“Demek ki bu takım doğru çalışıyor”

“Demek ki bu takım doğru çalışıyor”

Aksa Süper Lig’de geride kalan hafta GEÇİŞ OYUNU’nda Burhan Gürkan, Haldun Oktay ve Coşkun Ulusoy ile değerlendiriliyor

A+A-

Aksa Süper Lig’de geride kalan hafta GEÇİŞ OYUNU’nda Burhan Gürkan, Haldun Oktay ve Coşkun Ulusoy ile değerlendiriliyor. Konu başlıklarına üç farklı yorum, üç farklı gözlemle beraber yazarlar kendilerine göre haftanın panoramasını GEÇİŞ OYUNU'nda açıklıyor. GEÇİŞ OYUNU'nun beşinci hafta değerlendirmesi sizlerle...

 

1. Ligin ilk üç haftasında galip gelen Yonpaş Dumlupınar, sonraki iki maçından da mağlubiyetle ayrıldı. Bu düşüşü nasıl yorumlarsınız?

gecis-dumlu-001.jpg

Bu tip kadro yapısı olan takımlarda inişli çıkışlı grafikler olacak. Genç bir kadroları var. Bu grafiği sezon boyunca Dumlupınar’da görmemiz mümkün. İlerleyen haftalarda farklılık gösterebilir tabi. Şunu söylemek istemem ama biraz da DTB mağlubiyeti rakibin taktiksel oyun anlayışından kaynaklıydı. Dumlupınar’ın oyun sistemini çözdüler. Bundan sonraki süreçte Sedat hocanın daha farklı oyun anlayışlarıyla sahaya çıkması gerekecek. Ligimizin en iyi analiz yapan teknik adamlarından bir tanesi. Eminim o da bunları görmüştür. Daha farklı analizler yaparak rakiplere hem mental, hem de fiziksel hazırlanacaktır.

 

Bunu sadece takımın düşüşü olarak düşünmemek lazım. İlk maçta Mağusa Türk Gücü’nü yendiler. İkinci hafta Girne Halk Evi ve üçüncü hafta Binatlı. GHE ve Binatlı’nın durumları belliydi. Oynadıkları takımların durumuna göre belki de onları böyle gördük. Arkasına DTB ve Gönyeli maçları oynadılar. Güçlü takımlarla oynadıkları zaman, zaafları ortaya çıktı diyebiliriz. Onlar da buna bir şekilde tedbir alacaklardır. İnişli çıkışlı bir sezon geçirebilirler ama ben tüm takımlarda bunun olacağını düşünüyorum. Tam rayına oturtup, ligi alıp götürecek bir takım olmayacak.

 

Sezon başında konan kısa vadeli hedef, bu sezon ligde kalıcı olmaktı. Bu tarz durumlar yaşanabileceği gözlemlenerek bu hedef konuldu diye düşünüyorum. Geçiş dönemi olarak düşünülen bu sezonda bu gibi durumlar olacaktır. Çünkü genç oyuncuların ağırlıkta olduğu bir kadro. Evet, ilk üç haftayı kazanınca tabi ki ‘Şampiyonluk adayı mı?’ sorusu gündeme geldi ama bu gibi durumlara da hazırlık amaçlandı konulan hedefle diye düşünüyorum. Genç kadroların sonuçlardan kolay etkilenmesi de gayet normal. O yüzden DTB maçının etkisi muhtemelen Gönyeli maçında da hissedilmiştir.


2. Mağusa Türk Gücü, kendi stadı Canbulat Stadı’ndan zeminden dolayı ayrılma kararı aldı. Bunu kararı nasıl değerlendirirsiniz?

gecis-mtg-002.jpg

Kesinlikle doğru bir karar. Canbulat’ın zemini yeni yapılanlardandı. HAV (sentetiğin boyu) yüksekliği düşük ve hızlı bir sahaydı. Bu tip sahalarda özellikle bu saha yapılırken granül yerine mantar kullandı. Bu özel ve insan sağlığına zararı olmayan mantarın sürekli olarak rutin bir şekilde yağışlardan, hava şartlarından, antrenman şekillerinden dolayı azalması oldu büyük ihtimal. Bunun kontrol edilip sürekli tamamlanması gerekiyordu. Uzun yıllar bu takviye yapılmadı. Saha doğal kaygan özelliğini bundan dolayı kaybetti. Son dönemde yaşanan sakatlıkların en büyük nedeni budur. Aldığım duyuma göre şu anda Spor Dairesi granül ihalesine çıkıyor. Eğer öyleyse bu son derece saçma bir karardır. Bundan bir an önce vazgeçip FIFA 2 onayını bozmayacak şekilde mantarlarının tamamlanması gerekir.

 

Her zaman söylediğimiz bir şey var; dünyada artık sentetik zemin, sadece soğuk ülkelerde var. Adamlar bir türlü çimi başaramadılar, en son suni zemine geçtiler. Suni zemin her zaman sıkıntılıdır. Bir de bakımsız olunca daha sıkıntılıdır. Normal çim gibi bakımı vardır. Yaptım bitti diye bir durum söz konusu olamaz. Bakımını, taramasını yapmazsanız, faydasından çok zararı var. Bu ülkede suni çimden dolayı çok sakatlık yaşandı. Bence suni çim zeminden uzaklaşmaları doğru karar.

 

Başkan Koral Bozkurt, zemin yenilendikten sonra Spor Dairesi’nden talepte bulunmalarına rağmen herhangi bir desteğin olmadığını açıkladı. Bu tarz sahaların bakımsız kalması sonrası ne noktalara geldiğini gördük. Geçmişte Gönyeli örneği var. Beraberinde ciddi sakatlıkları da getiriyor. MTG adına tarihi öneme sahip bir sahayı bırakmanın zorluğunu anlıyorum ama diğer tarafta da yaşanan sakatlıklar var. Son iki dönemde etkinliği az olan bir Spor Dairesi’nin gelinen noktadan sonra kulüplere bu gibi katkıları yapmayacağını biliyorum. Oradan bir beklenti halinde olurlarsa daha çok oyuncu kaybederler. O yüzden MTG’nin aldığı karar doğru bir karar.


3. Gönyeli’nin yakaladığı çıkışı nasıl değerlendirirsiniz?

gecis-gonyeli.jpg

Gönyeli’nin çıkışı beni hiç şaşırtmadı. Çünkü daha izlediğim ilk maçtan itibaren kadro yapısının bu ligde en kötü orta seviyede mücadele edecek seviyede olduğunu gördüm. Maç analizi yaptık, yorum yazdık. Bir sonraki hafta aynı hataları görmedik. Demek ki bu takım doğru çalışıyor. Sürekli olarak kendini geliştiriyor. Bu, şu anda alınan 12 puana yansımasıdır.

 

Gönyeli daha önce söylediğim gibi, çocuklar iyi futbol oynayıp iyi mücadele ediyor. Altyapıdan gelip kendisini geliştiren oyuncu sayısı fazladır. Gönyeli bunun meyvesini yiyor diyebiliriz. Gönyeli tüm sezon böyle devam eder mi? Etmez. Mutlaka düşüş yaşayacaklarıdır.

Önemli olan o düşüş anındaki toparlanma süreci. Daha kısa sürede ne kadar az zararla atlatırlarsa onlar için iyi bir avantaj olacaktır.

 

Gönyeli’de birinci artının teknik heyet olduğunu düşünüyorum. Teknik adamlık kariyerinin başında başarıya aç bir isim olan Serkan Önet, vitrin ligde bir takımın başına geldi. İlk deneyiminde kimse başarısız olmak istemez tabi ki. O yüzden tüm enerjisini veriyor. İkinci artının ise takımda tecrübeli ve altyapıdan yetişmiş genç isimlerin harmanlanmış olması. Belli ki bu denge iyi kuruldu. Yabancı konusunda macera aramadılar. Tepedeki Gönyeli havasını da oldukça iyi yakaladılar. Bu unsurların şu ana kadar birbiri ile uyumu neticeye de yansıdı, rüzgarı an itibarı ile arkalarına aldılar. Bu ivmenin sezona nasıl yansıyacağını hep birlikte göreceğiz.


4. DTB ile Yeşilova geride kalan haftada muazzam bir maç oynadı. Bu sonuç tarafları ne yönde etkileyebilir?

gecis-dtb-may.jpg

Maçta beni en çok etkileyen şey, son anlarda belki de gol atacakları anda rakip oyuncunun havada çarpışması sonrası Caner hocanın hiçbir şey düşünmeden sahaya girmesi oldu. Fair Play adın abana göre maça damga vuran olaydı.

DTB, önceki hafta Dumlupınar karşısında taktik olarak başarıya ulaşmış, moralli bir takımdı. Ama şunu da unutmayalım, haftalardır takım oyununu en iyi şekilde sergileyen takımdı Yeşilova. Maçın son anlarında iki gol yediler, bunu düzeltmeleri gerekiyor. Bunu hallederlerse zaten önceden dediğimiz gibi yakaladıkları ivme ile lig sonuna kadar yarışın içerisinde olurlar.

DTB, bu haftaki performansı benim için hayal kırıklığı oldu. Futbolu bu kadar doğru oynayan bir takım bir hafta sonra nasıl tam tersi oynayabilir, kafamda soru işareti doğurdu. Bazı futbolcular sadece ayağına gelen topu oynadılar. Mücadele etmediler, koşmadılar, rakibi kovalamadılar atak kesmediler. Doğal olarak da netice bu şekilde oldu.

 

Yeşilova’nın bir ivmesi vardı, bunu bu maçta da devam ettirdiler. Zaten iyi futbol oynayarak kazanan, iyi bir orta sahası olan takım. Doğan Türk Birliği şu anda inişli çıkışlı görünüyor. Dumlupınar’a yaptığımız yorumu düşününce bu maçla beraber bunu söyleyebilirim. Alışılmış bir saha dışında oynadılar ama zeminin farklı olması bence sorun olmadı. Sorun olsa 4 gol bulmazlardı. Yeşilova’nın hastalığı bu maçta da devam etti. Çok gol atıyorlar ama kolay goller yiyorlar. Ligde bunlar onları etkileyebilecek bir unsur.

 

DTB’de Dumlupınar maçında taktiksel olarak bir zafer vardı. Yeşilova ise takım olarak büyük bir uyuma sahip, herkes kimin ne zaman ne yapacağını biliyor. Bundan dolayı denk güçlerin maçıydı. Yeşilova bu ligde her takıma gol atabilecek bir takımdır demiştik, nitekim öyle de oldu. 3-0 üstünlük ve 5-2 üstünlük anlarında motivasyon sorunu yaşadılar. Aynı şekilde yan toplarda da sıkıntı yaşadıklarını gördük ama zor bir maçtan galibiyetle ayrılmaları, geride kalan dört haftada yaptıklarını perçinledi. Ligin şampiyonluk adaylarındandır Yeşilova.

DTB bana göre biraz da saha değişiminden dolayı oluşan atmosfer farkının etkisini yaşadı. Ligde ivme yakaladıkları anda bu saha değişiminin etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu tarz maçların neticeleri, onları şampiyonluk yolunda yarışın neresinde olduklarını gösterecek. Yeşilova maçında zaman zaman verdikleri reaksiyonu maçın geneline daha fazla yaymaları gerek.

 


 

Haftanın Takımı:

Merit A. Yeşilova

may.jpg

Haftanın Oyuncusu:

Bilal Ceylan

(Türk Ocağı) 

bilal-ceylan.jpg

Haftanın Antrenörü:

Kemal Yürekli

(Binatlı) 

kemal-yurekli-001.jpg

Haftanın Hakemi:

Evren Karademir

(Yenicami-K.Kaymaklı) 

evren-karademir.jpg

Haftanın Takımı:

Mağusa Türk Gücü 

mtg-002.jpg

Haftanın Oyuncusu:

Mustafa Süzgen

(Binatlı) 

mustafa-suzgen.jpg

Haftanın Antrenörü:

Derviş Kolcu

(K.Kaymaklı) 

dervis-kolcu-001.jpg

Haftanın Hakemi:

Kerem Eran

(Binatlı-Baf ÜY)

kerem-eran.jpg

Haftanın Takımı:

Merit A .Yeşilova 

may.jpg

Haftanın Oyuncusu:

Felix

(K. Kaymaklı)

felix-001.jpg

Haftanın Antrenörü:

Serkan Önet

(Gönyeli) 

serkan-onet-002.jpg

Haftanın Hakemi:

Evren Karademir 

(Yenicami-K.Kaymaklı)

evren-karademir.jpg

Bu haber toplam 933 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.