“Blokede imzamız var, dağılımda bilgimiz olmadı”

“Blokede imzamız var, dağılımda bilgimiz olmadı”

Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu’nda yer alan üyeler, dün federasyon başkanlarına yönelik bir toplantı yaparak açıklamalarda bulundu, federasyon başkanlarının görüşlerini aldı.

A+A-

Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu’nda yer alan seçilmiş üyeler, federasyon başkanlarına yönelik bir toplantı düzenleyerek bir süre önce Bakanlar Kurulu kararı ile bazı federasyonlara çıkan 1 milyon 500 bin TL’lik ödeneğin blokesinde imzalarının olduğunu, ancak dağılımında bilgilerinin olmadığını açıkladı.

Turgut Karamanoğlu, Umar Göker ve Cemal Konnolu’dan oluşan seçilmiş üyelerin yanı sıra toplantıyı atanmış üyeler Tayfun Kurtarıcıoğluları ve Remzi Cengiz de takip etti. Bazı federasyon başkanlarının katılım gösterdiği toplantıda seçilmiş üyeler dağılımla ilgili haberlerinin olmamasını “hata” olarak kabul ettiklerini duyururken, daha dikkatli olunacağı yönünde federasyon başkanlarını bilgilendirdi.

 

Konnolu: Sizlere bir özür borcumuz var

Toplantının başında söz alan Yönetim Kurulu üyelerinden Cemal Konnolu, yurtdışı faaliyetleri olan ve üyelik aidatları gibi ödenekleri olan federasyonlar için 1 milyon 500 bin TL’lik rakamın bloke olduğunu, bu rakamın adaletsiz dağılımıyla ilgili sorumluluk alarak federasyon başkanları ile görüşmek istediklerini ifade etti. “Sizlere bir özür borcumuz” var diyen Konnolu, “1 milyon 500 bin TL’lik katkının blokesi ile ilgili yönetim, oybirliği ile kararı olmasına rağmen kalem kalem dağıtılması kısmında yer almadı. Bu konuda Maliye, ilgili paranın acele blokesi ile ilgili çalışma istedi. Bu çalışma gittikten sonra da bazı arkadaşlarımız mutlu olmadı. Bundan sonra daha dikkatli olacağımızın taahhüdünü verebilirim. Bu rakamı bizim kontrol etmemiz gerekirdi. Burada hatamız var. Bir de bu toplantının diğer amacı, sizlerle daha sağlıklı iletişim kurabilmektir” ifadelerini kullandı.

 

Göker: Günün sonunda hep suçlu gösterilen taraf biz olduk

Yönetim kurulunun bir diğer üyesi Umar Göker yaptığı konuşmada bazı olayların kendilerinin istemi dışında geliştiğini, günün sonunda suçlu gösterilen tarafın kendilerinin olduğunu ifade etti. Göker, federasyonların seçtiği kişiler olarak görev yaptıkları için bu toplantının düzenlenerek durumu anlatma adına farz olduğunu aktaran Göker, “Kronolojik olarak baktığımızda pandemiden dolayı birçok şeyde zorlandık. Toplantı yapılmadı. Toplantı için çırpındığımız zaman da ‘böyle bir zamanda sporu kim düşünür’ gibi tepkilere maruz kaldık. Buna rağmen bütçeler bir şekilde çıktı ve ödenmesi için elimizden geleni yaptık. Yalnız dördüncü dilim ödenirken yine federasyon başkanlarından ve basından epey tepki çektik. Ödeme alan federasyonların önce onlar alsın diye yaptığımız bir şey yoktu” dedi.

spor-dairesi-yonetim.jpg

“Bizi aşan noktalar oldu”

“2021 yılı için şartlar ve maliyenin bize sundukları çerçevesinde bir yıllık düzenleme yaptık” diyen Göker, “Bakanla görüşme sırasında bazı federasyon başkanları yaptıkları anlaşma diyemeyeceğim, görüşmede çıkan sonuçlara göre bizden ödeme yapılması geldi. Biz bütçeleri çıkarırken bunları göze almak durumunda kaldık. Şimdi bir ve ikinci ödeme yapılsın diye yönerge yapıldı. Yine sürüncemede kaldı. Faaliyetleri başlayan, paraya ihtiyacı olanlar var. Bunların daha erken olabilmesi için bazı çalışmalar yaptık. Geciken durumlarda bizi aşan noktalar oldu” ifadelerini kullandı.

 

“Detaylandırmayı biz de sonra öğrendik”

“Bakanlık bize dedi ki; yurt dışı temasları olabilir, onları bütçelerinde yansıttılar, fakat biz yönetim kurulu olarak karar almıştık ki, bu süreç devam ederse kimse yurt dışına gidemeyecek, biz bunları saklı kalacak diye ayırıyoruz. Herkesin hakkı saklı bir kenarda durdurduk” diyerek sözlerini sürdüren Göker, “1 milyon 500 bin TL’lik paranın bloke edilmesi gerekiyordu ki kullanılabilsin. Çünkü dış temaslara başlayan federasyonlar vardı, ödenmesi gerekiyordu. Bu paranın blokesi ile ilgili karar üretildi, detaylandırdığımız bir şey yoktu kararda. Bizim önceden federasyonların verdiği faaliyetlerin detayları vardı. Bizden habersiz, biz de sonradan öğrendik, bazı federasyonlar gidip, ilk iki dilimi almak için konuştuğunda bu bizim 1 milyon 500 bin bloke yaptığımız paradan para çıktığını gördük. Diğer federasyonlar aynı şekilde bu liste nedir diye sorguladı. Yönetim kurulunun detaylandırılmasında bir karar yok. Blokede karar var ama detaylandırılmasında yönetim kurulunun bilgisi yok. Suçlu kısmında yine yönetim kurulu kaldı. Detaylandırma kısmında bir çalışma veya toplantı yapılmadı. Bunu da açıklama ihtiyacı duyuyoruz” dedi.

“Bu toplantının yapılmasının sebebi de seçilmiş üye olan bizler, sizin tarafınızdan seçildik, sizin haklarınızı savunmak için bu toplantıyı yapıyoruz. Bilerek veya bilmeyerek bizim hedef gösterilmemizden rahatsızlık duyduk ve sizlerle paylaşmak isteriz. Yıllardır orada oturmamıza rağmen hatalar yapabiliyoruz. Çok normal olmayan şartlar altında çalışmalar yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

federasyonlar.jpg

Sertoğlu: Spor Bakanlığı olursa bu işler düzelecek

Toplantıya katılan bazı federasyon başkanları da söz alarak konuşma yaptı. Konuşma yapan KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu, “Parasını alan veya almayan, faaliyet yapan veya yapmayan diye ayırmamalıyız. Çok kötü bir dönem geçirdik. Kimsenin alacağı parada gözümüz yoktur. Paraların çıkış şekli yıllardır aynıdır. Yönetim kurulu onaylar, sizin işiniz biter. Ne zaman düzelir bu işler; Spor Bakanlığı bu ülkede kurulduğu gün düzelir” dedi.

“Tüm spor federasyonlarından da aynı hassasiyeti ve inadı göstermesini beklerim” diyen Sertoğlu, “Beraber yapabilirsek bu işleri başarırız. Bu ülkede bir tane Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulması, bakanın da tek derdinin gençlik ve spor üzerine olması gerekir. Bu toplantının esas eleştiri oklarının hedefi Tekwando’ya neden o kadar para çıktığıdır. 11 yıldır aynı karın ağrısı. Hiç değişmedi, bu kafayla gidersek hiç değişmeyecek. Ne kavgalar verdik, değişen bir şey olmadı” şeklinde konuştu.

 

Mevlit: Birileri suç işliyor

Toplantıda Basketbol Federasyonu Başkanı Orhun Mevlit söz aldı. Mevlit, “Devlet spor yönetiminin dibe vurduğu bir noktada, seçilmiş üyelerin çağrı yapmasını selamlıyorum” derken, “Umarım bu sürdürülebilir olur ki sıkıntılarımızı sizlerle paylaşırız” dedi.

Mevlit konuşmasında, “Devlet dedi ki spor fonunun tek harcama yetkisi yönetim kurulundadır. Başka hiçbir insan spor fonundan harcayamaz diyor yasa. Alınan karar asgari ücretin 30 kat üzerindeyse bakanlar kurulu onayı gerekiyor.  Ekonomi bakanlığı bir önerge yapıyor ve diyor ki bunu geçirin. Neye göre? Mete Topçu arkadaşımız dedi ki, yönetim kurulu toplantısı yapıp bu kararı aldık. Ya burada Mete Topçu bir suç işliyor. Ya da Bakanlar Kurulu genel sekreteri yönetim kurulundan hiçbir karar aramadan bunu Bakanlar Kuruluna sunarak yanılttı. Bu soruşturulmalı ve bu yük bu insanların üzerinden alınmalıdır.

Bu ülkede Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu başkanı, sekreteri veya bakanlar suç işliyor. Bizler temiz bir sayfa açmak adına hareket etmezsek bundan sonra isteyen istediği gibi yetki alır yönetimden, istediğine dağıtır” ifadelerini kullandı.

federasyon-katki-001.jpg

Bakanlar Kurulu ne karar almıştı?

Bakanlar Kurulu, 28 Haziran 2021 tarihinde Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı altında faaliyetlerini sürdüren Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulunun önergeye ekli sunulan liste çerçevesinde bazı federasyonlara yurtdışı organizasyonlar, uluslararası aidatlar, yurtdışı spor malzemeleri alımı, personel giderleri ve hizmet alımı ile ilgili 1 milyon 500 bin TL’lik katkıyı onaylamıştı.

Bu haber toplam 652 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.