“Nasıl spor yaptırabilirim sorusuna cevap aranmalı”

“Nasıl spor yaptırabilirim sorusuna cevap aranmalı”

K-Pet Süper Lig ekiplerinden Yonpaş Dumlupınar’ın teknik direktörü spora neden devam edilmesi gerektiği ile ilgili görüşlerini aktardı.

A+A-

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulundan Devecioğlu, ilk dönemde neden spor yapılmamasını istediklerini aktardı, şimdi neden spor yapılması gerektiğini fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik nedenleri ile açıkladı. Devecioğlu, “Nasıl spor yaptırabilirim?” sorusuna cevap aranması gerektiğini belirtirken, sporun askıya alınması algısını yaratmaya çalışan herkesi sağ duyuya davet ettiğini duyurdu.

 

Sedat Devecioğlu’nun paylaşımı şu şekilde:

1. Dalga pandemi de neden spor yapılmasın demiştik?

- İş yerlerinin kapalı oluşundan dolayı ekonomik olarak her sektör ve kulüp çok zor günler geçiriyordu ve o dönem liglerin oynanması minimum her kulübün 300.000₺ harcaması demekti.

- Hükümetin federasyon katkı paylarını ödeyemeyeceğini tahmin etmek için alim olmaya gerek yoktu, ödeyeceği konusunda ki hayalci yaklaşım maalesef bir çok kulübü ciddi maddi zora sürüklemiştir ve bizleri maalesef haklı çıkarmıştır.

- Oynanmasını istemememizin bir büyük sebebide o dönemdeki hava sıcaklıklarıydı ki özellikle gece oynanmayan maçlar sonunda yapmış olduğumuz sıcağa bağlı kilo kayıpları ölçümlerinde 1 sporcunu ortalama 3.5-4 kg kadar sıvı kaybettiğine şahit olduk neyse ki çok şanslıyız sıvı kaybı sonucu ciddi sağlık problemleri yaşanmadı.

- O dönem 1,5 aylık süreci maddi ve manevi tolere edebilirdik o yüzden oynanmasına karşıydık, oynanma kararı alınınca da saygı duyduk ve tüm kulüp yöneticileri, teknik ekipler ve sporcular alacaklarımızın önemli bir bölümünü feda ederek o sıcaklarda gece gündüz çalışarak sezonun SAHADA tamamlanmasına katkı koyduk. Müsabakaların oynanmasını isteyen kesime katıldığım en önemli nokta da herkesin içinin rahat olduğu, adaletli bir şekilde küme çıkmaların ve düşmelerin yaşandığı, şampiyonlukların belirlendiği olmasıdır.

 

Şimdi neden spor yapılmalı?

- Fiziksel nedeni: Performans sporcularının 1 yıl takım sporundan uzak kalmasıyla gerileyebileceği antropometrik (kilo artışı, yağ oranı artışı, kas kaybı vs) ve temel motorik özellikler (sürat, kuvvet, dayanıklılık, koordinasyon, esneklik) açısından ne kadar gerileyebileceği gerçeğini uzun süreli sakatlık geçiren veya uzun süre performans sporundan uzak kalan birisini gözlemlediğinizde çok rahat anlayabilirsiniz.

- Psikolojik nedeni: 7/24 sporla yaşayan bireylerin bir anda 1 yıl performans sporundan kopacak olması onları mental açıdan olumsuz etkileyecek ve SPONSORLAR, YÖNETİMLER, TEKNİK EKİPLER ve SPORCULARIN 1 yılın sonunda geri dönüş motivasyonlarını toparlamak hiçte kolay olmayacaktır.

- Sosyal nedeni: Ülkemizde sporsal aktiviteleri rekreasyon amaçlı takip eden çok büyük bir kesim olduğunu biliyoruz ve özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızın en önemli boş zaman faaliyetlerinin bu tür spor müsabakaları olduğunu unutmamalıyız !

- Ekonomik nedeni: Şu an ülkemizde, dünyada olduğu gibi bir çok kesim spor sayesinde evine ekmek götürmektedir. 1 yılı bu sektörde maalesef tolere edebilecek ekonomik bir yapımız bulunmamaktadır. Antrenörler, masörler, spor fizyoterapistleri, spor hekimleri, kondisyonerler, sporcu diyetisyenleri, kulüp malzemecileri, spor siteleri, spor yorumcuları vb. İşsiz kalması sizlere ne ifade eder merak ediyorum… 1 yıl boyunca gazetelerin arka sayfalarının uyuşturucu, cinayet, istismar, soygun haberleri ile mi manşetlendirilsin? Spor haberleri dururken.

     Sonuç olarak hükümetin ve federasyonlarımızın kolaya kaçmak yerine bir an önce güvenli şartlarda bu toplama en sağlıklı şartlarda nasıl spor yaptırabilirim sorusuna cevap araması gerçeğinin asıl hedefinin olması gerektiğini düşünüyorum. Bizler antrenörler, sporcular ve bağlı bulunduğumuz kulüplerimiz her türlü fedakarlığı daha önce yaptığımız gibi yine yapmaya hazır olduğumuzu sporun tüm kesimlerine bildiririz ve sporun askıya alınması algısını yaratmaya çalışan herkesi sağ duyuya davet ederim.

Bu haber toplam 3370 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.