Derbide 400. randevu

Derbide 400. randevu

Galatasaray ile Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig'in 37. Haftasında karşı karşıya geliyor.

A+A-

Galatasaray ile Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig'in 37. Haftasında karşı karşıya geliyor. Derbi tarihinde 400. kez karşı karşıya gelecek olan iki takım için de bu karşılaşma büyük öneme sahip. Trendyol Süper Lig’de şu ana kadar 99 puan toplayan ve takipçisi Fenerbahçe’nin 6 puan önünde bulunan lider Galatasaray, bu maçtan 1 puan çıkarması durumunda şampiyonluk turunu atacak. Derbiyi Fenerbahçe kazanması durumunda ise şampiyonluk yarışı son haftaya kalacak. Yarın saat 19.00’da RAMS Park’ta oynanacak bu kritik derbiyi Arda Kardeşler yönetecek.

24 maçtır yenilmiyor

Galatasaray, Trendyol Süper Lig'deki son 24 müsabakada mağlubiyet yüzü görmedi. Bu sezonki tek yenilgisini 12. haftada deplasmanda Atakaş Hatayspor karşısında yaşayan Galatasaray, sonrasındaki 24 lig maçında 22 galibiyet ve 2 beraberlik aldı. Sarı kırmızılılar ayrıca bu sezon sahasında oynadığı 18 maçın tamamını da kazanmasını bildi. Galatasaray, geçtiğimiz hafta Fatih Karagümrük galibiyeti ile galibiyet serisini de 17 maça taşımıştı.

Fenerbahçe, son 5 maçta 4 puan kaybetti

Galatasaray ile birlikte şampiyonluk mücadelesi veren Fenerbahçe, son 5 haftada 4 puan kaybetti.

Son 5 haftada Fatih Karagümrük, Kayserispor ve Beşiktaş'ı mağlup eden sarı-lacivertliler, Sivasspor ve Konyaspor'la berabere kaldı. Fenerbahçe böylelikle 5 maçta kazanabileceği 15 puanın 11'ini toplayabildi.

Şampiyonluk mücadelesinde kritik maç

Galatasaray’ın ev sahipliğinde oynanacak büyük derbi, zirve yarışı için de büyük bir öneme sahip. Trendyol Süper Lig’de şu ana kadar 99 puan toplayan ve takipçisi Fenerbahçe’nin 6 puan önünde bulunan lider Galatasaray, bu maçtan 1 puan çıkarması durumunda şampiyonluk turunu atacak. Derbiyi Fenerbahçe kazanması durumunda ise puan farkı 3’e düşecek ve şampiyonluk yarışı son haftaya kalacak. Son haftada Galatasaray Konyaspor deplasmanına gidecek, Fenerbahçe ise lige veda eden İstanbulspor’u konuk edecek. Fenerbahçe şampiyonluk için son haftada rakibini mağlup edip, Konyaspor’un Galatasaray’ı mağlup etmesini bekleyecek.


Derbi tarihinden notlar… 

Ezeli rekabette Fenerbahçe üstünlüğü

Ülker Stadı'nın bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan rekabette, galibiyetlerde ve atılan gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor.

Sarı-lacivertliler, geride kalan 399 maçtan 148'ini kazandı, sarı-kırmızılı ekip ise 128 kez (biri hükmen) galip geldi. 123 maçta taraflar eşitliği bozamadı.

Fenerbahçe'nin attığı 540 gole, Galatasaray 497 (1 gol hükmen kazanılan TFF Süper Kupa maçında) golle karşılık verdi.

 

Ligde 134. sınav

Fenerbahçe ile Galatasaray, Süper Lig tarihinde 133 kez karşılaştı. Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, rakibine galibiyet sayısında 52-37 üstünlük kurdu. Ligdeki 44 maç da beraberlikle sonuçlandı. Lig maçlarında sarı-lacivertliler 162, sarı-kırmızılılar ise 130 gol kaydetti.

 

Fenerbahçe rakibine ligde 3 maçtır gol atamıyor

Sarı-lacivertli ekip, ezeli rakibiyle ligde son 2 sezonda oynadığı 3 maçta 2 mağlubiyet, 1 beraberlik yaşarken bu maçlarda gol atamadı.

2022-2023 sezonunda iç sahada ve deplasmanda rakibine 3-0'lık skorlarla kaybeden Fenerbahçe, bu sezon Galatasaray'la iç sahada oynadığı maçtan da 0-0'lık beraberlikle ayrıldı.

 

Şanlıurfa'da "Bir dakikalık derbi" oynandı

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında en son oynanan TFF Süper Kupa mücadelesi sadece bir dakika sürdü.

Sarı-lacivertli ekip, Şanlıurfa 11 Nisan Stadı'nda oynanan karşılaşmaya 19 Yaş Altı Takımı'yla çıktı. Tam kadroyla Şanlıurfa'ya gelen sarı-kırmızılılar, 1. dakikada Icardi'yle müsabakada 1-0 öne geçti. Fenerbahçe, golün ardından yönetimin kararıyla oyuncuları sahadan çekti ve Galatasaray karşılaşmayı hükmen 3-0 kazandı.

 

Rekabetin golcüleri

Rekabette en fazla golü Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, Galatasaray'a karşı oynadığı 42 maçta toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı.

Zeki Rıza Sporel'i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izledi. Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis'in 20, Galatasaraylı Metin Oktay'ın ise rekabette 19 golü bulunuyor.

Bu arada, iki takımda da forma giyen Tanju Çolak'ın 14'ü Galatasaray, 8'i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere rekabette toplam 22 golü var.

Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, Fenerbahçeli Aykut Kocaman 8 golle takımlarının en golcü isimleri oldu.

 

Son 10 resmi maç

İki takım arasında oynanan son 10 derbinin 3'ü beraberlikle sonuçlandı.

Rekabetteki son 10 karşılaşmada Galatasaray 5 (biri hükmen), Fenerbahçe ise 2 kez galip geldi.

Söz konusu derbilerde biri TFF Süper Kupa olmak üzere sarı-kırmızılılar 12 kez fileleri havalandırırken, sarı-lacivertliler 5 gol bulabildi.

Galatasaray, 7 Nisan'da Şanlıurfa'da oynanan Süper Kupa maçında Fenerbahçe karşısında ilk dakikada attığı golle 1-0 öne geçerken, rakibinin sahadan çekilmesiyle mücadeleyi 3-0 hükmen kazanmıştı.

Bu haber toplam 481 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.