“Kadın basketbolunu geliştirmek için yola çıktık”

“Kadın basketbolunu geliştirmek için yola çıktık”

22 Haziran 2023’te basketbolda akademi olarak hizmet vermeye başlayan ActLanders Spor Kulübü Kurucusu Onat Serin, amaçlarının hem kadın basketbolunu öncü olmak, hem de gençlere yatırım yapmak olduğunu söyledi.

A+A-

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Ülkemiz basketbol ve voleybol camiasında 2023 yılından itibaren bir akademi olarak hizmet vermeye başlayan ActLanders Spor Kulübü kurulduğu günden bu yana günden güne daha da büyüyor. Güzelyurt’ta kurulan ve daha sonra Lefkoşa’da da hizmet vermeye başlayan kulübün kurucusu Onat Serin YENİDÜZEN’e hem kuruluş amaçlarını, hem de hedeflerini anlattı.

Serin, kulübün kuruluş amacının özellikle kadın basketbolunu geliştirmek olduğunu söyleyerek, bu konuda öncü kulüp olma istediklerini, Bunu da özellikle Güzelyurt bölgesinde gerçekleştirmenin önemli olduğuna değindi.

İlk etapta hedeflerinin kalıcı bir kulüp haline gelmek olduğundan bahseden Onat Serin, uzun yıllar boyunca birçok sporcunun gelişimine katkı göstermek ve ülke sporuna katkı sağlamak olduğunu söyledi.  

Siyasi nedenlerden dolayı Kıbrıslı Türklere birçok alanda olduğu gibi sporda da uygulanan ambargolardan da bahseden ActLanders Spor Kulübü kurucusu Onat Serin, “Kapana kısılmış bir ortamda spor yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

6 ayda 130’a yakın sporcu katıldı

ActLanders Spor Kulübü’nün kurucusu Onat Serin, kulüp hakkında bilgiler verdi, giderek büyüdüklerinden bahsetti. 2 Haziran 2023’te aktif olarak çalışmalara başladıklarını aktaran Serin, Güzelyurt’ta ve Lefkoşa aktif olmak üzere çeşitli yaş gruplarında çalıştıklarını söyledi. 40-45 civarı çocukla başladıklarını belirten Onat Serin, şu anda sayının voleybol dalıyla birlikte 130 civarına ulaştığı bilgisini verdi ve “Sporcularımızın yüzde 90’lık bölümü kadınlardan oluşuyor. 30 yakın da voleybolcumuz vardır. Onlar da çalışmalarına devam ediyor. Hem voleybol, hem de basketbolda 8 yaş grubunda takımlarımız bulunmaktadır” dedi.  

ActLanders Spor Kulübü bünyesinde Onat Serin’in kendisi olmak üzere, Aykut Fidansoy, Emre Gazelci, Bora Bay ve voleybol takımı için de Selma Ağdelen Tuner ile Nuri Biçer isimleri eğitici veya antrenör olarak görev yapıyor.

“Amacımız; hem kadın basketbolunu öncü olmak, hem de gençlere yatırım yapmak”

Kulübün esas kurucusunun kendisi olduğundan bahseden Onat Serin, ilk amaçlarının özellikle ülkemizde kadın basketboluna yatırım yapabilmek olduğunu söyledi. “Kadın basketbolu adamızda büyük bir eksiktir” diyen Serin, kadın basketbolunun gelişmesi gerektiğini ifade etti, “Biz buna öncü olmak istedik” şeklinde konuştu.

Diğer amaçlarından da bahseden Onat Serin şöyle devam etti: “Gençlere yatırım yapmak da istiyoruz.  Altını çizmek istiyorum ki, bunu özellikle Güzelyurt bölgesinde yapmak istedik. Çünkü Güzelyurt bölgesinde büyük bir eksiklik olduğuna inanıyorduk.”

“İki ay sonra yok olacak bir yapı olmaması için sistemli çalışıyoruz”

ActLanders Spor Kulübü’nün hedeflerinden de bahseden Onat Serin, kısa dönemdeki ilk hedeflerinin bunu kalıcı hale getirmek olduğunu söyledi ve “iki ay sonra yok olacak bir yapı istemiyoruz, kalıcı bir sistem kurmaya çalışıyoruz” diye ekledi. Bu yüzden detaylı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Serin şöyle devam etti: “Liglere girme hedefimiz vardır. Liglere ilk olarak kadın basketboluyla başlayacağız. 16-19 yaş altı kategorilerinde… Tabii ki en önemli hedefimiz mümkün olabildiğince basketbola yatırım yapmaktır.”

“Kapana kısılmış bir ortamda spor yapmaya çalışıyoruz”

Siyasi nedenlerden dolayı Kıbrıslı Türklere birçok alanda olduğu gibi sporda da uygulanan ambargolardan bahseden ActLanders Spor Kulübü kurucusu Onat Serin, “Kapana kısılmış bir ortamda spor yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. “Bireysel olarak başarılı olan sporcuları dışarıya götürmekten başka bir başarımız yok” şeklinde görüş bildiren Serin, “Ada içinde oynanan her spor branşımızın kalitesinin düşük olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Serin devamında şu noktalara değindi: “Her zaman bir tık daha aşağıdayız. Profesyonellikten uzağız. Almanya’da yüksek lisans yaparken bu işin nasıl profesyonel olabileceğini yaşadım ve gördüm. Sporun ekonomik yönünü de gördüm. Biz de ne yazık ki profesyonellik ortamı yok. Profesyonel olup olmamakla, başarılı olma oranı maalesef doğru orantılıdır.”

“Bir an önce yaşanan kaotik ortamın sona ermesini istedik”

Basketbol Federasyonu’nda Olağanüstü Genel Kurul kararı ve sonrasında yaşanan değişim konusuna değinen Onat serin şunları söyledi:  “Biz de imza verdik ve basketboldaki kaotik ortamın bitmesini istedik. Öncesinde gerek yeni gelen yönetimle, gerekse eski yönetim kurulu üyeleriyle görüşüp düşüncemizi ilettik. Hem süreç çok uzamıştı, hem de kaos ortamında organizasyon yapılması olanaksızdı. Kulüplerin büyük çoğunluğu da genel olarak değişimden yanaydı. Umarım, şu anda daha sakin bir ortamda basketbol oynanabilecek. Federasyon Başkanı kim olursa olsun, Basketbol Federasyonu hep ordadır. Önemli olan isimler değil, basketbol camiasıdır. Benim tek derdim, çocuklarımızın, gençlerimizin basketbol oynamalarıdır. Gerisi bir şekilde gelecektir.”

“Erten’i özverili, disiplinli ve yetenekli olarak anlatırım”

Türkiye’de Anadolu Efes formasıyla birçok başarı elde eden ve gururumuz olan Erten Gazi hakkında da düşüncelerini aktaran Onat Serin, Erten’in çocukluk yıllarından beri arkadaşı olduğunu söyledi, “Erten hedeflerini her zaman büyük tuttu” dedi. Sık Sık konuştuklarını, Kıbrıs’a geldiğinde de görüştüklerini anlatan Serin şöyle devam etti: “Erten’in hedefleri arasında her zaman daha yükseğe gitmek, profesyonel olmak vardı. Doğru çabayı sarf edip, doğru kişilerle de çalışıp, doğru zamanda yurtdışına çıktı. Ben onu çok takdir ediyorum. İnanılmaz bir emek, inanılmaz bir özveri, inanılmaz bir çaba ve disiplin… Erten’i tanımlayacaksam olsam; özverili ve disiplinli bir sporcu derdim. Aynı zamanda yetenekli de… Zaten bu profile sahip olan bir sporcunun profesyonel olmasına şaşırmamak lazım. Sürekli olarak maçlarını izliyorum, kendisine de aracılığınızla başarılar diliyorum.”

Şampiyon Melekler… “Suçlular hak ettiği cezayı almalı…”

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli büyük depremde 35’i Kıbrıslı Türk sporcu, öğretmen veya veli olmak üzere toplam 72 kişiye mezar olan İsias Otel davası hakkında da görüş bildiren Onat Serin son olarak şöyle konuştu: “Bu olay, spor camiası başta olmak üzere tüm ülkemizi etkiledi. İsias bizim ortak bir davamız oldu. Gidenler elbette ki geri gelemeyecekler ama en azından suçluların hak ettiği bir ceza almalarını istiyoruz. Keşke bunlar hiç yaşanmasaydı. Onlar bizim her zaman kalbimizde olacak.”


Onat Serin Kimdir?

Onar Serin, basketbolun içinden büyüyen birisi... ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde İşletme bölümünden mezun olan Serin, Yüksek lisans eğitimini Almanya’nın Köln kentinde Spor Yöneticiliği alanında yaptı. A takımlarda da kupalar ve şampiyonlukları olan Onat Serin, özellikle Güzelyurt bölgesinde bir yatırım yapma ihtiyacı duyduklarını belirtti.

Bu haber toplam 3658 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.