“Başarımızın sırrı; asla pes etmemek”

“Başarımızın sırrı; asla pes etmemek”

Kadınların ülkemiz futboluna büyük katkıları var… ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde YENİDÜZEN’e konuşan sporun içindeki kadınlar, başarılarının sırrını pes etmemeye ve kendilerine gelen destekle olduğunu anlattı.

A+A-

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Bugün, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’… YENİDÜZEN, bu özel günde sporun içinde olan kadınlara mikrofon uzattı, ülkemiz sporuna kadınların etkisini sordu. Bu bağlamda, kadın futbolunun son dönemdeki parlayan teknik direktörlerinden Mine Dayı, atletizmde son dönemin parlayan yıldızı Buse Savaşkan, voleybolda son yılların en iyisi Merve Çelebi, hentbolda UKÜ’nün başarılarının mimarlarından olan Betül Rabia Çamlı, futbolda kadın hakemlerimizden Sabriye Atikoğlu ve YENİDÜZEN’in kadın spor yazarlarından Çilen Ulusoy, sporda kadın olmayı anlattı.

Kadınların ülkemiz sporuna çok şeyler kazandırdığını belirten sporun çeşitli kademlerindeki, bu konunun gelişme açık olduğunu söyledi ve ülkemizde bu yönde bir gelişim yaşandığına dikkat çekti.

Spor yazarı Çilen Ulusoy ise, kadınların spor yazarlığını pek fazla tercih etmediğini belirterek, bu yönde çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.

 

Mine Dayı (Futbol-Antrenör):  “Başarılı bir kadınım çünkü asla pes etmedim”

Ülkemizin ilk kadın futbolcularından biri aynı zamanda da son dönemde China Bazaar Gençlik Gücü kadın futbol takımının teknik direktörü olarak yakaladığı başarılarla adından söz ettiren Mine Dayı, başarısının sırrını asla pes etmemeye bağladı. 17 yıllık bir futbol geçmişi olduğundan bahseden Dayı,  Bunu sürdürebilmek için hayatında sürekli farklı alanlardan feragat ettiğini ve pek çok konuda ödün vermek zorunda kaldığını ifade etti. Pek çok zorluğa göğüs gerdiğini anlatan Dayı şöyle devam etti: “Şu anda antrenörlüğü seçmemin nedeni kadınların futbolda neler yaşadığını bilmem ve onların gelişip, eşit şartlarda mücadele edebilmeleri için destek olmayı istememdir. Başarılı bir kadınım çünkü asla pes etmeyen, her zaman daha iyisi olsun diye çabalayan bir yapım var ve bunun için de ne gerekiyorsa yapmaya hazırım.”

 

“Futbolda gelişim aşamasındayız”

Kadınların ülkemiz sporuna etkisini de değerlendiren Dayı, belli branşlarda kadınların yerinin oturmuş durumda olduğunu ancak futbol alanında gelişimin yeni başladığını söyledi. Futbolda özellikle son 3 yıldır düzenli bir şekilde oynanan kadın liglerinin olmasının gelişim için iyi bir durum olduğunu söyleyen Dayı, “Okullarda da müsabakalar küçük yaşlara kadar indi. Federasyonumuz bu sene milli takım oluşturarak ilerleme yolunda çok güzel bir adım attı. Tabi burada kulüplerin de işe el atması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Altyapı oluşumlarına destek verilmesi gerektiğini de belirten başarılı teknik direktör, “Bunun yanında belli başlı imkan eksiklerimiz halen devam ediyor; özellikle saha konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında henüz emekleme aşamasındayız. Yolumuz uzun” ifadelerini kullandı.

mine-dayi.jpg


Buse Savaşkan (Sporcu - Atletizm): “Kadınların spora etkisi son dönemde oldukça büyük…”

Son dönemde başarılarıyla adından sıkça söz ettiren ve 2024 Paris Olimpiyatları’na katılmayı hedefleyen elit atletizmci Buse Savaşkan, bir kadın olarak başarısını isteğe ve azime borçlu olduğunu söyledi, “Hedefe odaklı olup bazı fedakarlıklarla ve istekli çalışmayla hiçbir başarının gelmemesi mümkün değil. Bende bu doğrultuda ilerleyerek elimden gelen her türlü çabayı gerçekleştirip hedefime odaklanmış bulunmaktayım. Meyvelerini almak için de zamana ve vakte ihtiyacım var” dedi.

 

“Kadınlar son dönemde sporda göz önünde…”

Kadının ülkemiz sporuna etkisini de değerlendiren Savaşkan, son dönemde sporun içerisinde kadınların ön planda olduğunu belirtti, “Kadın futbol takımı, voleybol vs. ve bireysel sporlar göz önünde olmaya başlandı. Bu da hem kadınlar için hem de ülke sporu için büyük bir önem taşımaktadır” şeklinde konuştu. Kadınların göz önünde olmasının ne kadar yetenekli ve azimli olduklarını ortaya koyduğunu vurgulayan Savaşkan, “Daha da gelişmeli ve birçok kadının da bu yere sahip olması gerekir” ifadelerini kullandı.

20240126-wuppertalhighjump-0247.jpg


Merve Çelebi (Sporcu – Voleybol): “Başarımı pers etmemeye borçluyum”

Son dönemde gerek yurt içi, gerekse yurt dışında birçok şampiyonluklar yaşayıp, ödüller alan başarılı voleybolcu Merve Çelebi, başarısının sırrını pes etmemeye bağladı, “Çok çalışıp pes etmemeye borçluyum. Ne kadar zor şartlar olursa olsun kadın ister ve çok çalışırsa mutlaka başarır. Sporun cinsiyeti yoktur. Çalışan başarılı her zaman başarılı olur” dedi.

merve-celebi-001.jpg


Betül Rabia Çamlı (Sporcu – Hentbol): “Kadın sporcular artık daha fazla önemseniyor”

Hentbolun kadın liglerinde ve UKÜ’nün yakaladığı bütün başarıların mimarı olan Betül Rabia Çamlı, ülkemizde kadın sporcuların yerinin artık daha fazla önemsendiğini, ancak hala gelişmeye açık bir alan olduğunu söyledi. “Kadın sporcuların desteklenmesi, eşit fırsatlar ve tanıma yönelik adımların atılması, bu alandaki gelişmeyi artırabilir” şeklinde görüş bildiren Çamlı, toplumun genel tutumlarının, medya ve sponsorlukların desteği de kadın sporcuların başarısını etkileyen faktörler arasında yer adlığını ifade etti.

 

“Ailem, nişanlım ve anternörüm her zaman yanımda oldu”

Başarılı hentbolcu, bir kadın sporcu olarak başarısını, kendisine her zaman destek olan ailesine, nişanlısına ve sezon boyunca disiplinli ve etkili antrenman programları ile gelişimime katkı sağlayan antrenörü Tarkan Kayaş’a borçlu olduğunu söyledi.

rabia-betul-camli-001.jpg


Sabriye Atikoğlu (Futbol-Hakem): “Başarımı yanımda olan aileme borçluyum”

Ülkemiz futbolunun dikkat çeken kadın hakemlerinden Sabriye Atikoğlu, bir kadın olarak girmiş olduğu her işte en büyük başarıyı desteklerini üzerimde hissettiği ailesine borçlu olduğunu söyledi. “Ailem sayesinde devam edebilme, kendime güven ve yapmış olduğum mesleğe büyük istekle yola devam edebiliyorum” diyen Atikoğlu, “Eşimin de büyük desteği var. Her zaman her adımımda bana saygı ve sevgi ile yanımda duruyor. Onlara bir teşekkür borçluyum” ifadelerini kullandı.

  

“Kadınların başarılı olması beni mutlu ediyor”

Ülkemiz sporunda kadınların her alanda yer aldığını belirten Sabriye Atikoğlu, kadınların başarılarını görmenin bir kadın olarak kendisini mutlu ettiğini söyledi. Başarılı hakem, “Biz kadınların en güzel özelliği yuva kurmak, anne olmaktır. Bu durumlarda bazen çok emek vererek sevgiyle yapmış olduğumuz branşlardan uzaklaşmak zorunda kalıyoruz… Geriye dönmek ise, çok çaba, çok emek, özveri gerektiriyor. Tabi yine en büyük çaba, içimizdeki bu işi devam ettirip yapabilme isteğidir. Sanırım bu konuda yine çok şanslıyım. Bir eş ve bir anneyim. Her zaman devam edebilme gücünü sevgili eşimin destekleriyle buluyorum” dedi.

Atikoğlu, lise veya üniversite çağındaki kadınların büyük başarılara ulaşmalarının ardından, evlenmelerinden sonra da sahalarda görmeyi temenni etti.

sabriye-atikoglu-002.jpg


Çilen Ulusoy (YENİDÜZEN Spor Yazarı): “Spor yazarlığının tercih edilmemesi beni üzüyor”

Yıllardır YENİDÜZEN’de spor yazarlığı görevini yürüten Çilen Ulusoy, ülkemizde spor yazarlığı yapan kadın sayısının çok az olduğunu söyledi. Bu sayının artması gerektiğini belirten Ulusoy, “Özellikle sporun her alanında aktif bir şekilde yer alırken, sonrasında spor yazarlığını tercih etmemeleri beni üzen bir durum. Meslek okullarının medya bölümlerinde teşvik edici aktiviteler eklenebilir ve söyleşiler gerçekleştirilebilir diye düşünüyorum. Ayrıca, çalışma şartları göz önüne alındığında büyük bir fedakârlık gerektiğini görüyoruz. Bu fedakarlığı yapmak için de motivasyon çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Sporun her branşında kadınların olduğunu belirten, Çilen Ulusoy, gerek fiziksel, gerek mental, gerekse manevi olarak kadınların spora emekleriyle büyük değerler kattıklarını belirtti.

Ulusoy son olarak, “Ülkemiz sporunda gerek sporcu, yönetici, teknik heyet ve hakem, gerekse kalemleri ve fotoğraf makineleriyle statlarda yer alan kadınların sayısı giderek artıyor. Bunların yaygınlaşacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

cilen-ulusoy.jpg

Bu haber toplam 730 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.