KAPTANLAR SORUNLARI İRDELEDİ

KAPTANLAR SORUNLARI İRDELEDİ

Süper Lig ve Birinci Lig takımlarının kaptanları, Yenidüzen’de her hafta yayınlanan “Kaptanınız Konuşuyor” yazı dizisinde görüşlerini aktardı

A+A-

Yenicami kaptanı Hüseyin Sadıklar, Mesarya kaptanı Halil Turan,  Yonpaş Dumlupınar kaptanı ve Abbas Osum  konuk oldukları ‘Kaptanınız Konuşuyor’ yazı dizisinde, ülke futbolunun sorunları ve ambargolar hakkında düşüncelerini aktarmıştı.

 

YENİDÜZEN’de Eylül ayından beridir her hafta yayınlanan ve Halit Dağ’ın hazırladığı ‘Kaptanınız Konuşuyor’ yazı dizisinde futbol takımlarının kaptanları görüşlerini aktardı. Her hafta bir takım kaptanının görüşlerine yer verildiği yazı dizisinde birçok tecrübeli isimle röportaj yapıldı. 31 haftadan, 31 farklı takım kaptanından oluşan bu yazı dizisinde kaptanlar, ülke futbolunun sorunları hakkında önemli konulara değindi. Kimi takım kaptanı futbolcuların sözleşme konusuna, kimi takım kaptanı da ambargolar konusuna dikkat çekti.

 

Sadıklar: “Futbolcuların en büyük sorunu sözleşmenin olmaması”

Süper Lig ekiplerinden Yenicami’nin kaptanı Hüseyin Sadıklar, ‘Kaptanınız Konuşuyor’ yazı dizisinin konuğu olmuş, ülke futbolunun sorunlarından bahsetmişti. En büyük sorunun sözleşme sorunu olduğunu dile getiren Sadıklar şunları söylemişti; “Profesyonel anlamda antrenmanlar yapıp doğru orantıda maddi kazanç elde edememek ve ekstra işte çalışmak ülkemiz şartlarında birçok futbolcunun önemli bir sorunu. Futbolcuların özel sektör veya memur olarak farklı işler yapması aynı zamanda da, profesyonel anlamda haftanın 6 günü antrenman ve 1 günü de maç oynaması zor bir durum. Bir diğer yaşanılan en büyük sorunlardan bir tanesi de, sözleşme olmamasıdır. Futbolcular hariç tüm paydaşların (teknik direktör, hakem, yabancı statü futbolcular, sağlıkçılar) hepsinin sözleşmeleri var. Önümüzdeki yıl futbolcu ve kulüplerin haklarını koruyan sözleşmeleri hem Kulüpler Birliği’nin, hem de Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun uygulamaya almasını temenni ederim”

 

“Önce kendi içimizdeki ambargoları kaldıralım”

Hüseyin Sadıklar aynı röportajda Kıbrıslı Türklere yönelik uygulanan ambargolar konusuna da değinmişti. Hüseyin Sadıklar; “Statlarımızın ambiyansı, ülke standartlarını göz önünde bulundurarak inşa edilmesi gerekiyor. Tartansız tribünlerin sahaya yakın olması. (Örneğin; MTG, Küçük Kaymaklı ve Cihangir sahaları gibi…) Bizim bazı statlarımız, 18 kişilik takımı sığmıyor. Futbolcunun duş alacağı ve tuvaletini yapacağı yer yok. Önemli konulardan bir tanesi de Sponsorluk Yasası’nın ülke futbolu için bir an önce geçirilmesi gerekiyor. Futbolumuzu geliştirmek için önce sorunlarımızı çözmeliyiz. Bu ada sporcusu çok yeteneklidir önce kendi içimizdeki ambargoları kaldıralım. Daha sonra siyasi anlamda ambargolar kalkarsa -ki inşallah kalkacaktır. Günün birinde diğer ülkelerle futbol maçlarında oynayabilelim” ifadelerini kullanmıştı.


Turan: “Kesinlikle sözleşmelerin gelmesi şart…”

Yazı dizisinin sonraki haftasında konuk Birinci Lig lideri Mesarya’nın kaptanı Halil Turan olmuştu. Turan röportajında, futbolculara sözleşme gelmesinin şart olduğunu belirterek şunları ifade etmişti; “Kesinlikle sözleşmelerin gelmesi şart. Ülke futbolcuları bence tam anlamı ile birlik beraberlik içerisinde değil ve bundan dolayı da sözleşmelerin gelmesi için bir yaptırım içerisine giremiyoruz. Sözleşmeler olmadığı için futbolcular kulüplerin adeta esiri altında. Örneğin; 18 yaşındaki bir futbolcu 28 yaşına kadar olduğu kulübün malı, bu bence haksızlık… Ayrıca piyasa o kadar değişti ve arttı ki, iyi kazanan futbolculara sözleşme yapılıyor diğer arkadaşlar iki dudak arası. Tabii ki kulüplerin durumları da belli ancak bu işin başrol oyuncusu futbolcular. Kesinlikle sözleşmelerin gelmesi şart… Ülke futbolcularının en büyük sorunu bence bu.”

 

“Bize imkân verilirse yapabileceklerimiz aşikâr ortada…”

Kıbrıslı Türklere yönelik uygulanan ambargolar konusunda görüşlerini bildiren Halil Turan, Kıbrıs’ın kuzeyindeki gençlerin yetenekli olduğunu, ancak ambargolar sebebiyle bu yeteneklerin harcandığını söyledi. Halil Turan; “Olaya sadece futbolcu olarak bakmamak lazım… Tüm spor dallarına yapılan bu ambargo uygulaması kadar haksızlık dünyada görülmemiştir. Bizim ülke gençliğimizin ne kadar yetenekli ve dünya ile yarışabileceğimizi birçok spor dalında görüyoruz. Bize imkân verilirse yapabileceklerimiz aşikâr ortada… Umarım bu ambargolar kalkar ve çocuklarımız olsun bundan faydalanabilir... Her zaman söylemişimdir ki; 3 kilometre öteki tarafta doğmuş olsaydık veya KKTC hariç bir yerde doğmuş olsaydık çok farklı yerlerde gelişim göstererek hayal edemeyeceğimiz bir konumda ve örnek alınacak sporcular olurduk. Bunun birçok örneği var ve şahsen Türkiye’ye bile giden orada futbol oynayan (-ki ben de gittim) fizik gücü dışında bir fark yok. Bu da profesyonel olmaktan geçiyor. Ülke gençliğine bu kapılar açıldı ama inşallah kendi ülkemiz de bu ambargoları kırar ve gençlerimizin ve çocuklarımızın önü dünyaya açılır” şeklinde görüş bildirdi.


Osum: “Futbolumuz cazibesini kaybediyor”

Yonpaş Dumlupınar kaptanı Abbas Osum, YENİDÜZEN’de her hafta yayınlanan ‘Kaptanınız Konuşuyor’ yazı dizisine yaptığı açıklamada ülke futbolunun sorunlarından bahsetti. Ülke futbolumuzun günden güne geriye gittiğini belirten deneyimli oyuncu, “futbolumuz cazibesini kaybediyor” değerlendirmesini yaptı. Osum; “Ülke futbolcularının yaşadığı sıkıntı ve sorun bana göre amatörlükten dolayıdır. Yani gerçek anlamda işimiz futbol olmadığı için ve başka sorumluluklarımız olduğu için futbol ikinci ve üçüncü planda kalıyor. Bu konu bana göre, ülke futbolumuz ve bu işin öznesi olan futbolcularımız için büyük bir sıkıntıdır. Ülkemizde futbol her geçen gün cazibesini kaybediyor. Tanınmamış ülke olmadığımız için hep yerimizde saydık. Yerimizde saymayı geçtim, daha da geriye gittik. Futbol bir oyundur, bir başka deyişle bir şovdur ama biz kendi kendimizle maç yapmaktan usandık artık. Farklı platformda oynamak bizim futbolumuzu daha yukarı çeker. Aksi takdirde bitmeye mahkûmuz. Tüm bunlardan bahsederken, gençlerimizin daha çok futbola iki elle sarılmaları lazım diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Ambargolar kanayan yaramızdır”

“Ülke futbolunun en büyük sorunu bütün kaptanlarımızın dediği gibi ambargolardır” şeklinde görüş belirten Osum, şunları belirtti; “Şu anda kalkacağına da hiç ümidim yok. Ülkemizde çok yetenekli futbolcular var ama kendi kendimize avunuyoruz. Bence genç yaşta herkesin başka ülkelerde şansını denemesi lazım. Seyircilerin maçlara da daha fazla gelmesi lazım... Bana göre kendi ülkemizin takımlarını daha fazla desteklememiz gerekiyor. Futbolu güzel gösteren seyircidir. Bu bir şovdur ve bunu seyirciye göstermemiz gerekiyor Maçlara daha fazla ilgili oluruz. Ambargolar kanayan yaramızdır ve ne yazık ki durmuyor. Şu Anda da biteceğine inanmıyorum. Temennim o günlerin gelmesi tribünden de olsa izleriz. Yabancı takımlarla maç yapmak bizimde hakkımız.”

 

Bu haber toplam 1276 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.