Doping şüphesi rekorları silebilir

Doping şüphesi rekorları silebilir

Avrupa Atletizm Birliği, doping şüphesi nedeniyle 2005'ten önce kırılan dünya rekorlarının kitaplardan silinmesini istiyor.

A+A-

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği de öneriyi destekliyor. Temmuz ayında onaylanması beklenen öneri, atletizm dünyasında tartışmalara yol açtı.

Öneride 3 madde bulunuyor. Birinci maddeye göre; bundan sonra doping kontrolü konusunda standardı yüksek yarışmalar dışında kırılan rekorlar geçerli sayılmayacak.

Rekoru kıran atletin yarışma öncesindeki aylarda belli sayıda doping kontrolünden geçmiş olması gerekecek. Numuneler alındıktan sonra 10 yıl boyunca depolanacak ve tekrar testlerden geçirilecek. Doping numunelerinin depolanamadığı 2005'ten önce kırılan rekorlar ise sadece "en iyiler" listesinde görülecek.

Öneriye, 2005'ten önce dünya rekoru kıran atletlerden tepkiler gelmeye başladı. Dopingle mücadelesiyle tanınan Britanyalı Paula Radcliffe, 2003'teki maraton rekorunu kaybedecek olmasına tepkili.

Radcliffe; "Doping yapanları yakalayacaklarına masum sporcuların kariyerlerini zedelemeyi planlıyorlar" yorumunu yaptı.

1995'te 3 adım atlama dünya rekorunu kıran Jonathan Edwards da önerileri; "yanlış ve korkakça" bulduğunu ifade etti.

Karar çıkarsa iptal olacak dereceler arasında Mike Powell'ın 8.95'lik uzun atlama, Hicham el Guerrouj'un 3:26.00'lık 1500 metre ve Florence Griffith Joyner'ın 10.49'luk 100 metre rekorları da bulunuyor.

Bu haber toplam 1679 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.