Kimler geldi, kimler geçti

Kimler geldi, kimler geçti

Dışa açılım olmayan ülke futboluna son yıllarda birçok yıldız isim geldi, bazı yabancılar ülkemizden sonra yıldızını parlattı

A+A-

Ülke futbolu siyasi nedenlerden ötürü yıllardır kapalı kapılar ardında oynanırken, özellikle son yıllarda dünya vitrininde yer almış birçok yıldızın da durak noktası oldu. Bazı yabancı oyuncular da ülkemizde forma giydikten sonra yıldızını parlattı, uluslararası organizasyonlarda, ülkesinin milli takımlarında forma giydi.

 

Ceyhun Eriş’in Doğan serüveni

Son yıllarda yıldız isimlerin durak noktası olan ülke futbolunda hiç kuşkusuz en dikkat çeken isimlerin başında Ceyhun Eriş geldi. Galatasaray altyapısında yetişen, yıldızını özellikle Fenerbahçe forması altında parlatan, Türkiye’nin çeşitli kulüpleri yanı sıra Güney Kore ve İsveç’te de forma giyen Ceyhun Eriş’in yolu ülke futbolu ile kesişti. 2011-2012 sezonunda Doğan Türk Birliği’ne imza atan Eriş, taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanırken yarım sezon sarı lacivertli ekipte görev yaptı. Leymosun Derbisi heyecanını da yaşayan Eriş, 11 lig maçında 5 gol kaydederek adadan ayrıldı.

ceyhun-eris.jpg

Girne’den bir Lomana Lua Lua geçti

Kongo’nun yetiştirdiği en önemli yetenek olarak gösterilen, Premier Lig deneyimi yaşamış bir isim olan Lomana LuaLua da Kıbrıs Türk futboluna iz bırakarak ayrıldı. Girne’nin Merit Alsancak Yeşilova, Doğan Türk Birliği ve Girne Halk Evi takımlarında görev yapan LuaLua, yıldızının parladığı Colchester United takımının ardından Premier Lig’de Newcastle United ve Portsmouth takımlarında dünya vitrinindeydi. Yunanistan’ın Olympiakos takımında da görev yapan, Türkiye’de Karabükspor formasıyla beğeni toplayan Kongolu yıldız, ülkemizin üç güzide takımında lig ve kupada toplamda 43 maçta görev yaparak 22 gol kaydetti. LuaLua ülkesinin milli takım formasını da 31 defa giyerek 7 gol kaydetti. Golcü oyuncu bir ara Kıbrıs’ın güneyinde Omonia forması da terletmişti.

lualua.jpg

Makoun’un son durağı ülkemiz oldu

Kıbrıs Türk futbolundan yolu geçen bir diğer yıldız isim ise Jean Makoun oldu. Lille, Olympique Lyon, Aston Villa, Olympiakos gibi takımlarda görev yapan, Kamerun milli takımı formasını 68 defa terleten Makoun, Türkiye’deki Antalyaspor serüveninin ardından 2018-19 futbol sezonunda Merit Alsancak Yeşilova’da görev yaptı. Takımı adına ligde ve kupada 26 maçta görev yapan Kamerunlu yıldız skora 7 golle katkı sağladı.

eneramo-001.jpg

Eneramo Ocak formasını terletti

Ülkemize gelen bir diğer kariyerli isim ise Michael Eneramo oldu. Türkiye’de Sivasspor forması altında gösterdiği performansla dikkat çeken, Beşiktaş da görev yapan Eneramo, 2017-2018 sezonunda Türk Ocağı formasını lig ve kupada 14 maç giyerken 8 gol kaydetmişti.

fatih-sonkaya.jpg

Fatih Sonkaya Çetinkaya’da, Bebbe Bağcıl’da tutunamadı

Kariyerinde Beşiktaş ve Porto gibi kulüplerde de forma giymiş bir isim olan Fatih Sonkaya da ülkemizde forma giyen futbolculardan. Sonkaya, 2011-12 sezonunda transfer olduğu Çetinkaya da çok uzun süre kalamadı. Ligin ilk iki haftasında forma giyen futbolcu, daha sonra takımdan ayrıldı.

Aynı sezonun dikkat çeken bir diğer transferi ise Bostancı Bağcıl’ın Gustave Bebbe transferi olmuştu. Kariyerinde Ankaragücü, İstanbul Büyükşehir Belediye ve Kasımpaşa formaları giyen oyuncu ligde kötü bir performans sergilemiş, sezon içinde haber vermeden adadan ayrılmıştı.

engin-baytar.jpg

Engin Baytar’ın kısa süreli Yeşilova macerası

Yolu ülkemize düşen bir diğer yıldız oyuncu ise Engin Baytar oldu. Kariyerinde Trabzonspor ve Galatasaray gibi Türk futbolunun önemli kulüplerinde görev yapan Baytar, 2018-19 sezonunda imza attığı Merit Alsancak Yeşilova adına ligin ilk iki maçı olan Mağusa Türk Gücü ve Cihangir maçlarına yedek başlayıp oyuna sonradan dahil oldu. Ardından ülkemizden ayırldı.

celil1.jpg

Gelip forma giyemeden ayrılan yıldızlar; Eboue, Djiheoua, Celil Sağır

Fildişi Sahilleri’nin en önemli yeteneklerinden bir tanesi olan Emmanuel Eboue de bir dönem Türk Ocağı için adaya gelmiş, ancak transfer gerçekleşmemişti. Arsenal ile yıldızı parlayan, Galatasaray ile önemli başarılara imza atan, kariyerinde 78 kez ülkesinin milli takımının formasını giyen Eboue, 2017-2018 sezonu öncesi adaya gelerek Türk Ocağı’na imza atmıştı. Ancak Eboue’nin sağlık kontrollerinde kan değerlerindeki olumsuzluklar sonrası transfer gerçekleşmemiş ve yıldız isim adadan ayrılmıştı.

Bir diğer dikkat çeken transfere hazırlanan ekip ise Bostancı Bağcıl olmuştu. Bağcıl, Türkiye’de özellikle Antalyaspor formasıyla dikkat çeken Fildişi Sahilli Serge Djiheoua’yı adaya getirtip antrenmanlara ve hazırlık maçlarına çıkarmıştı. Oyuncu daha sonra Fransa’ya tatile gidip döneceğini belirtirken, Türkiye BAL Ligi ekiplerinden Cizrespor’a imza atmıştı.

Kariyerinde Samsunspor ve Fenerbahçe formalarını da giymiş bir isim olan Celil Sağır, 2011-2012 sezonu ortasında Lefke tarafından adaya getirilmiş, hatta imza da atmıştı. Ancak Sağır resmi bir müsabaka oynamadan bu kararından dönerek adadan ayrılmıştı.

eboue.jpg

Ülkemizden sonra yıldızı parlayanlar; Eyong, Peter, Believe, Boum

eyong-enoh.jpg

Eyong Enoh

Ülkemizde forma giydikten sonra dünya vitrinine çıkan yabancı futbolcular da mevcut. Bunların en başında ise hiç kuşkusuz Mağusa Türk Gücü ile 2005 yılında gelen şampiyonlukta pay sahibi olan bir isim olan Eyong Enoh var. MTG’nin ardından ülkesinden Ajax Cape Town takımına giden, Hollanda’nın büyük kulübü Ajax’ın dikkatini çeken Eyong, Ajax forması ile kariyer zirvesi yaptı. Eyong, Türkiye’de Antalyaspor ve Kıbrıs’ın güneyinde de Olympiakos takımında da görev yaptı. Ülkesi Kamerun milli takım formasını 55 kez giyen Eyong, Güney Afrika’da düzenlenen 2010 Dünya Kupası’nda da görev yapmıştı.

peter-olayinka.jpg

Peter Olayinka

Nijeryalı Peter Olayinka, 2013-14 sezonunda Yenicami forması giyip Süper Lig şampiyonluğu yaşadıktan sonra Arnavutluk’un Skenderbeü takımında dikkatleri üzerine çekmiş, ardından Belçika’nın Gent, Zulte Waragem takımlarında görev yapmıştı. 2018’de transfer olduğu Slavia Prag ile Şampiyonlar Ligi deneyimi de kazanan Peter, 2019-20 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde Barcelona, Inter ve Dortmund’a karşı forma giydi ve Inter’e 1 gol kaydetti.

believe.jpg

İyayi Believe

Doğan Türk Birliği forması giyen İyayi Believe de dünya vitrinine kadar yükselen isimlerden. Nijeryalı futbolcu 2014-16 arasında iki sezon Girne ekibinde görev yaptıktan sonra Türkiye’den Kayserispor ve Rizespor formaları giydi. 2019 yılında transfer olduğu Hırvatistan’ın ünlü kulübü Dinamo Zagreb ile Şampiyonlar Ligi’nde Manchester City mücadelesinde görev yapma şansı yakaladı.

 

Joseph Boum

Kamerunlu Joseph Boum genç yaşta geldiği ülkemizde 2007 yılında Tatlısu forması giydikten sonra 2010 yılında Türkiye’den Mersin İdman Yurdu’na transfer oldu. 2014 yılında Antalyaspor ile Türk futbolunun vitrinine yükselen oyuncu son olarak Azerbaycan’dan Zira takımının formasını giydi.

Bu haber toplam 7327 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.