“Gerçek dışı olan bu yapının hiçbir bağlayıcılığı yok”

“Gerçek dışı olan bu yapının hiçbir bağlayıcılığı yok”

Basketbol Federasyonu Başkanı Orhun Mevlit, Kulüpler Birliği’nin yapısının yasal olmadığını iddia etti.

A+A-

Basketbol Federasyonu’nda eylül ayında gerçekleşen Genel Kurul sürecinde tüzük çerçevesinde başkanlık görevine gelen Orhun Mevlit, kulüpler tarafından oluşturulan Kulüpler Birliği’nin yasal suç işlediğini ileri sürdü. Mevlit, birliğin 16 Kasım itibarı ile Lefkoşa Kaymakamlığında herhangi bir onaylanmış durumu olmadığını, o tarihe kadar herhangi bir başvuru yapmadığını iddia ederken, “Gerçek dışı olan ve kendini tüzel kişi olarak addeden bu yapının hiçbir bağlayıcılığı olmamakla birlikte aynı zaman yaptıkları her açıklama ile yasal suç işlemektedirler” ifadelerini kullandı.

Federasyon olarak basketbolun gelişmesi için kulüplerden gelecek her türlü öneriye açık olduklarını belirten Orhun Mevlit, “Fakat bu önerilerin kulübe özel çıkar ve veya maddi menfaat sağlayacak olması durumunda bizler basketbolun gelişmesi konusunda çaba sarf eden bir yönetim olarak basketbolun gelişmesine yönelik taleplerle menfaat sağlayan talepleri ayırt etmekle sorumluyuz” dedi.

“Gelişim için azami ve asgari oyun süreleri elzemdir”

İlk üç yıllık görev sürelerinde U20’leri açarak A takım oyuncu havuzunun gelişmesine katkı koyan ve veya koyacak olan bir sistem geliştirdiklerini, sahaya getirilen her oyuncunun süre alma zorunluluğunu getirdiklerini söyleyen Mevlit, daha çok oyuncunun yetişmesi için azami oynama süresi getirdiklerini ifade etti. Tüm bunların daha çok oyuncunun basketbola dahil olması için alınan, gelişmeye yönelik kararlar olduğunu söyleyen Mevlit, her sistemsel değişimde olduğu gibi bir takım uygulama sıkıntıları olabileceğini fakat basketbolun gelişmesi için azami ve asgari oyun sürelerinin olmasının elzem olduğunu dile getirdi.

Üç yıl önce hedefledikleri, bir yaş grubunda yüz hedefine en çok yaklaştıkları jenerasyonun 2008 jenerasyonu olduğunu, bunun arkasını 2009, 2010 ile getirebilmeyi becerirlerse basketbolun önünün açılıp A takımlarda oyuncu sıkıntısı yaşanmayacağını aktaran Mevlit, “Fakat 2008 jenerasyonu iyidir diye kısıtlamaları kaldırırsak bu yıl 11 olan U16 takımımız seneye 4-5 takımla sınırlı kalır. Bizler federasyon olarak sürdürülebilirlik ilkesinden hareketle altyapı kategorilerinde takımdan ayrılan sporcuların takımda kalan sporculardan fazla olmamasına yönelik bir sınırlı yaş kategorileri getirdik. Bu her takımın kendi içerisinde devamlılık ve sürdürülebilirliğini sağladı. Bundan vaz geçmek her yıl iniş çıkışların olacağı anlamına geliyor” dedi.

“Kulüpler Birliği denen yapı habersiz ve dayatmayla açıklama yapıyor”

“Şu anda Kulüpler Birliği olduğunu iddia eden yapı birçok kulüpten habersiz ve/veya dayatmayla açıklama yapıyor” diyen Mevlit, “Bu yasal, hukuksal, etik ve sportif anlamda sessiz mücadele eden kulüplerde rahatsızlık uyandırmaktadır. Bizler federasyon olarak bu kulüplerin haklarını korumak ve basketbolun sağlıklı gelişimini sağlamamız gerekiyor. Bu sorumlulukla federasyon yürütme ilkemiz var. Bizler, genel kurul sürecinde görev alacak olanlar olursa devam etmeyeceğimizi söyledik fakat 40 gün içinde devralacak etiğe sahip bir grup olmadı. Yönetimsiz bırakmama adına bu görev talip olduk. Yine kendi üç yıl önce belirlediğimiz temel pratikler çerçevesinde basketbolu yönetmeye çalışıyoruz. Bundan hoşnut olmayan kişilerin kendi kurullarını ve diğer kulüpleri kullanarak sürekli ayar çekme noktasında olmaları, sadece bizlerde değil basketbol severlerde de rahatsızlık uyandırmaktadır. Biz görevde olduğumuz süre içerisinde basketbolu akıl, bilgi, yasa, etik yönetecektir. Bunun dışında hareket etmemizi kimse bizden beklemesin” ifadelerini kullandı.

“Altyapı kulüplerinden oluşan bir birlik gereksiz ve elzem dışıdır”

Kulüpler Birliği’nin dünyadaki örneklerde üst liglerin kulüplerinden oluştuğunu ve marka değerini artırmak, pazarlamak, fikirler üretmek, talepte bulunmak ve pastadan pay almak için kurulduğunu söyleyen Mevlit, “Bugün altyapı kulüplerinden oluşan bir Kulüpler Birliği gereksiz ve elzem dışıdır” dedi. “Federasyon yönetmek üzere bir yönetim kurulu vardır. Kulüpler Birliği adı altındaki ucube yapı kendini basketbol ve basketbol federasyonunun üstünde görerek zaman zaman muhtıra niteliğinde yayın yapmaktadır” diyerek sözlerini sürdüren Mevlit, “Bunlar bizler tarafından kabul görmeyecektir. Yalnız bu demek değildir ki kulüplerle dirsek temasında olmayacağız. Her türlü işbirliğinde varız, dayatmaya hayır. Akılda birleşebiliriz” açıklamalarını yaptı.

Mevlit sözlerinin sonunda birliğin iddia ettiği gibi yasal olmayan yapısını yasallaştırması durumunda işbirliği ve görüşme yapar mı sorusuna ise “Şu anda resmiyet kazanması durumunda Asbaşkanla bir görüme yapmalarını ben federasyon olarak sağlayacağım” dedi.

Bu haber toplam 755 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.