Kıbrıs’ta 1938 depremi için birlikte oynadılar

Kıbrıs’ta 1938 depremi için birlikte oynadılar

1938 yılında Türkiye’de gerçekleşen deprem için Kıbrıs’ta dostluk maçları yapıldı, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar birlikte oynadı

A+A-

Spor araştırmacı Kıbrıslı Rum Andreas Hatzivasiliou, Türkiye’de yaşanan deprem felaketi ile ilgili olarak 85 yıl önce benzer bir durumda Kıbrıs halkının ve özellikle Kıbrıs futbolunun depremde etkilenenler için yardım maçları oynadığını duyurdu.

SporYeni’nin çevirisini yaptığı, goal.com.cy internet sayfasında yer alan habere göre Hatzivasiliou, iki karşılaşma oynandığını, bir karşılaşmada Kıbrıslı Türk ve Rumların Lefkoşa karması olarak Limasol karması ile karşılaştığını ve gelirin depremde yaraların sarılması için Türkiye’ye gönderildiğini belirtti.

Haberde Hatzivasiliou’nun şu ifadeleri yer aldı:

 

“21 Nisan 1938'de Türkiye en büyük felaketlerden birini yaşadı. Şiddetli bir depremden 18 köy kayboldu ve 22 köy tamamen yıkıldı. Depremin merkez üssü Ankara'ya yaklaşık 160 kilometre uzaklıktaki Kırşehir, Yozgat ve Çorum ilçeleri civarında yer aldı.

Canı yanan insanların dramı karşısında Kıbrıs'ın cömertliği hemen ortaya çıktı. Kilise ve sendikalar derhal ve etkili bir şekilde harekete geçti. Kıbrıs Futbol Federasyonu'nun yetkisi dışında kalan iki birlik Pezoporikos ve Trust, 22 Mayıs 1938'de bir futbol maçında anlaşarak bir araya geldi ve tüm geliri Türkiye'nin depremzedelerine bağışlandı. GSP'de oynanan karşılaşma binlerce kişi tarafından izlendi ve Pezoporikos 3-1 galip geldi.

5 Haziran 1938'de aynı amaçla Lefkoşa (APOEL ve Türk Kulübü olarak geçiyor) ile Limasol (AEL - Aris) karma takımı arasında Limasol karma takımının 3-2 kazandığı bir futbol maçı düzenlendi.

Kilise tarafında, 16 Temmuz 1938'de Türk depremzedelerine 300 pound verildi: Başpiskoposluk 134 pound, Baf Piskoposluğu 67, Kiti Piskoposluğu 52 ve Girne Piskoposluğu 48.”

Bu haber toplam 783 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.