“Federasyonların Ünal Bey kadar değeri yok”

“Federasyonların Ünal Bey kadar değeri yok”

CTP Milletvekili Devrim Barçın, spor federasyonlarına yapılan devlet katkısını eleştirdi

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Devrim Barçın, spor federasyonlarına devlet tarafından yapılan devlet katkısını eleştirdi, yapılan katkının reel anlamda hayat pahalılığının altında kaldığına işaret etti.

Cumhuriyet Meclisinin ikinci yasama yılının 28. birleşiminde konuşan Barçın, iki yıl dönemde artış almayan federasyonların 2023 yılında yüzde 140 hayat pahalılığı oranının altında katkı aldığını söyledi.

Federasyonların aldığı katkıları aktaran ve hayat pahalılığının ne kadar altında kaldığını örneklerle açıklayan Barçın, maliye tarafından Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel’in yurt dışı ziyaret ve ağırlama ödeneği toplamda 2 milyon 64 bin Türk Lirası verildiğini aktardı. Barçın, “Ünal bey kadar değerleri yok bu kadar bu federasyonlarda uğraşan, spor yapan insanların demek ki sizin gözünüzde” dedi.

 

“Federasyonlara verilen devlet katkıları açıklandı. 2021 yılında, 2022 yılını da geçtiğimizde herhangi bir katkı payında artış yapılmadı. 2023’e geçerken bir artış yapıldı” diyen Barçın, şunları kaydett: “Size örneklerle vereyim Ulusal Birlik Partisi’nin bu ülkede futbol dışında, ki ben futbolun da tam anlamıyla hak ettiği değeri aldığını düşünmeyenlerdenim, ama artış oranlarını ifade edeceğim. Futbol dışında bu ülkede spora verdiği değerleri rakamlarla ifade edeyim size. Atletizm Federasyonu’na bu iki yıllık dönemde şu hayat pahalılığı verilmediydi, yüzde 140 hayat pahalılığı vardı, bu defa artış yüzde 48 yapıldı. Yani iki seneye göre yüzde 92 reel anlamda Atletizm Federasyonu'na daha az katkı verildi. Basketbol Federasyonu ki toplumda spor anlayışı bakımından futboldan sonra insanlarımızın uğraş verdiği alan, iki yıl önce yüzde 85 artış verildi, ama enflasyon yüzde 140, yani yüzde 55 reel anlamda katkı azaltıldı.

 

Engelliler Spor Federasyonu için kayıp yüzde 83, Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu için kayıp yüzde 69, Hentbol Federasyonu için kayıp yüzde 77, Satranç Federasyonu için yüzde 104… Satranç da spor mu yahu? Ben da götürüm çocuklarımı her Cumartesi. Satranç nedir yahu? Beyni işlemesin zaten, ne gerek var satranca? 300 bin liralık yıllık katkı. Allah aşkına bunu bölün 12’ye, komik bir rakam. Yani Satranç Federasyonu’na ayrılan pay. Voleybol Federasyonu’ndaki kayıp yüzde 78. Ama o yandan Maliye Bakanlığı, Ünal bey yurt dışına gitmiş, 831 bin lira veriyor. 831 bin lira Ünal beyin yurt dışı ziyaretlerine harcanıyor, ama diğer taraftan Atletizm Federasyonu 800 bin alıyor. Ünal beye yetmiyor, ağırlama ödeneği 1 milyon 233 bin TL harcanıyor. O yandan Basketbol Federasyonu’na yıllık 1 milyon veriliyor.

 

Yani bu saydığım federasyonlarımız bir Ünal bey kadar edemediler yahu? Bu insanlara, bu ülkenin sporuna, ayrılan katkı reel anlamda azaltıldı. Kaldı ki, toplamda ayrılan katkı da 14 milyondur. Öyle ahım şahım bir şey değil yani. Bunu 28 yapsanız, en azından enflasyon karşısında erimesini engelleseniz anlarım. Kaynak olmasa da anlarım. Kaynak olmasa federasyondakiler de anlar. Ama insanlar görüyor. Sen Ünal beye verecen 1 milyon 233 bin ağırlama, halk tabiri ile yeme içme fonuna, 831 bin lira da verecen yurt dışına, 2 milyon 64 bin sadece Ünal beyin o makamda oturduğu için şahsi harcamalarına, bu yanda da verecen atletizme 800 bin, satranca 300 bin, Basketbol Federasyonu’na 1 milyon. Ünal bey kadar değerleri yok bu kadar bu federasyonlarda uğraşan, spor yapan insanların demek ki sizin gözünüzde. Bu da bir kez daha ortaya çıkmış oluyor.”

 

Bu haber toplam 634 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.