak ve başarı ile tamamladı.

Kayıtlı olarak TRX Master Trainer ve Personal Trainer olarak eğitmenliğini Gönyeli’de 3 yıl önce kendi çabalarıyla açtığı salonunda yapıyor. Çocukluğundan beri hem okuyup, hem de aile işletmelerinde çalışarak büyüdü. Çalışkan ve üretken bir aileden yetişiyor. Asıl mesleği iç mimarlık olsa da aile işletmesinin yoğunluğundan dolayı mesleğine yönelemedi.

Bu haber toplam 1734 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.