“Kafalarda soru işareti olmadan başlayalım”

“Kafalarda soru işareti olmadan başlayalım”

K-Pet Süper Lig ekiplerinden Lefke Türk Spor Kulübü’nün deneyimli teknik direktörü Mehmet Solkanat, futbola geri dönüş süreci ile ilgili düşüncelerini aktardı.

A+A-

Haldun Oktay

Solkanat, kafalarda soru işareti olmadan antrenmanlara başlamanın en doğrusu olduğunu ifade ederken, bu konuda yol haritasını çizecek olanın Bilim Kurulu olduğunu belirtti. Mayıs ayında çalışmaların, haziran ayında maçların başlaması düşüncesi ile ilgili konuşan Solkanat, bu kadar sürede sakatlıklara hazırlıklı olunması gerektiğini, sürenin yeterli olmayacağını söyledi. Dört haftalık bir hazırlık sürecini ön gören veya bunu destekleyen kişilerin futbola kötülük ettiği için futboldan uzak durması gerektiğini ifade eden Solkanat, futbola geri dönüş için sezon başlarında olduğu gibi en az 7-8 haftalık bir hazırlık sürecine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

 

Solkanat: “Kafalarda soru işareti kalmamalı”

Mehmet Solkanat, “Tabii ki futbola geri dönmeyi istiyoruz. Niye futboldan uzak duralım, niye futboldan kopalım? Futbol bir yaşamdır. Ancak geri dönüş için şu andaki süreç küresel salgının hala aktif durumda olduğunu ve insanların yaşamlarını kaybettiğini görüyoruz, duyuyoruz. Ülkemizde sosyal mesafenin korunduğu, maske takıldığı ve ilçeler arası seyahatlerde izin alındığı bir durumda biz ne zaman futbola geri döneceğiz acaba?” dedi.

“Sosyal mesafeyi koruyacak antrenmanlara çıkalım diyenlere nereye kadar, kaç kişiyle? Risk var mı? Var” diyen Solkanat, “Futbol oyunu bol oksijen alımına ihtiyaç duyulan (vital kapasite) bir oyundur. Normal yaşama göre antrenman farklıdır. Bol oksijen alımı esnasında kontrolü düşünemezsin. Benim bu konudaki düşüncem, kafalarda soru işaretleri olmadan antrenmanlara başlamak en doğrusu olacaktır. Bu süreç şu anda veya 3-5 gün sonra olamaz. Ailelerin bazıları da çocuklarına izin vermez. Güvenli ortam, sağlıklı ortam, Sağlık Kurulu ve Bilim Kurulu kararları bizler için çok önemlidir. Sağlık Bakanlığının sağlık servislerinin alt yapıları güçlenirse, bağışıklık kazandırılırsa, aşı veya koruyucu ilaç bulunursa, kafadaki soru işaretleri ortadan kalkar ve salgının sonlandığını bizlere Bilim Kurulu söyleyecektir. Onlar bizlere yok gösterecektir. Yol haritamızı onlar çizecektir. Yol haritamızı ne televizyondaki yorumcular, ne federasyon başkanı, ne de Başbakan belirleyecek. Herkes işini yapacak” dedi.

 

“Kısa sürede haftada beş antrenman bile yapsak sakatlıklara hazırlıklı olmak gerek”

Mayıs ayında antrenmanların başlaması, haziran ayında da liglerin kaldığı yerden devam etmesi düşüncesi ile ilgili görüşlerini aktaran Mehmet Solkanat, “Tabii ki her şey normale döndükten sonra diyelim ki Bilim Kurulu tamamdır, sorun yok, her şey normale döndü derse, mayısta çalışmalara, haziranda maçlara başla denirse, şu anda futbolcu başlangıç güç durumu nedir? 60 gün evde oturan bir futbolcu istediği kadar bireysel çalışsın, tabii ki kazanım vardır ancak futbol maçını 90 dakika maksimum düzeyde oynayabilmesi için fiziksel olarak dayanıklılık lazımdır. Bunlar aerobik, genel ve anaerobik eşiktir. Genel temel kuvvet, sürat, çabukluk, hareketlilik, koordinasyon, reaksiyon süresi, takım uyumu, testler ve maç eksiği gibi faktörler futbolun olmazsa olmazlarıdır. 3-4 haftada pazartesiden cumaya 5 antrenman yapsak bile futbolcuyu bu sürede oynatırız ama sakatlıklara da hazırlıklı olmak gerekir!” dedi.

“Futbolda antrene olan bir futbolcu yükleme, dinlenme prensibine göre çalıştırılır. Dozu aşamazsın, aşarsan oyuncunu sürantrene konumuna getirirsin” diyen Solkanat, “Süre kesinlikle yeterli değildir. Biz profesyonel kulüpler gibi sabah – akşam antrenman yapacak ne imkan, ne futbolcu bulabiliriz! Bizde unutulmasın ki futbolcular ya memurdur, ya özel sektör çalışanıdır ya da öğrencidir. Tam anlamıyla futboldan para kazanılmıyor. Bizim durumumuz budur” ifadelerini kullandı.

 

“3-4 haftalık hazırlık süreci verecek olanlar ve destekleyenler futboldan uzak dursun”

Futbola geri dönüş için 3-4 haftalık süreyi verecek ve bu kararı destekleyecek kişilerin kendisine göre futboldan uzak kalması gerektiğini aktaran Mehmet Solkanat, “Bu düşünceyle KKTC futboluna kötülük ediyorlar. Eğer ısrarla bu karar uygulanırsa bir de haftada 2 maç veya bir dolu bir boş şekilde olursa ilerleyen haftalarda özellikle oyuncu grubu sınırlı, kısıtlı olan kulüpleri zorda bırakacaktır. Kas sakatlığı riski olacaktır. Özellikle oynanacak kalan maçlardan sonra 2020 – 2021 futbol sezonunda transferi gelen oyuncular kendilerini maçlara sakatlamama adına risk almayacaklardır. Kısaca onlar takımlarına tam performansla oyamayacaktır. Dolayısıyla tam olarak hazır olabilmemiz için yeterli hazırlık sürecinin verilmesi ve haftada bir maç oynanacak şekilde fikstürün bitirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Eğer süreç daha da uzarsa ve gelecek sezonu tehdit ederse Play-off, Play-out sistemine geçilmesi gerekir. 1. Lig’de beş maçla üst alt, Süper Lig’de 6+6 takım alırsın. Play-off ve Play-out oynatırsın ya da küme düşmeyi kaldırırsın, 1. Lig’den 4 takımı üst lige alırsın. Ya da 19+19, toplam 38 maçla tamamlarsın 2020 – 21 sezonunu. 6 takım düşer, 3 takım çıkar ve tekrar önceki duruma gelirsin” ifadelerini kullandı.

 

“Sezon hazırlığında yapılan antrenman planlamasıyla merhaba demeliyiz”

Yaklaşık 60 gündür antrenman yapmayan takımların geride kalan maçları sağlıklı bir şekilde tamamlaması için kaç haftalık hazırlık geçirmesi gerektiği yönündeki soruya Solkanat, “Öncelikli olarak biz futbolcumuzun vücut kompozisyonunu yani aerobik kapasite, anaerobik kapasite, kas gücü, atletik performans durumunun ve son halinin iyi olmadığını biliyoruz. Bence hiçbir oyuncu evinde performans antrenmanı yapacak durumda değildir. Bu nedenle onlara yeni sezon hazırlığında yapılan antrenman planlamasıyla merhaba diyeceğiz. Yani sezona 2 ay önceden nasıl başlanıyorsa, neler yapılıyorsa 7-8 haftalık bir hazırlık süresi yeterlidir. 35-40 antrenman ve 3 hazırlık maçı için 7 hafta verilir ve 8’nci haftada maçlar başlar. Ancak kalan maçları 3 yabancı oynayıp hemen sonra yani yeni sezonda yabancısız oynamak çok sorun olacak gibi duruyor” dedi.

Bu haber toplam 1504 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.