“Kıvılcım gittikçe büyüyor”

“Kıvılcım gittikçe büyüyor”

Kadın Futbolu Sorumlusu Simay Kanan, iki yıldaki gelişimi YENİDÜZEN'e değerlendirdi

A+A-

KTFF Kadın Futbolu Sorumlusu, Spor Bilimci Simay Kanan hem iki yıl içerisindeki gelişim sürecini, hem geride bıraktığımız sezonu değerlendirdi, dış temas ve ilerisi için YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulundu

 

Kıbrıs Türk futbolunda durağan bir sürece giren kadın futbolu son iki yılda yeniden ivme kazanarak büyük ilgi görmeye başladı. Sezon içerisinde lig mücadelesinden ayrı olarak ilkler hayata geçirilirken, Süper Kupa ve Kıbrıs Kupası heyecanı da organizasyon içerisine dahil edildi. Günden güne takım sayısı artarken, bu kadın futbolunun gelişimi için ilerleyen sezonlara umutla bakılmasını sağladı. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Kadın Futbolu Sorumlusu, Spor Bilimci Simay Kanan hem iki yıl içerisindeki gelişim sürecini, hem geride bıraktığımız sezonu değerlendirdi, dış temas ve ilerisi için YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulundu. Kanan, “Beklediğimizden daha büyük ilgi ile karşılaştık. Kızlar, kadın futbolunda yer almaya çalışıyor. Bu kıvılcım gittikçe büyüyor” ifadelerini kullandı.

img-2720.jpg

Kadın futboluna olan ilgili ve ilk kıvılcımı yakmak için Girne, Mağusa ve Lefkoşa’da iki yıl önce festivaller düzenlediklerini hatırlatan Simay Kanan, “Geçtiğimiz yıl lig başlamadan çok hızlı bir şekilde 8 takıma ulaştık. İlk yıl için bu ciddi bir rakam ve güzel sonuçlandırdık” dedi.

İlk yıl içerisinde ilkleri de yaşattıklarını söyleyen Kanan, “Ayten Berkalp Kıbrıs Kupası’nı yaptık. Bu bizim için çok büyük bir şeydi çünkü daha önce kadınlarda kupa oynanmamıştı. Bu yılın başında daha önce yine hiç olmayan Kadınlar Süper Kupa maçını 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde oynattık. Şunu söyleyebilirim; evet, beklediğimizden daha büyük ilgi ile karşılaştık. Bu kıvılcım gittikçe büyüyor çünkü bugün takımlara baktığımızda 11-12 takım görüyoruz ama bazı kulüplerin küçük yaş gruplarında kız futbolcular da var. Bu çok büyük bir şey” ifadelerini kullandı. “Kızlar, kadın futbolunda yer almaya çalışıyor” şeklinde sözlerini sürdüren Kanan, “Geçtiğimiz gün Geleneksel Naci Talat Turnuvası’nın açılışında da kadınlar açılış maçını oynadı. İlgi gitgide artıyor” dedi.

 

Gelecek sezonlarla ilgili yapılması planlanan düzenlemelerle ilgili de görüşlerini aktaran Simay Kanan, küçük yaş gruplarının ciddi derecede arttığını, bunun sevindirici olduğunu söyledi. Bu yaş gruplarına yönelik bir çalışma yapmayı düşündüklerini belirten Kanan, “Ne yaparız, şu an tam kestiremiyorum. Belki yaş grubunu farklılaştırıp, farklı bir kategori koyabiliriz” açıklamasını yaptı. Ligde takımların çift devreli bir format istediğini, buna takım sayısı ile birlikte karar verebileceklerini söyleyen Kanan, “Takımlar istiyor ama çok sıcaklara denk gelecek. Zaten hakem sayımız da ortada. Ancak hakem sayısında da artış var, onlardan da birkaç başvuru var” ifadelerini kullandı.

gg-msa-final-kadinlar.jpg

Bir süredir kadın milli takımının oluşturulması ve gelecek yıl Bağımsız Futbol Federasyonları Konfederasyonu (CONIFA) bünyesinde Norveç’te haziran ayında düzenlenecek 2024 CONIFA Kadınlar Dünya Kupası ile ilgili bilgiler veren Simay Kanan, “CONIFA Dünya Kupası için başvurular yapıldı. Tüm bürokratik ve evrak işlemlerimiz tamamlandı. Zaten şu anda milli takım havuzumuz var. Bu havuzdan yavaş yavaş milli takım kadrosunu belirlemeye çalışacağız. Bu da oyuncular ve hocalarda heyecan yaratan bir olay olacak” dedi.

 

Kadın futbolunda son iki senede takım ve antrenman sayısının artmasına dikkat çeken Simay Kanan, “Mesleğim gereği spor bilimci olarak fiziksel ve performans olayına da bakıyorum. Geçen yılın finaliyle bu yılın finaline baktığımda inanılmaz futbol kalitesi ve performans güncünde artış var. Bu da demektir ki kadınlar gerçekten çalışıyor. Yavaş yavaş oturacak. Ama son iki senede ciddi bir yükseliş var. Bu da kolay değil” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde erkeklerin seviyesine şu an yetişmenin imkansız olacağını belirten Simay Kanan, ancak Süper Kupa ve Kıbrıs Kupası gibi organizasyonların kadın futbolunda olmasının çok büyük bir şey olduğunu aktardı. Federasyonun kadın futboluna yaklaşımının çok güzel olduğunu söyleyen Kanan, KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu’nun da başta CONIFA olmak üzere kadın futboluna önemli destek verdiğini ifade etti.

img-2721.jpg

Mevcut oyuncu potansiyelinin de yavaş yavaş oluştuğunu söyleyen Simay Kanan, “Kızlar kadın futbolunun oynanmadığı dönemde salon futboluna yönelmişti ancak futbolun canlanması ile birlikte bir geri dönüş oldu. Birkaç yıl içerisinde kendilerini gösterecekler” dedi. “Kadınlar için ne kadar olanak varsa elimizden geldiğince açmaya çalışıyoruz” diyen Kanan, “Bu yeni bir şey ve dünyada da çok büyük ilgi var” açıklamasını yaptı.

Geride kalan sezonun çok keyifli geçtiğini, çünkü çekişmenin olduğunu vurgulayan Kanan,  “Bunu başarmak, yola girmemiz için, kendimizi geliştirmek için çok çalışmamız gerekiyor. Bu tek sahada olmaz, eğitimlerle de olur. Futbolcular ve antrenörler ne kadar kendilerini geliştirebilirlerse, o kadar ileriye gidebileceğiz. Çünkü bu takım oyunudur” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu haber toplam 933 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.