“Artık tribünlerde seyirci olmaktan bıktık”

“Artık tribünlerde seyirci olmaktan bıktık”

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu, dışa açılımla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

A+A-

Yaklaşık iki buçuk, üç yıldır Asya Futbol Federasyonu’na üyelik süreci için önemli hazırlıklar yaptıklarını ancak TBMM Başkanı Numan Kurtuluş’un Bahreyn temaslarında konuyu açıklaması sonrası sürecin sekteye uğradığını belirtti. Durumun Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP), FIFA ve UEFA’da konuşulmaya başlandığını aktaran Sertoğlu, KOP’un Zürih’te 2013 yılında imzalanan taslak metne atıfta bulunması üzerine “Onlar hazırsa, biz 10 yıldır hazırız” dedi. Sertoğlu, Avrupa Adalet Divanı’nın Avrupa Süper Lig kararının da kendileri için önemli olduğunu vurgularken, Asya, Zürih ve Avrupa Adalet Divanı olmak üzere üç koldan konunun peşinde olacaklarını aktardı. Sertoğlu, “Artık tribünde seyirci olmaktan bıktık” derken, “Derdimiz siyasetten arınmış bir şekilde spor yapmak” ifadelerini kullandı.

 

“TBMM Başkanı Kurtuluş’un açıklaması sonrası süreç duyuldu”

KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu, 14 yıllık görev sürelerinde sadece ligleri organize etmediklerini, en fazla uğraş verdikleri konunun dışa açılım olduğunu söyledi. Son dönemde dışa açılımla ilgili çok fazla uğraş vermedikleri yönünde bir algı oluştuğunu, bu algının oluşmasında kendilerinin ulu orta her şeyi konuşmamalarının etkili olduğunu aktaran Sertoğlu, geçtiğimiz ay TBMM Başkanı Numan Kurtuluş’un Bahreyn ziyareti sırasında Asya Futbol Federasyonu’na yönelik girişimleri ile ilgili açıklamasının bazı şeyleri tetiklediğini ifade etti. Bu gelişme sonrası gerek güney, gerek kuzey, gerekse FIFA ve UEFA’da konunun konuşulmaya başlandığını, bundan dolayı da açıklama kararı aldıklarını dile getirdi.

 

“Asya Futbol Federasyonu’na başvuru yapmadık”

Yaklaşık iki buçuk, üç yıldır Asya Futbol Federasyonu’na başvuru için hazırlık içerisinde olduklarını belirten Sertoğlu, buna rağmen TBMM Başkanı Numan Kurtuluş’un dediği gibi herhangi bir başvurularının olmadığını vurguladı.

“Nasıl olacağı ile ilgili çok hazırlık yaptık ama şu an herhangi bir başvurumuz yoktur” diyen Sertoğlu, KOP Başkanı Koumas’ın durumu öğrenince açıklama yaptığını söyledi. KTFF’nin Züriht’te FIFA merkezinde taslak metine imza attıktan üç gün sonra genel kurulunu yaparak tam onay aldığını hatırlatan Sertoğlu, buna rağmen KOP’un genel kurul yapmadığını, bundan dolayı da taslak metnin yürürlüğe girmediğinin altını çizdi, “Arkadaşımızın 10 yıl sonra aklına geldi” dedi.

 

“Derdimiz siyasetten arınmış bir şekilde spor yapmak”

“Bizim derdimiz öncelikle siyasetten arındırılmış bir şekilde, spor aktivitesi yapmaktır. Başka bir derdimiz yoktur, olamaz da” diyen Sertoğlu, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye’nin sportif faaliyetlerde birlikte yer alıp yarışmasına toplumun ciddi tepki verdiğini hatırlatarak, “Toplumda buna karşı çıkanların siniri, hazmedemediği ki benim de odur, herkes siyasetten ayrıştırılmış şekilde sporunu yapıyorsa biz neden yapamayalımdır. Türkiye U17 Avrupa Şampiyonası’nda Kıbrıs’a gelip neden yarışmasın? Bunlar siyaseten birbirlerini tanımayabilirler ama siyaset farklı, spor farklıdır. Buna karşı çıkarsak biz kendimizle de çelişiriz. Bizim de yapmaya çalıştığımız budur. Siyasi kriz bizi ilgilendirmez, biz spor yapmak isteriz. Sporcularımız bir şekilde dünyayla buluşmalı ve siyasetin buna engel olmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

 

“FIFA Başkanına yazı yazdık”

KOP’un 10 yıl sonra ‘hazırız’ dediğini vurgulayan Sertoğlu, “Biz de FIFA Başkanına yazı yazdık. 10 yıl önce imzalanan ve hayata geçmeyen metinle ilgili güneydeki dostlarımız artık hazır olduğunu bildirdi. 10 yıl önce Zürih’te, FIFA toplantı salonunda tutanaklara giren konuşulanlar ve taahhüt edilenler, ben ilk günkü yerimdeyim ve hazırım. Ama bir şartım var dedim, çünkü o gün FIFA genel merkezinde anlaşmaya imza koyan Sepp Blatter’di. Karşı tarafta da Allah rahmet eylesin, sevgili dostumuz Koutsokoumis vardı. Şimdi bu isimler yok. Şartım, o gün o salonda ne konuşuldu, taahhüt edildiyse, tüm tutanakların taraflara verilerek açıklanmasıdır. O gün verilen sözlere yan çizmeyecekler. Güneydeki dostlarımız samimiyse, gitsinler oradan alsınlar getirsinler” şeklinde konuştu.

Hazır olduğunu belirten ve bir 10 sene daha beklemenin olmayacağının altını çizen Sertoğlu, “Niyet varsa FIFA Başkanı da bir takvimlendirme yapmak zorundadır” dedi.

 

“Avrupa Adalet Divanı’nın Avrupa Süper Lig kararı bizi çok ilgilendiriyor”

10 yıl sonra tekrardan gündeme gelmesinin kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Sertoğlu, inancının sonsuz olduğunu ve sonucu hep birlikte göreceklerini aktardı. Özellikle son Avrupa Süper Ligi ile ilgili Avrupa Adalet Divanı’nın verdiği kararın çok önemli olduğuna işaret eden Sertoğlu, “FIFA kulüplere izin vermemesine rağmen divan sen karışamazsın, yaptırım uygulayamazsın dedi. Bu karar da bizi çok ilgilendiren bir karardır” açıklamasını yaptı.

Sertoğlu, Asya Futbol Federasyonu süreci, KOP ile yeniden gündeme gelen taslak metin ve Avrupa Adalet Divanı’nın kararı, bu üç konunun peşinde olacaklarını aktardı.

 

“Zürih’te imzalamaya karşı çıktım”

FIFA’daki toplantıdan önceki gece KOP Başkanı Koustokoumnis ile ciddi tartışma yaşadıklarını aktaran Sertoğlu, toplantıda imzalar atılmadan önce anlaşmayı imzalamaya karşı çıktığını itiraf etti. Sertoğlu, Sepp Blatter’in neden sorusu üzerine KOP’un siyaset yaptığını aktardığını anlatırken, siyaset olması halinde imza atmayacağını söylediğini dile getirdi.

Sertoğlu, “Kuzey Kıbrıs’a maç yapmaya gelecek takımlar Ercan Havaalanı’ndan gelemeyecek mi? Ya da 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti döneminden kalan sahalarda maç yapamayacaklar mı? sorusunu sordum. Sepp Blatter de tutanaklara girsin, burası siyaset değildir dedi. İsteyen takım istediği yerden gelir, istediği yerde maçını yapar dedikten sonra imzaladım” açıklamasında bulundu.

 

Başvuru neden uzun sürdü

Asya Futbol Federasyonu’na başvuru sürecinin neden bu kadar uzun sürdüğüne yönelik soru üzerine Sertoğlu, “Asya ile ilgili TC Dışişleri ile bir yıl görüşme oldu. Buralarda görev yapan bazı arkadaşları memlekette misafir ettik. Oralarda nasıl hareket edebileceğimizle ilgili görüş alış verişinde bulunduk. Uluslararası bir avukatla anlaşma yaptık. Neler yapılabileceği ile ilgili bir çalışma yaptık. Son noktaya geldik ama gelemedik” dedi.

 

“Bana göre bir dönem daha devam edebilirim”

Görev süresi ve göreve devam edip etmeyeceği yönündeki soruya Sertoğlu, “Aday olup olmama durumunu şu anda değerlendirmek bence doğru değil. Eğer ligleri organize edeceksek aday değilim. Bu işlerin nerelere gelebileceğini görmek lazım. Dışa açılımla ilgili hamleleri çoğaltmamız lazım.  Bana göre bence bir dönem daha devam edebilirim. Çünkü tüzük geçtiği günden sonra 3 dönem, 12 yıldır” ifadelerini kullandı.

 

“TFF’den hiçbir beklentim yok”

Türkiye Futbol Federasyonu’ndan süreçle ilgili hiçbir beklentisinin olmadığına işaret eden Sertoğlu, “Geçtiğimiz yıl UEFA Başkanı Güney Kıbrıs’a geldi ve Grassroots diye bir etkinlikte eski futbolcularla adadaki öğrencilerle farkındalık etkinliği yapıldı. Ben de UEFA Başkanına yazı yazdım. Sayın başkan güneydekiler çocuk da kuzeydekiler nedir dedim. Bu konuyu TFF’ye de dağıtım yaptım. UEFA bize on gün içerisinde cevap yazdı. Ama TFF bu konuda gıkını çıkartmadı. TFF ve bu yönetimden hiçbir beklentim yoktur. Onlara yazı yazmamıza rağmen ölü taklidi yapıyorlar” dedi.

 

“Artık tribünlerde seyirci olmaktan bıktık”

Yaşananlardan sonra KOP’un hazır olduğunu belirttiğini hatırlatan Sertoğlu, “O dedi ki hazırım, ben de her zaman hazırım dedim. Siyaseti yapan hep onlardı, ben hiç siyaset yapmadım. Zürih’ten sonra cayan onlardır. Ben hiç caydım mı? Onların da siyasetten arınmasını beklerim. Bizim, toplumun ağrına giden, onların (Kıbrıs Cumhuriyeti) sportif faaliyet yapması değil. Bizim yapamamamız ve onları seyretmemiz ağrımıza gider. Biz artık tribünlerde seyirci olmaktan bıktık” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu haber toplam 608 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.