Covid-19 gölgesinde futbol

Covid-19 gölgesinde futbol

2020 yılı içerisinde futbolda sancılı günler yaşandı. Bir dönem spor yapma yasağı, belirsizlik, tartışmalar ve eylemler…

A+A-

2020 YILI SANCILI GEÇTİ… Coronavirüs dünya futbolu gibi ülkemiz futbolunu da olumsuz yönde etkiledi. Ülkemiz futbolu Mart ayından sonra sancılı günler yaşadı. Liglere ara verilmesi, bir dönem spor yapılmasının bile yasaklanması, süreç içerisindeki belirsizlik yaşanan tartışmalar ve futbola dönüş için yapılan eylemler damga vurdu.

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Ülkemiz futbolu yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla sancılı bir yıl yaşadı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz futbolunu da olumsuz etkileyen Covid-19 salgını, 45 yıl aradan sonra yeniden durdu. Kıbrıs’ın kuzeyinde futbol son olarak 1974-1975 sezonunda Kıbrıs’ta çıkan olaylar dolayısıyla yarıda kalmıştı.

 

Mart’ta ilk pozitif vaka çıktı, akabinde futbol durdu

Mart ayının henüz başında iki Alman turistin adaya gelmesiyle birlikte Kıbrıs’ın kuzeyi coronavirüs salgınıyla tanıştı. Pozitif vakanın çıkmasıyla birlikte harekete geçen Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, 10 Mart 2020 tarihinde Nicosia Group Kıbrıs Kupası rövanş maçlarının tamamlanmasıyla ara verdiğini duyurdu. Bu karardan sonra ülkemizde salgın nedeniyle kapanmaya gidildi ve spor yapmak bir dönem yasak hale geldi.

 

Sezonun akıbeti çok konuşuldu

O dönemde Covid-19 nedeniyle kapanmaya gidilmesi, futboldaki belirsizliği gündeme getirmişti. Süreç içerisinde gerek vakaların azalması, gerekse kısmi açılmaların yaşanmasıyla birlikte futbolun akıbeti çok konuşuldu. Dönemin Başbakanı Ersin Tatar, Sağlık Bakanı Ali Pilli, KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu ve Kulüpler Birliği Başkanı Arslan Bıçaklı konuyla ilgili yaptıkları her açıklamada, futbolda 2019-2020 sezonunun tamamlanacağının altını çizdi.

 

Haziran’da kaldığımız yerden…

Kıbrıs’ın kuzeyinde dönemin hükümeti Mayıs ayının başlarında sektörleri açmasıyla birlikte futbol da gündeme geldi. Mayıs ayında yeniden idmanlara başlayan takımlar, yaklaşık 1 aylık çalışma temposundan sonra 23’üncü hafta itibariyle yeniden sahalara dönüş yaptı. Yeni sezonun da düşünülmesiyle, ülke futbolu yoğun bir maç programına girdi. 7 Ağustos akşamı Nicosia Group Kıbrıs Kupası’ndaki final maçı ve BTM maçlarının sonlanmasıyla birlikte, birçok tartışmanın gölgesinde geçen 2019-2020 sezonu tamamlanmış oldu.

 

Çalışmalar başladı, kısa süre sonra yine durdu…

Ligin tamamlanmasıyla kısa sürelik bir aranın ardından yeni sezon çalışmalarına başlayan takımlar, ülkemizde o dönemde yeniden artış gösteren Covid-19 vakalarından dolayı durmak zorunda kaldı. Böyle olmasıyla birlikte yine bir belirsizlik içine girildi ve uzun süre yeni sezonun nasıl oynanacağı tartışıldı. Süreç, Sağlık Bakanlığı ile KTFF üzerinde giderken, futbolcular, futbola geri dönmek adına eylem yaptı. Özellikle 10 Kasım günü yapılan eylem halen konuşuluyor. Futbolcular, o gün futbola geri dönmek için Sağlık Bakanlığı’na kara çelenk, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’na da üzerinde formalar bulunan tabut bırakmıştı.

 

7 Aralık’ta son nokta kondu

KTFF ile kulüp temsilcileri arasında 7 Aralık’ta gerçekleşen ve futbolun geleceği konuşulan toplantıda, tarihi bir karar çıktı. Söz konusu toplantıda futbol liglerinin 2020-2021 sezonunun oynatılmamasına karar verildi.

Bu haber toplam 3404 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.