"Kaleci pozitifse, defansla teması vardır"

"Kaleci pozitifse, defansla teması vardır"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi Başkanı Ali Çaygür, BRT’de yayınlanan Spor Gündemi programına açıklamalarda bulundu.

A+A-

Çaygür, kendilerinin 17 Ekim’den itibaren antrenmanların başlayabileceğini, takım sporları federasyonlarına da kendilerinin uygun göreceği zamanlarda müsabakalara başlayabileceğini aktardıklarını söyledi. Süreç içerisindeki tüm PCR testlerinin ücretsiz yapılacağını belirten Çaygür, izolasyonun müsabaka ve antrenmanların aksamayacak şekilde takımın kamp yapar gibi Spor Dairesi’nin tesislerinde olacağını ifade etti. Sporun başlaması için pozitif ayrımcılığın yapıldığını ancak KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu’nun bundan şikayetçi olmasını anlamadığını aktaran Çaygür, KTFF’nin yazdığı yazıya cevap yazısının 10 gün önce yazıldığını ancak kendilerinden istenilenin kesintisiz bir lig garantisi olduğunu, bunun garantisinin kimse tarafından verilemeyeceğini söyledi. Takımların özelliğine göre izolasyon uygulanacağını belirten Çaygür, ilginç bir örnek vererek “Futbolda kaleci pozitif çıkarsa, defans oyuncusuyla teması vardır. Bizim temaslı ekibimiz inceleyecek, temaslı olan alınacak. Temaslı olmayan alınmayacak” dedi.

 

Çaygür izolasyon hakkında bilgi verdi

Programda açıklamalarda bulunan Ali Çaygür “Bizim protokol çalışmamız var, bir aydır Spor Dairesi ile beraber çalışıyoruz. Bu arada KTFF Başkanı ve Basketbol Fed başkanları ile görüşmelerimiz oldu. Basketbol ile 4-5 kez, Spor Dairesi 4-5 kere görüştük. Bir kere de KTFF Başkanı ile görüştük. Bir protokol taslağına vardık onların hassasiyetlerine göre ve Kemal Deniz Dana’ya verdik” dedi.

Takım sporları olarak futbol, basketbol, hentbol ve voleybolun bir grupta değerlendirildiğini belirten Çaygür, “Biz 17’sinden itibaren antrenmanlara, uygun görecekleri zamanlarda da müsabakalara başlayabileceklerini söyledik. Bunun hazırlık dönemi var, her spor dalının farklıdır. Müsabakalar başlamadan önce bu takım sporcularına ücretsiz PCR testi yapmayı öngördük. Müsabakalarda pozitif çıkan bir sporcu olursa onun izole edileceğini, temaslılarının karantinaya alınmayacağını, bir odaya kapanma olmayacağını, yakın temaslıların Spor Dairesi’nin bize önerisi doğrultusunda Lapta Gençlik Kampı’nda izole edilebileceğini, bunların antrenmana çıkmaları sağlanacağı, iki gün aralarla ücretsiz testlerin yapılacağını, pozitifleşen vakaların takımın müsabaka yapmasını engelleyecek şekle gelince rekabet kuralarına uymayacağından federasyonlar tarafından ertelenebileceğini öngördük” açıklamasını yaptı.

 

“Pozitif çıkarsa kamp yapar gibi izolasyon yapılacak”

Arada ülke şartlarında salgının enfeksiyon kurulunun uygun göreceği sıklıkta bu takımların sporcularına, ekibine hatta yöneticilere testler yapabileceğimizi, ama bu sıklığın KTFF’nin dikte ettiği gibi değil ülke şartları ve gereksinimlerine göre bunu komitenin karar verebileceğini söyledik” diyen Çaygür, “Bir takımdan pozitif çıkarsa bu takımların bir hafta süreyle, basketbol federasyonuna da teşekkür ederim, normalde 2 haftalık izolasyondur ama iki haftayı bir haftaya indirelim dediler, bir yerde kamp yapar gibi, Spor Dairesi’ne bağlı tesiste kamp yapar gibi ama antrenmanlarına istedikleri sıklıkta katılmalarını öngördük. Müsabakadan bir gün önce tüm ekibin testlerini yapalım, negatif olanlar müsabakaya katılsınlar” dedi.

 

“Testlerin tümü ücretsiz yapılacak”

“Testlerin hepsini ücretsiz yapacağımızı beyan ettik” diyen Çaygür, “Bizim ön gördüklerimiz dışında arada test yapabileceklerini sordu Basketbol Federasyonu, onları yapabileceğimizi söyledik, onlar da katkı koyabileceklerini söyledi. Diğer testlerin hepsinin ücretsiz yapılacağını belirttik” dedi.

 

“Spor başlasın diye pozitif bir ayrımcılık yapılıyor”

Yayınlanan kurallar taslağında bir takım önlemler olduğunu, son iki gün içinde değişiklikler olduğunu ifade eden Çaygür, bunun 7 gün süreyle tesiste izole, 7 gün ev izolasyonu olduğunu aktardı. Temaslıların maçlara ve antrenmanlara çıkabileceğini belirten Çaygür, “Bu sayın Sertoğlu’nun söylediği gibi pozitif bir ayrımcılıktır. Sporun başlayabilmesi için pozitif bir ayrımcılık yapılıyor. Bu da ülkede spor yapılabilsin diyedir” şeklinde konuştu.

 

“Ocak’ta insan vücut direnci düşecek diye daha erken başlatmayı önerdik”

KTFF’nin yazısına cevap verdiklerini söyleyen Ali Çaygür, “Bize görüşmek istiyor diye dolaylı yoldan haber yolladı. Benimle değil Enfeksiyon Üst Kurlu ile görüşmek istedi, ben de ne zaman isterse dedim. Biz komisyon 4 üyesi her sabah toplanıyoruz. Gelsin görüşelim. Bize aralık veya ocakta başlatmayı önerdi, dinledik. Kendi aramızda tartıştığımız zaman ocakta soğukta insanların vücut direnci düşecek, daha erken başlatmayı önerdik. Bir cevap yazdık.

 

“10 gün önce yazı yolladım”

Kendilerinin 33 spor federasyonu ile tek tek görüşerek ayrı protokol imzalamalarının mümkün olmadığını, bu bağlamda Spor Dairesi ile süreci yürüttüklerini belirten Çaygür, “Sonunda vardığımız mutabakatı onlara göndereceğiz. Cevap yazısını KTFF’ye gönderdik. 10 gün önce yolladım ben o yazıyı. Sertoğlu, talebi ligin kesilmeyeceğinin garantisini vereceksiniz dedi. Enfeksiyon yayılırsa kesmeme gibi bir şansımız yok ki” dedi.

Yazılan maddelerin birçoğunun ülke sporuna uymadığını kabul eden Çaygür, “Spor Dairesi birden fazla kulübün problemi olursa farklı tesisler ayarlayacağını söyledi. İkinci hafta eve gitme konusu son iki günde gelişen bir konu. Ancak evde başka kişilerin yaşamaması gerekli, izolasyon kurallarına uyacaklar. Spor Dairesi sporcuların adres bilgilerini önceden alacak” dedi.

 

“Özel sektör çalışanı sporcuların durumunun aynısı halk için de geçerli”

Özel sektörde çalışan sporcuların olası izolasyonda işi ile ilgili sıkıntı yaşama ihtimalinin sorulması üzerine Çaygür, “Bu söylenen sorun halk için de geçerli. Devlet memuru olmayan biri temaslı veya enfekte olduğu zaman nasıl olacak? Tüm sporcular için geçerli değil, tüm herkes ile geçerli. Sadece sporcuya özel bir problem değil” açıklamasını yaptı.

 

“Kaleci pozitif çıkarsa, defans oyuncusuyla teması vardır”

Takımın özelliğine göre izolasyonun uygulanacağını aktaran Çaygür, ilginç bir değerlendirmede de bulundu. Çaygür, “Basketbol takımında temassız oyuncu yoktur. Bir voleybolda karşı takım temaslı değildir. Futbolda bir kaleci pozitif çıkarsa, defans oyuncusuyla teması vardır. Bizim temaslı ekibimiz inceleyecek, temaslı olan alınacak. Temaslı olmayan alınmayacak” dedi.

 

“Sertoğlu’nu anlamıyorum”

Futbolun başlatılması için pozitif ayrımcılığın yapıldığını ancak bir yerde Hasan Sertoğlu’nun bundan şikayet etmesini anlamadığını belirten Çaygür, “Biz açın demedik ki, biz bu tarihten itibaren şartlar sağlanırsa açılabilir dedik. Basketbol Federasyonu başkanı ile yaptığımız görüşmede salonlara bir dolu, üç boş şekilde seyirci alınabilir, müsait salonlarda bu sağlanabilir dedim. Bir sonraki aşama kısmi seyirci ile oynanmasıdır. Ligler daha başlamadı, başlasın enfeksiyon bugünkü konumdaysa azaltılmış seyirciyle oynanabilir” açıklamasını yaptı.

 

“Liglerin kesilmeyeceğinin garantisi yok”

Liglerin kesilmeyeceğinin kimse tarafından garanti edilmeyeceğini, seyirci konusuna sıcak bakmadıkları gibi bir durumun olmadığını da aktaran Çaygür, “Spor Dairesi bizim üzerimizden götürün bu işi dedi. Biz mutabık kalarak federasyonlara bilgi verelim, sonra protokol imzalayalım. Ama Spor Dairesi ile imzalayalım noktasında fikir birliğine vardık” ifadelerini kullandı

Bu haber toplam 3936 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.