“Takımımız beslenme konusunda artık bilinçli”

“Takımımız beslenme konusunda artık bilinçli”

Spor Diyetisyeni ve Süper Lig ekiplerinden Doğan Türk Birliği’nin takım diyetisyeni Emine Ömerağa, mevcut koronavirüs salgını esansında takımdaki sporculara yönelik uyguladıkları beslenmeyle ilgili bilgi verdi.

A+A-

Halit Dağ

Spor Diyetisyeni ve Süper Lig ekiplerinden Doğan Türk Birliği’nin takım diyetisyeni Emine Ömerağa, mevcut koronavirüs salgını esansında takımdaki sporculara yönelik uyguladıkları beslenmeyle ilgili bilgi verdi. Ömerağa haftalardır sporculara uzaktan destek sağladıklarını, beslenme konusunda artık bilinçli bireyler olduklarını belirtti.

 

Ömerağa: “Uzaktan destek sağlıyoruz”

“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 pandemisi dolayısıyla tüm spor faaliyetleri durdurulmuştur” diyen Emine Ömerağa, “Bu sürecin ne kadar daha devam edeceği belirsizlik içindeyken başta başkanımız Bayar Piskobulu, yöneticilerimiz, antrenörlerimiz ve sağlık ekibimiz (takım doktorumuz, psikoloğumuz, fizyoterapistimiz, masörümüz, diyetisyen) Doğan Türk Birliği Futbol Takımı sporcuları için her türlü desteği sağlamaya çalışmaktadır” dedi.

“Neredeyse haftalardır bir araya gelemeyen ekibimiz, sporcularımız için uzaktan destek sağlamaktadırlar” diyerek sözlerini sürdüren Ömerağa, “Ayrıca bunu da söylemeden geçmek istemiyorum ki; ülkemizde ilk kez bir futbol takımı sağlık ekibinin önemini benimseyerek alanında uzman birçok bireyi bir araya getirmiştir. İleride inşallah tüm takımlarımızda da ekip öneminin benimseneceği günleri göreceğimizi umut ediyorum” dedi.

 

“Takımımız beslenme konusunda bilinçli”

“En başta genel sağlığın korunması ve atletik performansın düşüşe uğramaması için antrenörlerimiz ve sağlık ekibimiz aktif bir şekilde sporcularımızla iletişim içindeyiz” diyen Ömerağa şunları belirtti; “Sporcularımızın sağlığı bizim için birinci sıradadır ve bu süreçte onların antrenman şiddeti ve süresinin yetersizliğine, maç performansı sergileyememelerine bağlı kas kaybını önleme, yağ kütlesindeki artışın önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için çeşitli uygulamalar yapmaktayız. Takım Diyetisyeni olarak, sezon öncesinden bu yana takımın tüm sporcularıyla yakından ilgilenmekteyim. Kamplarda, sahada antrenmanlarda veya özel kliniğimde gerçekleştirdiğim sporcu beslenmesi ile ilgili eğitimlere tüm sporcularımız dahil olmuştur. Takımımız artık beslenme konusunda bilinçli bireyler olarak hayatlarını sürdürmektedirler. Günde kaç saat uyku, ne kadar su, ne kadar meyve sebze tüketmeleri gerektiği, hangi besin desteklerini düzenli kullanmaları gerektiğinin bilincindedirler. Tüm sporcularımızın hem sezon öncesi hem de devre arasında gerekli tahlilleri yapılmış olup bireysel olarak programları hazırlanmıştır. Bu programlar çok çeşitlidir. Antrenman yoğunluğu şiddeti ve süresine göre programları değişirken, antrenman olmayan günlerde de ne yapmaları gerektiği ile ilgili ayrı programları bulunmaktadır. Aktif olmadıkları günlerde besin öğesi alımlarında neyi azaltmaları gerektiği bildirilmiştir.

 

Düzenli uyku, bağışıklık sistemi, D vitamini alımı

Ömerağa sporcuların bu dönemde beslenme konusunda nelerin önemli olduğunu da şu cümlelerle aktardı: “Her hafta antrenörlerimiz tarafından antrenman programları yenilenirken buna yönelik beslenme açısından nelerin önemli olduğunu burada da vurgulayacak olursak; günde 8 saat uyku ve uyku düzenini bozmayacak şekilde uyanmaları gerektiği, bağışıklıkları için antioksidandan zengin çok çeşitli sebze meyve tüketimini devam ettirmeleri gerektiği, gün içinde güneşin dik geldiği öğle saatlerinde en az 15-20 dakika el ve ayak bilekleri ile yüz bölgesinin D vitamini açısından güneşe maruz kalması, bireysel metabolizma hızlarına göre yeterli sıvı alımlarına devam etmeleri, alkol alımlarını sınırlandırmaları, abur cubur tüketiminden uzak sağlıklı ana ve ara öğün tüketimlerine devam etmeleri, yaptıkları egzersizler sırasında sporcu içeceği kullanımına gerek olmadığı, bu dönemde kas kaybının önlenmesi için lösin amino asidi alımına devam edilmesi ile bazı suplemanların kesilmesi, sadece antrenman ile aktif olmanın yeterli olmadığı fiziksel aktivitelerini de artırmaları gerektiği ve bunun gibi daha birçok bireysel uygulamanın önemi vurgulanmıştır. Bu süreç, ülkemizde yaşayan her birey inşallah her yönden en az olumsuzlukla sonuçlanır. Herkese sağlıklı günler dilerim.”

 

Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 2089 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.